Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αποτυχημένη απόπειρα διάσωσης από κομάντο των ΗΠΑ πριν τον αποκεφαλισμό

Αποτυχημένη απόπειρα διάσωσης από κομάντ...

Εγινε επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών ομήρων

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν "αυτό το καλοκαίρι" μια επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών ομήρων που κρατούνται από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά απέτυχαν, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος, την επομένη της μετάδοσης ενός βίντεο που δείχνει την εκτέλεση του Τζέιμς Φόλεϊ.

"Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο πρόεδρος (Ομπάμα) έδωσε το πράσινο φως για μια επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών πολιτών που έχουν απαχθεί και κρατούνται παρά τη θέλησή τους από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία", εξηγεί σε ανακοίνωση η Λάιζα Μόνακο, η κύρια σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

"Η αμερικανική κυβέρνηση πίστευε πως είχε αρκετές πληροφορίες και, όταν παρουσιάσθηκε η ευκαιρία, ο πρόεδρος εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αρχίσει γρήγορα μια επιχείρηση με στόχο να βοηθηθούν οι συμπατριώτες μας", συνεχίζει. Όμως η επιχείρηση αυτή απέτυχε "επειδή οι όμηροι δεν ήταν παρόντες" στο σημείο που είχε εντοπισθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αναφέρει.

Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Πεντάγωνο δεν διευκρινίζουν πάντως την ταυτότητα ή τον αριθμό των ομήρων τους οποίους αφορούσε η επιχείρηση αυτή. "Δεδομένης της ανάγκης να προστατευθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες του στρατού μας, δεν θα αποκαλύψουμε καμιά λεπτομέρεια", γράφει η Μόνακο.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δημοσιοποιούν μια επιχείρηση αυτού του τύπου στο συριακό έδαφος από την αρχή της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011. Σύμφωνα με την "Ουάσινγκτον Ποστ", η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην κυβέρνηση Ομπάμα, ο Τζέιμς Φόλεϊ ήταν ανάμεσα στους ομήρους, στην απελευθέρωση των οποίων στόχευε η επιχείρηση αυτή που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή πολλών δεκάδων στρατιωτικών. Ένας από τους αμερικανούς κομάντος τραυματίσθηκε στη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, διευκρινίζει η εφημερίδα.

Η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εξήγησε το βράδυ πως οι ΗΠΑ "δεν είχαν ποτέ πρόθεση να αποκαλύψουν αυτή την επιχείρηση". "Αποφασίσαμε να την δημοσιοποιήσουμε σήμερα, όταν έγινε σαφές πως ένας ορισμένος αριθμός μέσων ενημέρωσης ετοιμαζόταν να αποκαλύψει αυτή την επιχείρηση και εμείς δεν θα είχαμε άλλη επιλογή παρά να παραδεχθούμε την ύπαρξή της", διευκρίνισε η Χέιντεν.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την επομένη της μετάδοσης ενός βίντεο στο οποίο ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ εκτελείται από μέλη του Ισλαμικού Κράτους, μιας τζιχαντιστικής σουνιτικής οργάνωσης που έχει καταλάβει εκτάσεις ολόκληρες στη Συρία και το Ιράκ. Ο Τζέιμς Φόλεϊ είχε απαχθεί στα τέλη του 2012 στη Συρία.

Στο ίδιο βίντεο, το Ισλαμικό Κράτος απειλεί να εκτελέσει έναν άλλο αμερικανό όμηρο, τον Στίβεν Σότλοφ, σε αντίποινα για τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα με στόχο τις θέσεις των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.

Ο ακριβής αριθμός των ξένων ομήρων των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ παραμένει δύσκολο να υπολογισθεί, στο βαθμό που ορισμένες οικογένειες και κυβέρνήσεις έχουν ζητήσει από τα μέσα ενημέρωσης να μην αποκαλύπτουν την εξαφάνισή τους, ενώ η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει χαώδης.

Όμως εκτός από τον Στίβεν Σότλοφ, μπορεί κανείς να αναφέρει έναν άλλο Αμερικανό, τον δημοσιογράφο Όστιν Τάις. Αυτός ο πρώην Πεζοναύτης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είχε φθάσει στη Συρία το Μάιο του 2012.

Ο Τάις πέρασε στη Συρία από την Τουρκία χωρίς να έχει θεώρηση εισόδου, μια πρακτική συνηθισμένη στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη σύγκρουση. Αφού ταξίδεψε με αντάρτες, έφθασε τον Αύγουστο στη Δαμασκό, όπου χάθηκαν τα ίχνη του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις