Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από την παράσταση «Πέρσες» του ΚΘΒΕ την Πέμπτη 21/8/2014 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από την παράσταση «Πέρσες» το...

Η αξιόλογη, διάρκειας μιάμιση ώρας παράσταση επαναλαμβάνεται απόψε στις 21.30 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στην οδό Γερμανού

Το κορυφαίο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου «Πέρσες» που ανέβηκε το φετινό καλοκαίρι από  το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάστηκε την  Πέμπτη 21-8-2014 το βράδυ στο Αρχαίο  Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας στο πλαίσιο του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Την παράσταση που ήταν καλοδουλεμένη σε όλους τους τομείς, καθηλωτική, σοβαρή και με πολύ δυνατές ερμηνείες, υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν πάνω από 1000 θεατές.

Οι «Πέρσες» αποτελούν μια τραγωδία διαχρονική, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες, που διερευνά με συναρπαστικό τρόπο το θέμα της «ύβρεως», της ανθρώπινης αλαζονείας, της ελευθερίας του ατόμου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ένα διαχρονικό μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη, που, ιστορικά, έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο.

Αυτή τη φορά τη σκηνοθεσία υπέγραφε η Νικαίτη Κοντούρη. Το σκηνικό (Γιώργος Πάτσας) που περίμενε τους θεατές στην ορχήστρα ήταν ένα μεγάλο επικλινές παραλληλόγραμμο – πολύγωνο, λιτό και απόλυτα εύστοχο. Η είσοδος του 14μελούς χορού των γερόντων (ανάμεσα τους και ο γνωστός και καλός ηθοποιός Γιώργος Ψυχογιός που παλιότερα έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας), μεγάλου πρωταγωνιστή του έργου, αυτών που απέμειναν στα Σούσα μετά την τεράστια επιστράτευση των ανδρών της χώρας από τον Ξέρξη, ήταν εντυπωσιακή και επιβλητική.

Στα χέρια τους κρατούσαν τα (φωτισμένα) άδεια πουκάμισα αυτών που ήταν ήδη μακριά αλλά έφεγγαν στη μνήμη τους, σε ένα συμβολισμό της ζεύξης Ανατολής-Δύσης στο φόντο της μακρινής θάλασσας.

Εξίσου σημαντική παράμετρος για όλη την παράσταση ήταν η πολύ καλή μουσική της συνθέτριας Σοφίας Καμαγιάννη που επίσης παλιότερα έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, του αξέχαστου μαέστρου Θανάση Τσιπινάκη.

Από τα «στοιχήματα» της κλασικής προσέγγισης της Νικαίτης Κοντούρη στο σπουδαίο αυτό, σημαντικών νοημάτων και συγκινητικό έργο του Αισχύλου (η παράσταση πάντως είχε και σύγχρονα στοιχεία και ενδιαφέρουσες καινοτομίες όπως το τολμηρό γυμνό του Ξέρξη - Γιώργου Κολοβού και του χορού των ανδρών στο τέλος που ήταν αισθητικά επιμελημένο, συζητήθηκε από τους θεατές και έκλεψε τις εντυπώσεις) ήταν η ερμηνεία του Άκη Σακελλαρίου ως βασίλισσας Άτοσσα.

Ο Άκης Σακελλαρίου εντυπωσίασε το κοινό τόσο με την ωραία εκφορά του λόγου του παρά ένα ελαφρύ ψεύδισμα όσο και με την εξαιρετική δουλειά στο στήσιμο του σώματός του και τις κινήσεις των χεριών του που έμοιαζαν γεωμετρικές.

Αναμενόμενα σημαντική στιγμή της παράστασης ήταν η εμφάνιση και ερμηνεία του σπουδαίου βετεράνου πλέον ηθοποιού μας Γιάννη Φέρτη, με την ωραία, ζεστή φωνή του (αν και την ακούσαμε σε χαμηλότερη ένταση στην παράσταση) ως του φαντάσματος του νεκρού βασιλιά των Περσών, Δαρείου στο πιο ψηλό σημείο της σκηνής, μέσα σε καπνούς και συνοδεία μιας πληθωρικής και χρυσοποίκιλτης φορεσιάς που υποδήλωνε το χαμένο μεγαλείο, σοφία, δύναμη και αίγλη του νεκρού πλέον βασιλιά των Περσών.

Είχε προηγηθεί η εξιστόρηση των δεινών των Περσών και του ολέθρου που υπέστησαν στην ναυμαχία της Σαλαμίνας από τους Έλληνες, από τον αγγελιοφόρο – υπέροχος ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, με εμφάνιση πάντως που παρέπεμπε σε χτίστη σε γιαπί (γυμνός από τη μέση και πάνω με ένα παντελόνι γεμάτο ασβέστη και μπογιές).

Οι «Πέρσες» καταχειροκροτήθηκαν στο κατάμεστο από κόσμο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας. Απόψε στις 21.30 θα δοθεί η δεύτερη και τελευταία παράσταση.

Γενική είσοδος - 15 ευρώ ενώ το εισιτήριο παιδικό, Φοιτητικό, Πολύτεκνοι, Συνταξιούχοι, Άνεργοι, ΑΜΕΑ, κοστίζει  12 ευρώ.

Εισιτήρια προπωλούνται στο Σπίτι του Πολίτη πίσω από το ναό της Παντάνασσας και στα καταστήματα Dur, Discover, Γωνιά του Βιβλίου, Music Station και στο So Easy.

Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την χθεσινή παράσταση στην Πάτρα ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρής Αμπαζής, η πρόεδρος του ΔΣ του Θεάτρου Νανά Πατρώνη, ο επιχειρηματίας Θόδωρος Δούρος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος και συνεχάρη τον πολιτιστικό σύμβουλο και νέο Πρόεδρο του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο, ο Νίκος Παπαλέξης, ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαριάννα Σταματιάδου και Αλέξης Σκαρμέας, ο Περιφερειακός σύμβουλος Γεράσιμος Φεσσιάν, ο σκηνοθέτης Κώστας Μαλαμής, κ.α.

Επίσης παρέστη στο Αρχαίο Ωδείο η σκηνοθέτις της παράστασης Νικαίτη Κοντούρη.

Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος συνομιλεί στα παρασκήνια με τον ηθοποιό του χορού των "Περσών", Γ. Ψυχογιό.

Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος συνομιλεί στα ...

Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος συνομιλεί στα παρασκήνια με τον ηθοποιό του χορού των "Περσών", Γ. Ψυχογιό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture