Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Οι επτά εκκρεμότητες για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Οι επτά εκκρεμότητες για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Αν ένας ιδιοκτήτης ανοίξει σήμερα την ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9, θα διαπιστώσει ότι αυτό εξακολουθεί να εμφανίζει το ίδιο ποσό φόρου όπως είχε υπολογιστεί από την 1η Αυγούστου

Η ψήφιση της πρώτης τροπολογίας με την οποία απλώς μετατέθηκε η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το τέλος Σεπτεμβρίου, ήταν μόνο η αρχή. Συνολικά, υπάρχουν επτά εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου και οι ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το τι θα πρέπει να πληρώσουν και πότε.
Αν ένας ιδιοκτήτης ανοίξει σήμερα την ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9, θα διαπιστώσει ότι αυτό εξακολουθεί να εμφανίζει το ίδιο ποσό φόρου όπως είχε υπολογιστεί από την 1η Αυγούστου. Το ειδοποιητήριο πληρωμής εμφανίζει πέντε δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη και δεύτερη λήγουν ταυτόχρονα στις 30/09. Αυτή η εικόνα θα αλλάξει μόνο όταν θα αντιμετωπιστούν οι επτά εκκρεμότητες οι οποίες είναι εξής:
1.       Νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα οριστικοποιηθεί:
  • Ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από το τέλος Σεπτεμβρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου.
  • Ότι η αξία στα ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών θα υπολογίζεται με τη χαμηλότερη δυνατή αξία είτε αυτή προκύπτει με το σύστημα του νόμου του ΕΝΦΙΑ είτε με τις αξίες που χρησιμοποιήθηκαν για τον ΦΑΠ του 2013.
  • Ότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών για τη χορήγηση της έκπτωσης φόρου στους δικαιούχους καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την επιλογή των προσώπων που θα δικαιούνται έκπτωση φόρου ή οριστική απαλλαγή.
  • Πιθανή χορήγηση έκπτωσης στους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους (ο υπουργός Οικονομικών έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το δημοσιονομικό κόστος).
2.       Την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που θα καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση της έκπτωσης φόρου σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ (προσαυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) και επιφάνεια κτισμάτων μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων. Η απόφαση θα εκδοθεί μετά την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης.
3.       Την έκδοση αναλυτικού οδηγού για τη σωστή συμπλήρωση του Ε9. Στις αναλυτικές οδηγίες, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωστοποιεί τα πιο συνηθισμένα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει οι φορολογούμενοι αλλά και τη διαδικασία για την επιδιόρθωσή τους.
4.       Τη νέα εκκαθάριση του φόρου για περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα γίνει αυτόματη εκκαθάριση και για αυτούς που δικαιούνται έκπτωση φόρου ή αν θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης.
5.       Την έκδοση νέων ειδοποιητηρίων πληρωμής φόρου και για τα 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Στα νέα ειδοποιητήρια θα φαίνονται οι έξι δόσεις, οι προθεσμίες για την πληρωμή της κάθε δόσης καθώς και το ποσό της κάθε δόσης.
6.       Την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη διόρθωση των λαθών. Αυτή η εφαρμογή θα ανοίξει στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν στη διόρθωση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου δεν θα πληρώνουν πρόστιμο ούτε θα επιβαρύνονται με προσαυξήσεις.
7.       Την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή αιτήσεων από όσους δικαιούνται έκπτωση φόρου ή και πλήρη απαλλαγή (σ.σ. αυτή η εκκρεμότητα δεν θα υπάρξει αν αποφασιστεί να γίνει αυτόματη εκκαθάριση και για τους δικαιούχους της έκπτωσης).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά