Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Απόψε στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας η "Ασκητική" του Καζαντζάκη με τον Τάσο Νούσια

Απόψε στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας η &quo...

Στις 21.00 στο πλαίσιο του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014 στις 21.00 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο Πατρών η παράσταση «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη με τον γνωστό ηθοποιό Τάσο Νούσια, που θα παρουσιαστεί στην Αχαική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Μετά την επιτυχημένη παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η «Ασκητική»  του Νίκου Καζαντζάκη (πρόκειται για κείμενο του σπουδαίου μας Κρητικού συγγραφέα που έχει ανέβει σε θεατρική μορφή) θα παιχθεί για μία και μοναδική παράσταση στην Πάτρα από τον Οργανισμό Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων σε συνεργασία με την ΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η παράσταση έχει ανέβει σε σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου, μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, σκηνικά κοστούμια της Μάϊρας Βαζαίου, κίνηση της Marlene Kaminsky και με πρωταγωνιστή τον Τάσο Νούσια. Η παράσταση έχει και φιλανθρωπικό σκοπό  καθώς τα έσοδα της θα διατεθούν στην Κιβωτό της Αγάπης, το γνωστό τοπικό ίδρυμα φιλοξενίας παιδιών και ενηλίκων.

Αξίζει να προσθέσουμε πως και τα έσοδα από τις πωλήσεις των συλλεκτικών αφισών του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας (3 ευρώ) θα διατεθούν στο ίδρυμα της Πάτρας, Κιβωτός της Αγάπης.

Όσον αφορά στην παράσταση «Ασκητική», πρόκειται για μια τολμηρή απόπειρα παρουσίασης του φιλοσοφικού λόγου του συγγραφέα με δραματική μορφή, ώστε ο θεατής να αποκτήσει μια πρωτόγνωρη, πιο ουσιώδη επικοινωνία με τις μεγάλες αγωνίες και τα ιδανικά του Νίκου Καζαντζάκη. Ο λόγος της ΑΣΚΗΤΙΚΗΣ μας οδηγεί σε άγνωστα μονοπάτια της ανθρώπινης εμπειρίας αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, πολλές μεταφυσικές αλήθειες.

Μας διαπαιδαγωγεί στον αγώνα της ζωής και μας διδάσκει ότι μέσα από τις δυσκολίες και τις αιματηρές μάχες, αν ο άνθρωπος δεν φοβηθεί να αντιμετωπίσει τη φθορά του αλλά και το εσωτερικό του μεγαλείο, θα μπορέσει να απαντήσει στα μεγάλα ερωτηματικά της ζωής και να βρει τη λύτρωση.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, αναγνωρισμένος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην παγκόσμια πνευματική σκηνή, είναι ο πιο μεταφρασμένος έλληνας συγγραφέας. Σε πολλά σημαντικά πανεπιστήμια του εξωτερικού υπάρχουν έδρες για τη μελέτη του έργου του, αλλά και σύλλογοι φίλων του Καζαντζάκη.

Η Ασκητική είναι το πιο διάσημο και πολυδιαβασμένο φιλοσοφικό του έργο, ένα σπάραγμα ψυχής του όπως έχει πει και ο ίδιος. Αποτελεί, δε, τη Βίβλο των ιδεών του συγγραφέα.

Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη έχει σημειώσει τόσο ευρεία διάδοση, έχει βρει τόσο βαθιά απήχηση στις ψυχές ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων και ανόμοιων πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, επιβλήθηκε και καταξιώθηκε στα χρόνια μας, απέκτησε παγκόσμια φήμη και κέρδισε μεγάλες πιθανότητες να παραμείνει κλασικό στη ροή των αιώνων, ένα έργο δηλαδή πάντα επίκαιρο, αυτό ίσως οφείλεται περισσότερο στο στέρεο φιλοσοφικό του υπόβαθρο και λιγότερο στην απλή και περίτεχνη λογοτεχνική του μορφή και πλοκή που κρατά πάντα σταθερά ζωηρό το ενδιαφέρον του αναγνώστη το ενδιαφέρον του θεατή.

«Να είσαι ελεύθερος άνθρωπος, να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, αυτό είναι η αληθινή ελευθερία».

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Σκηνικά – Κοστούμια: Mάιρα Βαζαίου

Κίνηση: Marlene Kaminsky

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Τάσος Νούσιας, Θάλεια Αργυρίου, Σοφία Κομηνέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος, Βάνα Αλή, Γιώργος Κολιοβέτας.

Τιμές εισιτηρίων

Προπώληση - 12€

Στο ταμείο του Ρωμαϊκού Ωδείο την ημέρα της παράστασης - Γενική Είσοδος 15€.

Φοιτητικό, Μαθητικό, Παιδικό, ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι 12€.

*Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του Φεστιβάλ στο Σπίτι του Πολίτη, πίσω από την Παντάνασσα και στα καταστήματα Dur, Γωνιά του Βιβλίου, Music Station, Discover, So Easy.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture