Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θάνος Καρπής: Aνησυχία και έντονη διαμαρτυρία για τη μείωση των επιλέξιμων στρεμμάτων βοσκοτόπων

Θάνος Καρπής: Aνησυχία και έντονη διαμαρ...

Επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Την ανησυχία και την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής σε επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την Εξισωτική Αποζημίωση 2013 και τη μείωση των επιλέξιμων στρεμμάτων βοσκοτόπων, τονίζοντας πως μεταφέρει την αναταραχή που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία, λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης των ποσών που έλαβαν.

Οι κτηνοτρόφοι όπως αναφέρει, προσπαθώντας να βρουν έναν τρόπο να δικαιωθούν, αντιμετωπίζουν έναν κυκεώνα ανάμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις ΕΑΣ και με την παραίνεση όλων καταλήγουν στους Δήμους, που για μια φορά, ακόμη καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, ακούγοντας την χιλιοειπωμένη φράση-σλόγκαν «να πας στο Δήμο να σου βρει τα στρέμματα που λείπουν» σημειώνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί μομφή για τις εν λόγω υπηρεσίες αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Επίσης μεταξύ άλλων τονίζει: «Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου μας, και κατ’ επέκταση όλης της χώρας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν απρόσωπα ΑΦΜ και χαρτογραφικά υπόβαθρα με επιλέξιμες και μη επιλέξιμες εκτάσεις. Είναι άνθρωποι με οικογένειες που στηρίζονται σε αυτούς και ανήκουν στην πιο σκληρά εργαζόμενη και παραγωγική ομάδα εργαζομένων της Χώρας, χαρακτηριστικά που όλοι συμφωνούμε πως είναι τα κλειδιά για να εξέλθει η Χώρα από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Είναι λοιπόν λάθος να αντιμετωπίζονται σαν παραβάτες βλέποντας τα ποσά που τους αναλογούν να εξανεμίζονται και το ανήκουστο, να φορτώνονται με ποινές και κυρώσεις για εκτάσεις που θεωρήθηκαν ως μη επιλέξιμες χωρίς δικιά τους ευθύνη και κατόπιν των ετήσιων δηλώσεων τους.

Έχουμε ήδη απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μας κοινοποιηθούν τα ακριβή τελικά επιλέξιμα στρέμματα ανά Τοπική Κοινότητα, Δημοτική Ενότητα, και επί του συνόλου του Δήμου, καθώς και τους αντίστοιχους χάρτες σε ηλεκτρονική μορφή. Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα και τα στοιχεία που θα λάβουμε, μας είναι αδύνατο να αποδεχτούμε ποτέ πως ο Δήμος Ερυμάνθου, που στα διοικητικά του όρια βρίσκεται σχεδόν ολόκληρος ο ορεινός όγκος του Ερυμάνθου και ένα σημαντικό μέρος του Παναχαϊκού, είναι δυνατόν να παρουσιάζει έλλειψη εκτάσεων βοσκοτόπων»

Όσον αφορά το θέμα που έχει ανακύψει με την αναγραφή χαρτογραφικών υποβάθρων στις καταστάσεις βοσκοτόπων του Δήμου, θεωρείται ουτοπική συνεχίζει ο Δήμαρχος Ερυμάνθου και «αυτός που θα κληθεί στο τέλος να λύσει το «γόρδιο δεσμό» θα είναι φυσικά ο παραγωγός, που εν τέλει για να επιβιώσει μέσα σε αυτή την κατάσταση πρέπει να είναι Γεωπόνος, Κτηνίατρος, Δασολόγος, Τοπογράφος και Νομικός».

Μας βρίσκει σύμφωνους επισημαίνει ο κ. Καρπής το σκέλος της μακροχρόνιας μίσθωσης εκτάσεων στους κτηνοτρόφους, που επεξεργάζεται το Υπουργείο με αφορμή και τη νέα ΚΑΠ, καθότι προάγει την αειφορία του συστήματος, μειώνοντας ταυτόχρονα την γραφειοκρατία και τα διοικητικά βάρη προς όφελος των παραγωγών».

«Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο οφείλει αφενός, να εξασφαλίσει και να διαθέσει στο ακέραιο τα αντίστοιχα ποσά που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο για το έτος 2013 σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, αφετέρου να δώσει οριστική, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο θέμα των βοσκοτόπων, μέσω επιστημονικών μεθόδων και διαδικασιών, ξεκαθαρίζοντας το νομικό πλαίσιο και καθορίζοντας νέες σαφείς και απλουστευμένες διοικητικές διαδικασίες επί του θέματος. Σε διαφορετική περίπτωση και με δεδομένο ότι το 2013 αποτελεί έτος αναφοράς για τη νέα Προγραμματική Περίοδο (επταετία) οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν εκτός από τις παραπάνω απώλειες να υποστούν και νέες, πολύ μεγαλύτερες, ακόμη και να αποκλειστούν παντελώς από τις χρηματοδοτήσεις της επόμενης επταετίας, εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για το σύνολο της κτηνοτροφίας στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στην περιοχή μας.»

Θεωρούμε τόνισε ο Δήμαρχος ότι «οι Δήμοι πρέπει να είναι άμεσοι συνεργάτες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τοπικό επίπεδο, συνδράμοντας στα αναπτυξιακά έργα του Υπουργείου, λειτουργώντας σαν πολλαπλασιαστής ενημέρωσης και προσφέροντας μια πρώτη ενημέρωση και λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους και να μειώνονται οι μετακινήσεις προς τις κεντρικές υπηρεσίες».

Τέλος αναφέρει: «Σε ότι αφορά το Δήμο Ερυμάνθου είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε σκληρή προσπάθεια, προκειμένου να πετύχουμε την αναγκαία συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό του Υπουργείου αλλά και όλων των συναρμόδιων φορέων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ΕΑΣ Πατρών, κ.α.) αφού κάτι τέτοιο θα καταλήξει προς όφελος των παραγωγών του Δήμου μας.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις από πλευράς Υπουργείου δείχνουν ένα δρόμο προς την έξοδο του τούνελ τα επόμενα χρόνια, αλλά πιστεύουμε ότι δίκαιη και αποδεκτή λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εξασφάλιση για τους παραγωγούς ολόκληρων των ποσών της Εξισωτικής Αποζημίωσης και της Ενιαίας Ενίσχυσης των ετών 2013 και 2014, αλλά και των λοιπών Προγραμμάτων όπως π.χ. της Βιολογικής Κτηνοτροφίας που άμεσα επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις