Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα - Επτακόσιοι θεατές χειροκρότησαν θερμά την Δευτέρα το βράδυ την βαθυστόχαστων νοημάτων "Ασκητική" του Καζαντζάκη

Πάτρα - Επτακόσιοι θεατές χειροκρότησαν ...

Ξεχώρισαν η ερμηνεία του Τάσου Νούσια και η ατμοσφαιρική μουσική του Δ. Παπαδημητρίου

Περισσότεροι από επτακόσιοι θεατές παρακολούθησαν την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014 το βράδυ στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας την αξιόλογη φιλοσοφικού περιεχομένου θεατρική παράσταση «Η Ασκητική» που είχε βασιστεί στο αριστουργηματικό πράγματι κείμενο του διεθνώς καταξιωμένου σπουδαίου συγγραφέα μας, του Κρητικού Νίκου Καζαντζάκη.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ και χειροκροτήθηκε ολόθερμα από το κοινό.

Το κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη ήταν σε σημεία ανατριχιαστικό και συγκινητικό και περιελάμβανε μεγάλα, βαθυστόχαστα νοήματα όπως ότι η ελευθερία είναι η ύψιστη αρετή, η ευτυχία είναι να ζεις τις δυστυχίες ή ότι ο κάθε άνθρωπος κουβαλά το βάρος, τις σκιές και τις ψυχές των παλαιότερων γενεών και των νεκρών προγόνων μας. Το εξαιρετικό φινάλε της παράστασης που είχε σκηνοθετήσει ο Πάνος Αγγελόπουλος είχε ως επίκεντρο την άποψη και προσέγγιση του Καζαντζάκη όσον αφορά στην έννοια του Θεού.

Ο εξαμελής θίασος με επικεφαλής τον Τάσο Νούσια με αυτή την βαθιά, στεντόρεια φωνή, ίσως την πιο γοητευτική «λαλιά» αυτή τη στιγμή στο ελληνικό θέατρο, ολοκλήρωσε την θεατρική «αφήγηση» της «Ασκητικής» με τον ψαλμό «Κύριε Ελέησον», ίσως ως μία ειρωνική υπόμνηση του γεγονότος ότι μερίδα ιερωμένων της Ελληνικής εκκλησίας της εποχής του ’50 ήθελαν να αφορίσουν τον Καζαντζάκη ως άθεο.

Στα ξεχωριστά στοιχεία της παράστασης ήταν και η υποδειγματική και ατμοσφαιρική μουσική που είχε γράψει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Στα μείον ήταν μόνο κάποια ηχητικά προβλήματα που είχαν ως συνέπεια κάποια από τα λόγια των ηθοποιών και η μουσική να φτάνουν στα αυτιά των θεατών ενίοτε ως κραυγές.

Τα έσοδα από την παράσταση στο Αρχαίο Ωδείο θα διατεθούν για την στήριξη του ιδρύματος Κιβωτός της Αγάπης της Πάτρας.

Παρόντες ανάμεσα στο κοινό ήταν ο πολιτιστικός σύμβουλος και συνεχιστής του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ, Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, ο Πατρινός φιλόσοφος Απόστολος Πιερρής, κ.α.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture