Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ραντεβού στον ΟΑΕΔ για τους επιτυχόντες στις Πανελλαδικές, αν υπάρχει….

Ραντεβού στον ΟΑΕΔ για τους επιτυχόντες ...

Του Διονύση Ζακυνθινού

«Ραντεβού σε τέσσερα χρόνια, στον ΟΑΕΔ», έγραφε το πανέξυπνο και με μπόλικο μαύρο χιούμορ μήνυμα που διάβασα στο twitter και αναφερόταν στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Καυστικό μήνυμα, δεν λέω, που αντικατοπτρίζει εν μέρει την πικρή αλήθεια, τη σκληρή πραγματικότητα. Και σημειώνω εν μέρει, διότι αν και το υπονοούμενο του μηνύματος είναι σαφέστατο, «μπάζει νερά» για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι ότι λίγοι (τηρουμένων των αναλογιών) φοιτητές ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στα τέσσερα χρόνια.

Ακόμη, όμως, και στις περιπτώσεις που αυτό γίνεται εφικτό, οι προπτυχιακές σπουδές δεν φτάνουν. Απαιτούνται επίσης μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικά, ώστε να καταστεί επαρκής ο εκκολαπτόμενος επιστήμονας για να βγει στον επαγγελματικό στίβο της άκρως ανταγωνιστικής κοινωνίας.

Για να διαπιστώσει ότι, όταν με το καλό τα καταφέρει, ο τελικός τερματισμός του θα είναι είτε η ανεργία είτε μια μερική απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα με εξευτελιστικές αποδοχές, η οποία πόρρω θα απέχει από το αντικείμενο των σπουδών του. Ευρηματικό το μήνυμα στο twitter, έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τους διθυράμβους των φροντιστηρίων, τα οποία προβάλλουν με εντυπωσιακές διαφημιστικές καταχωρίσεις τις πρωτιές τους, τα πρόσωπα των επιτυχόντων σαν λάφυρα, σαν «κράχτες» για να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Λες και δεν πηγαίνουν τα παιδιά σε σχολείο δημόσιο ή ακόμη και ιδιωτικό! Γιατί, πρώτα και πάνω απ’ όλα, όχι η Παιδεία, αλλά η παραπαιδεία.

Γιατί, πρώτα και πάνω απ’ όλα, όχι η πραγματικότητα αυτή καθαυτή, αλλά η ψευδαίσθηση μιας εφήμερης επιτυχίας χωρίς αντίκρισμα στην πραγματική ζωή. Και σε τελική ανάλυση, για να έχουν οι σημερινοί επιτυχόντες στο μέλλον, στα συρτάρια τους, δίπλα στα πτυχία τους και τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων ή τις καταχωρίσεις των ιστοσελίδων του Διαδικτύου να τους θυμίζουν την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας που βιώνουν σήμερα.

Κατά συνέπεια, ραντεβού στον ΟΑΕΔ (υπό προϋποθέσεις) σε τέσσερα χρόνια. Εάν κι εφόσον υπάρχει τότε ακόμη ΟΑΕΔ….

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις