Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μπάζα και σκουπίδια στην πηγή που υδρεύει την Καλαμάτα!

Μπάζα και σκουπίδια στην πηγή που υδρεύε...

Xρειάστηκε ένα μηχάνημα έργων για να τα φέρει στο φως

Μπορεί η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη να έφερε στο φως αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά στο Πήδημα και συγκεκριμένα στο χώρο των πηγών, από τις οποίες υδρεύεται η μισή Μεσσηνία και όπου μέχρι πρότινος υπήρχε αμφισβήτηση ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, χρειάστηκε ένα μηχάνημα έργων για να φέρει στο φως διάφορα σκουπίδια και μπάζα που είχαν απορριφθεί εκεί.
Την προηγούμενη Κυριακή ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πηδήματος, επιχείρησε να προβεί σε καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου, ενέργεια που σταμάτησε στη μέση, καθώς παρενέβη η αστυνομία.

Απομάκρυνση μπάζων και σκουπιδιών
Σύμφωνα με τα όσα είπαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Ηλίας Κάργας και Ηλίας Κορομηλάς αντίστοιχα, «ο σύλλογός μας, εδώ και ένα χρόνο προσπαθεί να υλοποιήσει ένα περιβαλλοντικό έργο, απομακρύνοντας από το δημόσιο χώρο των πηγών του χωριού μας, μπάζα και σκουπίδια, που είχαν ριχτεί εκεί εδώ και 25 χρόνια, αλλά και πρόσφατα, από την τότε Κοινότητα Πηδήματος, επειδή, τότε τα νερά είχαν λιγοστέψει και οι πηγές στερέψει, φυσικά χωρίς καμία μελέτη και άδεια.
Περνώντας τα χρόνια, ο τότε κοινοτάρχης προέβαλλε ιδιοκτησιακά δικαιώματα για το χώρο αυτό στον οποίο ο ίδιος απέρριπτε μπάζα και σκουπίδια, σε συνεργασία με άλλον αιρετό, τότε κοινοτικό σύμβουλο.
Ο επόμενος κοινοτάρχης, ύστερα από δικαστικό αγώνα, που κράτησε χρόνια, απέδειξε ότι ο χώρος είναι κοινόχρηστος και κοινοτικός.
Από τη συγκρότηση των Δήμων, δήμαρχοι και τοπικά συμβούλια αδιαφόρησαν μέχρι σήμερα για το χώρο αυτό, αφήνοντας να αιωρείται η φήμη πως δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πηγών του Πηδήματος. Εδώ και ενάμιση χρόνο, ο Σύλλογος προσπαθεί να απομακρύνει τα σκουπίδια και τα μπάζα, βρίσκοντας συνεχώς μπροστά μας εμπόδια.
»Στις αρχές της χρονιάς, επισκεφθήκαμε τον κ. δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος εισάκουσε τα αιτήματά μας και έδωσε προφορικά έγκριση για την απομάκρυνση των μπάζων- σκουπιδιών και τη βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου για την ανάπλαση των πηγών.
»Παρά ταύτα, στην προσπάθειά μας να απομακρύνουμε σκουπίδια και μπάζα, την Κυριακή 24 Αυγούστου, αντιμετωπίσαμε την εντονότατη αντίδραση του τοπικού προέδρου, ο οποίος επικαλούμενος τηλεφώνημα που φέρεται να έκανε στον κ. δήμαρχο, ανέφερε πως ο τελευταίος του υπέδειξε να καλέσει την αστυνομία για να μας σταματήσει, όπως κι έγινε. Ως σύλλογος, δεν πιστεύουμε πως έγινε τηλεφώνημα στον κ. δήμαρχο, ο οποίος θα αναιρούσε έτσι τα λεγόμενά του προς εμάς.
»Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η εντονότατη και αναίτια αυτή αντίδραση του τοπικού προέδρου στην απομάκρυνση των σκουπιδιών, μόνο σκοπούς δημοσίου συμφέροντος δεν εξυπηρετεί.
»Από πότε η απομάκρυνση μπάζων και σκουπιδιών σε χώρο πηγών χρειάζεται ειδική άδεια, ενώ η και μέχρι πρόσφατα απόρριψή τους (πριν από ένα μήνα)γίνεται αυθαίρετα και χωρίς άδεια;
»Παρακαλούμε τον κ. δήμαρχο να μας βοηθήσει με τα τεχνικά μέσα που διαθέτει ο Δήμος,  να τηρήσει τα λεγόμενά του και να απομακρυνθούν άμεσα  τα σκουπίδια από τις πηγές, ώστε να αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον και να διατηρηθούν η ποιότητα του νερού και η καθαρότητα των πηγών».

Όπως επισήμανε ο κ. Κορομηλάς, «στόχος της ενέργειας που κάναμε, ήταν να  αναδείξουμε το πρόβλημα, χωρίς να θέλουμε να υποκαταστήσουμε την τοπική ή τη Δημοτική Αρχή. Μετά  δε από τη διευκρίνιση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, περιμένουμε τις άμεσες ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις