του Μιχαήλ Στρατουδάκη
Δεν πρέπει να είμεθα καθόλου ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από την ναυπηγική παραγωγή στην Ελλάδα. Έπρεπε να είμεθα η πρώτη χώρα στον τομέα αυτό και δυστυχώς είμεθα σε αφανή επίπεδα.
Από την αρχαιότητα η ναυπηγική άνθισε στην Ελλάδα γι’ αυτό άλλωστε και εξελίχθη οικονομικώς και εμπορικώς και γι’ αυτό διέπρεψε και ήταν κοσμοκράτειρα.
Η ναυπηγική διατηρήθηκε έκτοτε αλλά δυστυχώς για την Ελλάδα δεν έγινε κυρίαρχος και βασικός οικονομικός πόρος.
Η Σύρος με τους περίφημους ταρσανάδες και το Νεώριον γνώρισε οικονομικήν άνθιση. Τα ναυπηγεία Ελευσίνος, Περάματος Χαλκίδος κλπ. δεν έγιναν οι κορυφαίες βιομηχανίες που έπρεπε και προσδοκούσαμε όλοι.
Σήμερα η Ελλάδα έπρεπε να κατέχει τα πρωτεία σε ναυπηγεία αλλά και στην κατασκευή πλοίων. Τα χιλιάδες Ελληνόκτητα πλοία αν προγραμμάτιζαν τις συντηρήσεις και επισκευές τους στην Ελλάδα θα υπήρχεν οργασμός ναυτιλιακών εργασιών και περιορισμός της ανεργίας. Παρεμπιπτόντως να αναφέρομεν ότι αν στα Ελληνικά εμπορικά πλοία υπήρχαν Έλληνες ναυτικοί πάλιν η ανεργία θα είχε περισταλεί το δε ναυτιλιακό συνάλλαγμα θα ήταν στα ύψη.
Αν οι Έλληνες Εφοπλιστές είχαν την δυνατότητα να κατασκευάζουν τα πλοία τους στην Ελλάδα η χώρα μας θα ήταν μεταξύ των πλουσιοτέρων και βιομηχανικώς ανεπτυγμένων χωρών. Στα τέλη του 1990 κατεσκεύασαν οι Εφοπλιστές μας εκατόν πλοία μεγάλης χωρητικότητας. Απ’ αυτά μόνον δύο «χτίστηκαν» στην Ελλάδα!! ΄Εκτοτε κατεσκεύασαν και άλλα. Δεν σταματούν, αλλά όλα γίνονται σε ναυπηγεία άλλων χωρών. Οι θαλαμηγοί τους κατασκευάζονται και αυτοί σε ναυπηγεία άλλων χωρών. Δισεκατομμύρια Ευρώ διαθέτουν οι Έλληνες Εφοπλιστές στις οικονομίες άλλων χωρών, κάτι που θα μπορούσε να γίνεται στην Ελλάδα. Είναι ένοχοι μόνον οι Εφοπλιστές ή και εμείς σε μεγαλύτερον βαθμόν;
Τώρα ζητούμεν κοινήν ναυπηγικήν συνεργασία με την Κίναν. Στην χώραν αυτή οι Έλληνες Εφοπλιστές κατασκευάζουν πολλά πλοία. Θα δίδονται τώρα κάποια ψίχουλα στην Ελλάδα μέσω Κίνας; Δεν θα έπρεπε η Κίνα αλλά και οι άλλες χώρες να ζητούν συνεργασίαν με την Ελλάδα, η οποία θα είχε υπερφόρτον παραγγελιών; Είναι η αυτή περίπτωση με τα φωτοβολταϊκά. Ζητούμεν την τεχνογνωσία χωρών που βλέπουν τον ήλιον δύο ημέρες τον χρόνον!!!! και εμείς παραμένομεν απαθείς στην ανάπτυξη, ενώ και εδώ θα έπρεπε να είμεθα κυρίαρχοι. Υπάρχει άλλη εξήγηση γιατί είμεθα μονίμως φτωχοί;;
Μιχαήλ Στρατουδάκης
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.