Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Διαβάστε τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου για την Παγκόσμια Ημέρα τρίτης ηλικίας

Διαβάστε τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Β...

Βασικός στόχος του υπουργείου είναι, να στηριχθεί το εισόδημα των ηλικιωμένων είτε αυτό αφορά στις συντάξεις είτε στις κοινωνικές παροχές.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα τρίτης ηλικίας, ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, παραβρέθηκε σήμερα Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 2014, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή στην Αθήνα και απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό.

Ηλικιωμένοι, το χρέος της πολιτείας.

«Αγαπητέ Γενικέ κύριες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία μας και να σας συγχαρώ για τις σημαντικές πρωτοβουλίες σας στο τομέα προάσπισης της διαφάνειας αλλά και των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και εγώ προσωπικά στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες αυτές, στο πλαίσιο μιας κοινής στόχευσης: να διασφαλίσουμε ένα πλέγμα ασφάλειας και κοινωνικής προστασίας για όλους τους πολίτες και, πρωτίστως να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πλέον αδύναμους.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια βιώνει την απειλή μιας μεγάλης ιστορικής παλινδρόμησης.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, τίθεται υπό έντονη αμφισβήτηση σε μια περίοδο μάλιστα όπου πραγματοποιείται το πιο φιλόδοξο ίσως βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η οικονομική συγκυρία  με την παρατεταμένη ύφεση, προκάλεσε μεγάλη αύξηση της ανεργίας με αποτέλεσμα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας να βρίσκεται στο κατώφλι  της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης που άρχισε να διαφαίνεται, δεν θα μεταβάλει την τάση διεύρυνσης των αρνητικών φαινομένων όσο σύντομα θα θέλαμε.

Αντιθέτως οι συνέπειες που προκαλούνται στους πλέον αδύναμους ενδέχεται να έχουν διάρκεια και να οξυνθούν, αν δεν ενισχυθούν οι κατάλληλες πολιτικές Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας.

Από τις πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο, είναι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, τους οποίους τιμούμε σήμερα.

Οι ανάγκες διαβίωσής τους σε συνδυασμό με το χαμηλό εισόδημα – το οποίο σε πολλές περιπτώσεις διανέμεται ενδοοικογενειακά για να καλύψει ανάγκες παιδιών και εγγονιών που πλήττονται από την ανεργία – προκαλεί ένα αίσθημα ανασφάλειας.

Μια κοινωνία χαρακτηρίζεται από τις προοπτικές που δίνει στη νέα γενιά αλλά και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη γενιά των απόμαχων, γι΄ αυτό και θεωρώ ότι χρέος όλων μας είναι να εξασφαλίσουμε, ένα δίχτυ ασφάλειας και προστασίας στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας.

Παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους όρους και τις συνθήκες εκείνες ώστε οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να παραμείνουν ενεργό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, προωθούμε πολιτικές  κοινωνικής προστασίας και στήριξης της Τρίτης Ηλικίας.

Βασικός στόχος μας είναι, να στηριχθεί το εισόδημα των ηλικιωμένων είτε αυτό αφορά στις συντάξεις είτε στις κοινωνικές παροχές.

Ειδικότερα στον Τομέα της κοινωνικής Προστασίας, τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας αποτελούν μια από τις ευπαθείς ομάδες τις οποίες θέτουμε σε προτεραιότητα.

Ειδικότερα, για τα άτομα τρίτης ηλικίας υπάρχουν δομές προστασίας και φροντίδας όπως είναι  τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, και εξειδικευμένα προγράμματα όπως λουτροθεραπείας και το επιτυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ειδικά για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», διασφαλίσαμε πλέον την θεσμοθέτηση και σταθερή λειτουργία του προγράμματος.

Πέρα λοιπόν από τα εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης και κοινωνικής προστασίας των ηλικιωμένων, δίνεται προτεραιότητα και στη στήριξη ειδικά των ηλικιωμένων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή και απόλυτης φτώχειας.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τα προγράμματα:

Σίτισης: ενισχύουμε τα συσσίτια της Εκκλησίας και των Δήμων για τους άστεγους συμπολίτες μας.

Διανομής τροφίμων: στηρίζουμε τα άτομα που οι συνθήκες διαβίωσης δεν επιτρέπουν τη σωστή σίτιση.

Ενίσχυσης των δομών φιλοξενίας αστέγων (ξενώνες, κέντρα διημέρευσης).

Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου εδώ να αναφερθώ στις Κλειστές Μονάδες Φιλοξενίας και Στήριξης Ηλικιωμένων, των Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Νομοθετήσαμε το πρόγραμμα εξυγίανσης των δομών αυτών, δίνοντας την ευκαιρία, στις διοικήσεις των Κέντρων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω χρεών, να ρυθμίσουν τα χρέη τους αφού πρώτα καταθέσουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης και βιωσιμότητας.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Στόχος μας, η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ηλικιωμένους ανασφάλιστους, μακροχρόνια άνεργους κλπ.

ΧΡΕΟΣ της Πολιτείας  είναι η οικοδόμηση ενός συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, φροντίδας και προστασίας για τους ηλικιωμένους. Παράλληλα, χρέος όλων μας είναι να διασφαλίσουμε προϋποθέσεις οι οποίες θα καθιστούν τα ηλικιωμένα άτομα ενεργούς πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζω και την πρωτοβουλία σας κύριε Γενικέ, για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ηλικιωμένων πολιτών πρωτοβουλία για την οποία άλλωστε θα συνεργαστούμε.

Ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός πως το επίπεδο του πολιτισμού της κοινωνίας μας συναρτάται άμεσα με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας της τρίτης και τέταρτης ηλικίας».

*Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις