Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Απόψε η έναρξη του 27ου Πανοράματος Ευρωπαικού Κινηματογράφου στην Αθήνα με τη νέα ταινία του Τζον Μπούρμαν

Απόψε η έναρξη του 27ου Πανοράματος Ευρω...

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 26 Οκτωβρίου 2014 και θα ακολουθήσουν τριήμερες επαναληπτικές προβολές

Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, το Πανόραμα Ευρωπαικού Κινηματογράφου, επιστρέφει για 27η συνεχή χρονιά από τις 16 έως και τις 26 Οκτωβρίου 2014, ανανεώνοντας το φθινοπωρινό ραντεβού του με τους λάτρεις του καλού σινεμά.

Στις 14 ημέρες της διάρκειας του 27ου Πανοράματος που ξεκινά σήμερα Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα στις αίθουσες Ααβόρα και Άστυ, συνολικά 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία θα παρουσιαστούν (στο Ααβόρα από 16 έως και 22/10, και το Άστυ από 16 έως και 29/10). Επίσης από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ στην Σταδίου και Κοραή, επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος.

Η επίσημη έναρξη του φετινού φεστιβάλ θα γίνει απόψε Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014 στην κινηματογραφική αίθουσα Άστυ, με την ταινία του καταξιωμένου Βρετανού σκηνοθέτη, John Boorman (Deliverance – Όταν Ξέσπασε η Βία»), με τίτλο «Queen and Country», που είναι το πολυαναμενόμενο sequel της υποψήφιας για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας “Hope and Glory” («Ελπίδα και Δόξα») του 1987. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Callum Turner, Caleb Landry Jones και David Thewlis.

Όπως κάθε χρόνο, όπως γράφει το σάιτ culturenow.gr, ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι αφιερωμένος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο.

Στο καθιερωμένο πλέον Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται -άπαιχτες στην Ελλάδα - ευρωπαϊκές ταινίες, ανάμεσά τους, το “The Smell of Us” του ανατρεπτικού Larry Clark και το “Incompresa” της πολυτάλαντης Asia Argento.

Tο βραβείο θα δώσει τριμελής κριτική επιτροπή, μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI), αποτελούμενη από τον Κροάτη, Dragan Jurak (κριτικό στο HR3Radio και στο εβδομαδιαίο περιοδικό Novosti), τον Ισραηλινό, Shy K. Shegev (κριτικό στο Megaron News και στο Telecinema Channel1 TV) και τον Έλληνα, Κωνσταντίνο Μπλάθρα (κριτικό στο μηνιαίο περιοδικό ΡΗΞΗ). Τέλος το Βραβείο Κοινού θα απονείμει όπως κάθε χρόνο ειδική πενταμελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

Το τμήμα «H Διεθνής Εικόνα Σε Πρώτη Προβολή », φιλοξενεί όπως άπαικτες ταινίες στο αθηναϊκό κοινό, από την παγκόσμια κινηματογραφία. Ανάμεσά τους, το "Blue Ruin" του Jeremy Saulnier (Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ των Καννών), "El ardor" του Pablo Fendrik, με πρωταγωνιστή τον Gael García Bernal, "Inbetween Worlds" της Feo Aladag (Υποψήφιο για Χρυσή Αρκούδα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου) και το "Jimmy's Hall" του Ken Loach, παρουσία του Paul Laverty, σεναριογράφου της ταινίας και μόνιμου συνεργάτη του Βρετανού σκηνοθέτη.

Το πρόγραμμα του 27ου Πανοράματος περιλαμβάνει επίσης τα εξής αφιερώματα.

Οκτώ Έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία: Νέοι αλλά και καταξιωμένοι Έλληνες σκηνοθέτες, προτείνουν και προλογίζουν τις δικές τους αγαπημένες ευρωπαϊκές ταινίες: Ο Δήμος Αβδελιώδης το “La regle du jeu” του Jean Renoir, ο Αλέξανδρος Αβρανάς το “Salo” του Pier Paolo Pasolini, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τη “Lola” του Jacques Demy , ο Δημήτρης Παναγιωτάτος το “Tras el crystal” του Agustí Villaronga, ο Γιάννης Οικονομίδης το “The Death of Mr. Lazaresku” του Cristi Puiu, ο Δημήτρης Αθανίτης το “The State of Things” του Wim Wenders, ο Γιάννης Σακαρίδης το “My Name is Joe” του Ken Loach, και ο Βασίλης Μαζωμένος το “L’ annee dernier a Marienbad” του Alain Resnais.

A' Παγκόσμιος Πόλεμος: Εκατό χρόνια φέτος από την έναρξη του πολέμου, που θα «έδινε τέλος στους πολέμους», με τον κινηματογράφο να καταγράφει όλες τις πτυχές του, όπως δείχνουν οι 11 αριστουργηματικές ταινίες του αφιερώματός μας. Από το «Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο» του Lewis Milestone και το «Σταυροί στο μέτωπο» του Stanley Kubrick, μέχρι το «Η Λευκή Κορδέλα» του Michael Haneke, και το «Ο Σαρλό στρατιώτης» με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Charlie Chaplin.

O μοναχικός Pierre Etaix: Άρχοντας της γαλλικής κωμωδίας, κορυφαίος κινηματογραφικός κλόουν της Γαλλίας, ο Pierre Etaix, με το καταιγιστικό ταλέντο, δεν χαίρει, μέχρι τις μέρες μας, αναγνώρισης από το ευρύ κοινό, εξαιτίας μιας πολύχρονης διαμάχης σχετικά με τα δικαιώματα του έργου του. Διαθέσιμα πλέον, πέντε από αυτά τα κινηματογραφικά θαύματά του ("Υο -Υο", «Ο μεγάλος έρωτας» (Le grand amour), «Όσο έχουμε την υγεία μας» (Tant qu’on a la sante), «Εγώ και οι γυναίκες» (Le soupirant) και "Heureux Anniversaire"), παρουσιάζονται στο αφιέρωμά μας.

Elia Suleiman: Ο διαπρεπέστερος κινηματογραφικός εκπρόσωπος της Παλαιστίνης θα βρίσκεται στην Αθήνα, καλεσμένος του 27ου Πανοράματος, ιδανική αφορμή για ένα μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό αφιέρωμα στο έργο του, μέσα από τις ταινίες «Ο χρόνος που απομένει» (The Time Τhat Remains) και «Θεϊκή παρέμβαση» (Divine Intervention), αλλά και το συλλογικό «7 μέρες στην Αβάνα» (7 días en la Habana).

Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά: Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και μέσα σε εκείνη του ‘70, νέοι σκηνοθέτες άρχισαν να καταπιάνονται με θέματα ασυνήθιστα για τον ελληνικό κινηματογράφο της εποχής. Από την «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου, μέχρι το «Λάβετε θέσεις» του Θόδωρου Μαραγκού, κι από την «Ευρυδίκη Β.Α. 2037» του Νίκου Νικολαϊδη, μέχρι το «Η φόνισσα» του Κώστα Φέρρη (μεταφορά του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη), οι ταινίες του παρόντος αφιερώματος αγγίζουν θέματα πολιτικά, κοινωνικά, αλλά και υπαρξιακά, δοσμένα με ζωντάνια, ενθουσιασμό και δίψα για ανανέωση, σε μια εποχή που μια αδίστακτη δικτατορία  επέβαλλε τη σιωπή σε όλα τα μέσα έκφρασης.

Ειδική προβολή: Με την αφορμή της επίσκεψης του Paul Laverty στην Αθήνα ως τιμώμενου προσώπου της φετινής εκδήλωσης, επιλέξαμε να προβάλουμε ένα από τα δυνατότερα σενάριά του, το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» (The Wind That Shakes the Barley). Μια εκπληκτική και -ανά στιγμές- οδυνηρή ταινία που μας μεταφέρει, με οπτική μαγεία, στην ταραγμένη για την Ιρλανδία, εποχή της μάχης για την ανεξαρτησία.

Μικρού Μήκους: 14 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, φιναλίστ των βραβείων (2013) της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy), αλλά και 5 μικρού μήκους ταινίες των σπουδαστών της Horme Pictures.

Το αναλυτικό, καθώς και το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.panoramafest.org.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, και ώρα 12:30, Ανοιχτή Συζήτηση στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, με Θέμα: Ο Kινηματογράφος της Κρίσης – Ο Κινηματογράφος σε Κρίση», σε συνδιοργάνωση με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και την FIPRESCI.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου και ώρα 13:00 στο Βιβλιοπωλείο Ιανός. Masterclass από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη και ηθοποιό, Elia Suleiman.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου και ώρα 12.30 στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε - Masterclass από τον καταξιωμένο σεναριογράφο του Ken Loach, Paul Laverty.

*Εισιτήρια σε ανέργους: Με μια εξαιρετικά απλή διαδικασία, δίνουμε και φέτος τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός μας, προσφέροντας συνολικά περισσότερα από 700 εισιτήρια. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.  Στα 27 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έχει φιλοξενήσει και βραβεύσει διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Χιου Χάντσον, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Άρθουρ Πεν, Κρίστοφερ Λι, οι «Μόντι Πάιθον» (Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ), Αλέν Κορνό, Κλοντ Σοτέ, Ντούσαν Μακαγιέβεφ, Κεν Λόουτς, Οτάρ Ιοσελιάνι, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Χάριετ Άντερσον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμπάς Κιαροστάμι, Κάρελ Ράις, Κώστας Γαβράς, Ρότζερ Κόρμαν, Φραντζέσκο Ρόζι, Έτορε Σκόλα, οι αδερφοί Ταβιάνι, Ανιές Βάρνα και Μαξ φον Σίντοβ, μεταξύ άλλων.

Το αποψινό πρόγραμμα έχει ως εξής.

Πέμπτη 16/10/2014

ΑΣΤΥ - 17.45 Ο ΤΖΟΝΙ ΠΗΡΕ Τ’ ΟΠΛΟ ΤΟΥ / Johnny Got His Gun, 111’ του Dalton Trumbo (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).

ΑΑΒΟΡΑ - 18.15 ΑΛΔΕΒΑΡΑΝ, 80’ του Ανδρέα Θωμόπουλου (Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά).

ΑΑΒΟΡΑ - 19.45 ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ / Westfront 1918: Vier von der infanterie, 97’ του Georg Wilhelm Pabst (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)

ΑΣΤΥ - Επίσημη έναρξη

20.30 QUEEN AND COUNTRY, 105’ του John Boorman (Διεθνές Διαγωνιστικό).

ΑΑΒΟΡΑ - 21.45  7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ / 7 días en la Habana, 129’ των Elia Suleiman, Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noé, Juan Carlos Tabío, Pablo Trapero (Αφιέρωμα στον Έλια Σουλεϊμάν).

*Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2ο14 στην αίθουσα Odeon stiw 20.30 με την προβολή του νέου φιλμ του Κεν Λόουτς, "JIMMY’S HALL", διάρκειας 109’ σε Avant Premiere.

Της προβολής θα προηγηθεί η απονομή των βραβείων των ταινιών και των τιμώμενων προσώπων του 27ου Πανοράματος.


 

 

To "El ardor" του Pablo Fendrik, με πρωταγωνιστή τον Gael García Bernal θα προβληθεί στο φετινό Πανόραμα.

To "El ardor" του Pablo Fendri...

To "El ardor" του Pablo Fendrik, με πρωταγωνιστή τον Gael García Bernal θα προβληθεί στο φετινό Πανόραμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture