Του Τάκη Γεωργακόπουλου, Γιατρού
Ας μου επιτραπεί ως Νοσοκομειακός ιατρός, εμπλεκόμενος για χρόνια με τα κοινά του εργασιακού μου χώρου, να πώ ότι το εφεύρημα του -λεγόμενου- management υγείας, ουδόλως έχει ωφελήσει ως τώρα την διοίκηση αλλά και την διαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων.
Ο όρος και η πρακτική της διοίκησης των Νοσοκομείων από τους -αυτοαποκαλούμενους- managers, καθιερώθηκε με τον νόμο 2889/2001 επί υπουργείας Αλέκου Παπαδόπουλου, δημιουργώντας έτσι μιά ''στρατιά'' νομιζομένων ''τεχνοκρατών'' που συσπειρώνονται γύρω και μέσα στην Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας.....
Τι πραγματικά έχει συμβεί;
- Ουδεμία μεταβολή προς το καλύτερο στα δεδομένα των νοσοκομείων.
- Ουδεμία διαχειριστικού τύπου αναπτυξιακή πολιτική εντός των νοσοκομείων.
- Συντήρηση όλων των ''παθογενειών'' του συστήματος προμηθειών.
- Εξάρτηση της λειτουργίας των νοσοκομείων από την κεντρική διοίκηση.
Είναι γνωστό ότι τα νοσοκομεία εξουσιάζονται από το υπουργείο, λειτουργούν με βάση τις εγκεκριμένες κάθε φορά πιστώσεις, έχοντας μάλιστα μετατραπεί σε ...mini-markets με τα έσοδα των απογευματινών ιατρείων (ν. 2889/2001 του Παπαδόπουλου) και της ''Ολοήμερης λειτουργίας'' των νοσοκομείων (ν. 3868/2010 της Ξενογιαννακοπούλου).
Η άσκηση διοίκησης επομένως, είναι καθαρά πολιτική, διότι με τις αποφάσεις που λαμβάνονται και διαμορφώνουν το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας, ασκείται πολιτική αλλά και υλοποιείται η επιβαλλόμενη πολιτική από την κάθε φορά, πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας.
Η άσκηση Διοίκησης σε κάθε Νοσοκομείο ΔΕΝ είναι πολιτικά ουδέτερη, ούτε απλά διεκπεραιωτική, όπως διατείνονται οι σημερινοί managers με το συνδικαλιστικό τους όργανο. Αν ήταν έτσι, τότε δεν θα χρειαζόμαστε Διοικητικό Συμβούλιο στα Νοσοκομεία αφού αυτά θα μπορούσαν να αυτο-διοικηθούν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Επομένως, σήμερα που το ζητούμενο είναι η αλλαγή των διοικήσεων στα Νοσοκομεία από την νέα Κυβέρνηση, μόνο προσχηματικά μπορούν να θεωρηθούν τα επιχειρήματα που προβάλλει η Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, για το αναντικατάστατο των υπαρχόντων διοικητών αλλά και τα σοφίσματα για τον ''τεχνοκρατικό'' τους ρόλο. Ξεχνάνε φαίνεται πως και ο τεχνοκρατισμός που προβλήθηκε υπέρμετρα τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μετά το 2001, εκφράζει συγκεκριμένη πολιτική και δεν είναι πολιτικά ουδέτερος! Πρέπει να γνωρίζουν όλοι υποστηρικτές αυτής της ''θεωρίας'' ότι δεν υπάρχει ουδέτερη διαχείριση, ούτε ουδέτερη πολιτική στα νοσοκομεία!
Εκείνο που χρειάζεται είναι θεσμικές αλλαγές στο χώρο της υγείας τέτοιες που να αναδεικνύουν σε πράξη το όραμα για μία εντελώς διαφορετική λειτουργία των Νοσοκομείων, ως χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες ασθενείς αλλά και ως χώρων εργασίας φιλικών προς όλους τους εργαζόμενους.
Επομένως οι αναγκαίοι στόχοι λειτουργίας κάθε Νοσοκομείου, μπορούν να υλοποιηθούν από κάθε άνθρωπο με σχετική εμπειρία και πολιτικό όραμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις που έχει διατυπώσει για την Νοσοκομειακή υγεία, έχει δείξει πώς διαθέτει και όραμα το οποίο οι δικοί του ''τεχνοκράτες'' θα υλοποιήσουν σε κάθε Νοσοκομείο, συγκρουόμενοι όπου χρειαστεί με κατεστημένες νοοτροπίες που ευοδώθηκαν και υποστηρίχτηκαν κατά το παρελθόν, από το 1984 (μετά τον ν.1397/83) μέχρι και σήμερα.
Άλλωστε μην ξεχνάμε τους στίχους του Κάλβου: ''...Θέλει Αρετήν και Τόλμη η Ελευθερία''.
* Δεν υπάρχει ουδέτερη διαχείριση, ούτε ουδέτερη πολιτική στα νοσοκομεία.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.