Της Χαριτίνης Καρλιαύτη, μέλους του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή είχαμε αντιδράσει λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή ακολουθεί την πολιτική “των δικών μας παιδιών”.
Η πλειοψηφία του ΔΣ αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος διαβεβαίωνε ότι η Δημοτική Αρχή ακολουθεί μία ανοικτή και δημοκρατική διαδικασία ώστε να επιλεγεί ο καλύτερος, παρόλο που οι πάντες (τόσο στην Πάτρα όσο και σε όλη την Ελλάδα) ήξεραν ότι η θέση είχε ήδη δοθεί στον κ. Καζάκο. Τότε κατηγορηθήκαμε ότι ακούμε κουτσομπολιά και συζητήσεις καφενείου.
Το γεγονός ότι πρόκειται για μια προειλημμένη απόφαση κατ' αρχήν επιβεβαιώθηκε από το τρόπο με τον οποίο έγινε η προκήρυξη και για αυτό το λόγο δεν συμφωνήσαμε για την διαδικασία. Ως ύστατη προσπάθεια δώσαμε τις παρατηρήσεις μας γραπτώς που περιελάμβαναν αναλυτικούς όρους και προϋποθέσεις που κατά την γνώμη μας έπρεπε να συμπεριληφθούν στην προκήρυξη και οι οποίοι καθόριζαν και τον τρόπο αξιολόγησης. Αγνοηθήκαμε προκλητικά χωρίς να συζητηθεί ούτε καν το σκεπτικό που αυτές απορρίφθηκαν.
Είναι προφανές ότι η προκήρυξη με τον τρόπο που βγήκε αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για την κατάθεση υποψηφιοτήτων από περισσότερους αξιόλογους διεκδικητές της θέσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη προκήρυξη είχαν κατατεθεί 18 υποψηφιότητες ενώ τώρα μόλις 9 συμπεριλαμβανομένης και αυτής της κ. Καζάκου γεγονός που δεν μπορεί με κανέναν άλλο τρόπο να εξηγηθεί λαμβάνοντας υπόψιν και την κρίση που περνά ο χώρος.
Μετά από την κατάθεση των προτάσεων αλλά και τις προφορικές συνεντεύξεις όπου έγινε αναλυτική παρουσίαση της πρότασης κάθε υποψηφίου γίνεται η αξιολόγηση της κάθε υποψηφιότητας με βάση τις γενικές και ειδικές προτάσεις του για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ειδικότερα
- Την οργάνωση του ΔΗΠΕΘΕ
- Την οργάνωση της Δραματικής Σχολής
- Το Λυρικό Εργαστήριο
- Την Οργάνωση εκπαιδευτικών Σεμιναρίων (Πολίτες. Εκπαιδευτικοί,παιδιά).
- Το γενικό Καλλιτεχνικό προγραμματισμό για την περίοδο της θητείας του.
- Αναλυτικό Καλλιτεχνικό Προγραμματισμό για το πρώτο εξάμηνο
- Τον τρόπο χρηματοδότησης των δομών και συνολικά του θεάτρου.
έτσι ώστε να γίνει με βάση αυτά η πιο αντικειμενική και αξιοκρατική αξιολόγηση του κάθε υποψηφίου σύμφωνα πάντοτε με τις βασικές κατευθύνσεις του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Σύμφωνα με τα προηγούμενα στις καλύτερες θέσεις για τη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή δεν συμπεριλαμβάνεται ο κ. Καζάκος ακόμα και αν δοθούν διαφορετικές βαρύτητες σε κάθε κριτήριο.
Αντί να ακολουθηθεί μια διαδικασία αξιολόγησης η οποία να τοποθετηθεί προς συζήτηση στο ΔΣ, βρεθήκαμε μπροστά σε μία εισήγηση η οποία τοποθετεί γενικά αυθαίρετα κριτήρια η οποία στο τέλος της περιλαμβάνει μία ενότητα – κριτήριο αξιολόγησης που ουσιαστικά περιγράφει έναν κομματικό υποψήφιο προτείνοντας τελικά τον κ. Καζάκο. Πλήρης επιβεβαίωση ότι αυτή η επιλογή ήταν προαποφασισμένη.
Η όποια κριτική στην διαδικασία δεν αποτελεί αμφισβήτηση του Καλλιτεχνικού κύρους και της Θεατρικής προσφοράς του κ. Καζάκου. Αλλά ο ρόλος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν του μεγάλου ηθοποιού. Γι' αυτό και η διαδικασία αξιολόγησης οφείλει να είναι διαφορετική.
Σε προηγούμενη παρέμβασή μου στις 7 Απριλίου είχα αναφέρει: “Μας φέρνει πολύ πίσω όλη αυτή η δημόσια συζήτηση για μία δήθεν αξιολόγηση και ανοικτή διαδικασία με αμιγώς όμως κομματικά κριτήρια, για την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Αν μάλιστα δούμε επίσης την προαποφασισμένη επιλογή να υλοποιείται με τον γνωστό τρόπο της απλής ανάτασης των χεριών, (μπλα μπλα μπλα δημοκρατία, μπλα μπλα μπλα με εκλέξανε που λέει και ο Νίνιος στους Αχαρνής) τότε μάλλον μιλάμε για μία σαφή νίκη του πελατειακού συστήματος και της πολιτικής “τα δικά μας παιδιά”, που θα δούμε να υλοποιείται τώρα και από αριστερά, εδραιώνοντας την ως την μόνη αλήθεια“.
Δυστυχώς υπήρξε πλήρης επιβεβαίωση. Εκτός αν το ΚΚΕ εννοεί αλλαγή πολιτικής βγάζοντας απλώς από την φράση “τα δικά μας παιδιά” την λέξη “παιδιά”.
Είναι προφανές ότι όλη η παραπάνω διαδικασία απέχει πολύ από αυτό που ονομάζεται ανοικτή και αξιοκρατική διαδικασία. Γι' αυτό και σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία.
Δεν θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε σε μία ψηφοφορία που νομιμοποιεί μια διαδικασία που εκτός των άλλων δεν αρμόζει στην ιστορία, την θεατρική πορεία αλλά και στο πολιτικό προφίλ του κ. Καζάκου.
Το ΔΗΠΕΘΕ χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να διατηρήσει όλες τις δομές που έχει αναπτύξει τα τελευταία τρία χρόνια. Ο ρόλος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Γι' αυτό το λόγο οφείλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή ανεξάρτητα αν διαφωνούμε με έντονο τρόπο στην διαδικασία επιλογής του.
Είναι σίγουρο ότι ο κ. Καζάκος θα μας βρει αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια, και θα κριθεί με βάση τα πεπραγμένα του στην θητεία του στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.