Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2025 TRAVEL WEST FORUM 2025 ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η κληρονομιά του παρελθόντος

Η κληρονομιά του παρελθόντος

Του Δημήτρη Μάρδα, τ. Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών

Αιωρείται εδώ και καιρό η ακόλουθη άποψη: Αν δεν είχαμε εναλλαγή εξουσίας στις 15  Ιανουαρίου του 2015, τώρα η χώρα μας θα κατέγραφε, μετά από έξι χρόνια πρωτόγνωρης στα παγκόσμια δεδομένα ύφεσης τις πρώτες θετικές εξελίξεις στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της.

Ως εκ τούτου η διαφαινόμενη ύφεση του 2015 είναι το προϊόν της παρούσας κυβέρνησης και των στρατηγικών επιλογών που ακολούθησε κατά τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας. Αυτή είναι η κυρίαρχή ερμηνεία που δίνεται από τους εκπροσώπους της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τα επιχειρήματα της ανωτέρω θέσης είναι γνωστά και δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλάβουμε. Εμείς θα δώσουμε έμφαση στην προσέγγιση κατά την οποία οι παρούσες εξελίξεις θα μπορούσαν να ερμηνευθούν κατά ένα μέρος ή κατά πολύ από την κληρονομιά του παρελθόντος.

Αναλυτικότερα, η προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση ανάκαμψη του 2015, θα επηρεαζόταν εύλογα από τις εξελίξεις του 2014. Οι προβλέψεις όμως για το 2014 δεν επαληθεύτηκαν. Πράγματι, ενώ προβλεπόταν πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 3%, το πλεόνασμα αυτό μειώθηκε στην πράξη στο 0,4%.

Από την άλλη, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ταμείο με 1,7 δις στις 27 Ιανουαρίου του 2015, σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς, το ταμείο θα παρουσίαζε έλλειμμα της τάξης των 450 εκ. ευρώ  στις 24 Φεβρουαρίου,

Τέλος, δεν ήταν βέβαιο ότι στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2015 θα λάμβανε η πρώην κυβέρνηση το περιβόητο δάνειο των 7,5 δις ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλεπόμενες δεσμεύσεις εκ μέρους της τρόικας για παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας προς τη χώρα, έπαψαν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2014.

Αυτά ήταν τα νέα δεδομένα των τελών του 2014 και των αρχών του 2015, που απείχαν κατά πολύ από τις ευοίωνες προβλέψεις. Οι δυσμενείς όμως αυτές εξελίξεις εύλογα επηρεάζουν και τις αντίστοιχες του 2015. Έτσι, ακόμη και αν η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εξακολουθούσαν να κυβερνούν, οι θετικές προβλέψεις για το 2015, όπως διατυπώθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, δε θα μπορούσαν να επαληθευτούν.

Ως εκ τούτου οι αποκλίσεις που εκτιμάται ότι θα καταγραφούν το 2015 επηρεάζονται και από τις σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις των δεδομένων εκείνων που θεωρούνται ως σημείο εκκίνησης του 2015.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις