Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025 Τέμπη ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πολυφωνική: Δικτύωση με τα μνημεία και τον πολιτισμό

Πολυφωνική: Δικτύωση με τα μνημεία και τ...
Παπαδάκου Γωγώ
papadakoygeo@yahoo.gr

Εκδήλωση στο Forum Ανάπτυξης 2015- 18ο Money Show Πάτρας

Απόψεις  και εμπειρίες για τις διαδρομές προόδου στον πολιτισμό παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2015- 18ο Money Show Πάτρας.

 

 

Προσκεκλημένος ήταν ο  τ. Υπουργός  Πολιτισμού, πρόεδρο του «Διαζώματος», Σταύρος Μπένος. Αναφέρθηκε  στην ιστορία του Διαζώματος, εστιάζοντας στις δύο κορυφαίες παθογένειες που ο ίδιος βίωσε. Η μία αφορούσε στις συνέργειες- συνεργασίες, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό κράτος είναι γεμάτο «φυλακές», καθώς δεν συζητά κανείς με τον διπλανό του και η δεύτερη, στον αυτοεξοστρακισμό που υποχρεώθηκαν οι αρχαιολόγοι για να επιζήσουν, παίρνοντας μαζί τους τα μνημεία. Όπως είπε, το αποτέλεσμα ήταν δραματικό, καθώς τα μνημεία αποξενώθηκαν από δύο πηγές, από τους πολίτες και από την αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

 

Ο τέως Υπουργός αναφέρθηκε και στη δεύτερη φάση των συνεργειών που έχει αναπτύξει το Διάζωμα, η οποία αφορά τη σύνδεση των μνημείων με την ζωή, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. «Αυτό χτίζει το Διάζωμα, γιατί υπάρχουν εκατοντάδες μνημεία που δεν τα ξέρει κανείς και είναι βυθισμένα στη μοναξιά τους.

 

Επίσης, ανακοίνωσε τη νέα δράση του Διαζώματος που αφορά τη «φύση και τον πολιτισμό», για την οποία έχει δρομολογηθεί σύμπραξη και με τον ΟΤΕ για την ψηφιοποίησή της.

 

Ο Μ. ΖΑΪΜΠΕΛ

Δεύτερος ομιλητής, στην εκδήλωση ήταν ο Διευθυντής του Studio Opera του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Μίκαελ Ζάιμπελ, ο οποίος ήλθε για πρώτη φορά σε επαφή με το κοινό της πόλης. Εκτίμησε πως το θέατρο μπορεί να λειτουργήσει ως πρωτοπόρος δύναμη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση  ότι η αυξανόμενη αστάθεια σε πολλούς τομείς μπορεί να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για το θέατρο.

 

Κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε πως το θέατρο του μέλλοντος θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάρτηση με ένα πολιτισμικό, καλλιτεχνικό και ειδικότερα θεατρικό δίκτυο, αστικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές.

 

Ο Δ. ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΟΥ

Στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων που ιδρύθηκε το 2000 από την Καθηγήτρια, Αγγελική Ράλλη, με σκοπό το συντονισμό  για την έρευνα στις ελληνικές διαλέκτους και τη διάσωσή τους, αναφέρθηκε στη διάρκεια της εισήγησής του, ο τρίτος κατά σειρά ομιλητής της εκδήλωσης, Δημήτρης Παπαζαχαρίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και στέλεχος της Μεικτής Χορωδίας της Πολυφωνικής. Όπως τόνισε «με κάθε μία γλώσσα και κάθε μία διάλεκτο που χάνονται, χάνεται και όλη αυτή η αποκρυσταλλωμένη κωδικοποίηση των διαφορετικών προσλήψεων της πραγματικότητας.  Γι’ αυτό το λόγο, η εξαφάνιση κάθε γλώσσας και κάθε διαλέκτου θεωρείται ότι συνοδεύεται και από το χάσιμο ενός κομματιού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Τόνισε ότι μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι θα έχουν χαθεί από το 50% ως το 90% των γλωσσών που μιλιόταν στις αρχές του 20ου αιώνα, τον οποίο και χαρακτήρισε αιώνα «γλωσσό- κάθαρσης».

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Παπαζαχαρίου γίνεται ένας αγώνας ενάντια στη λήθη με καταγραφή  των γλωσσικών συστημάτων προς εξαφάνιση, την κωδικοποίηση και γλωσσολογική τους μελέτη και την παρουσίαση της καταγραφής και κωδικοποίησης των γλωσσών προς εξαφάνιση.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ακόμη, ο πρόεδρος της Πολυφωνικής Χορωδίας και Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου, Γιάννης Κόττορος, ο οποίος κατέθεσε τους προβληματισμούς του, κυρίως, ως εκπαιδευτικός για τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, για τον πολιτισμό που παράγει ο άνθρωπος.

Τελευταίος ομιλητής, ήταν ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Καράβολας, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξέλιξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στο μέλλον του. Ο κ. Καράβολας που έχει υπηρετήσει την Τ.Α. επί 32 χρόνια τόνισε πως «αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτούσε την αυτοτέλειά της ως αποκεντρωμένο όργανο θα μπορούσε να διαχειριστεί τις τοπικές υποθέσεις.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, όπως άλλωστε, επιτάσσει το έθιμο με μουσική και ερμηνεία τραγουδιών από την Δέσποινα Κριμπά.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις