Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τάκης Θεοδωρόπουλος : Παρουσιάζει σήμερα στην Πάτρα το νέο του βιβλίο

Τάκης Θεοδωρόπουλος : Παρουσιάζει σήμερα...

Την Τρίτη 1 Μαρτίου

Το βιβλιοπωλείο "Discover Your Way" και οι εκδόσεις "Μεταίχμιο" παρουσιάζουν στην Πάτρα το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου με τίτλο «Βεροναλ».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 στις 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Βυζαντινό(Πεζόδρομος Ρήγα Φερραίου 106, Πάτρα, Τηλ.:2610243000)).

Ο συγγραφέας συνομιλεί με τη φιλόλογο Μίνα Πετροπούλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα χρησιμοποιημένο φιαλίδιο του βαρβιτουρικού σκευάσματος Βερονάλ βρέθηκε ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Συκουτρή την ημέρα του θανάτου του. Παρά ταύτα ο ιατροδικαστής διέγνωσε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, εκδοχή που υιοθετήθηκε και από τις εφημερίδες. Στην Ελλάδα του 1937 κανείς δεν τολμούσε να ομολογήσει πως ένα δημόσιο πρόσωπο αυτοκτόνησε. Και ο Ιωάννης Συκουτρής ήταν δημόσιο πρόσωπο. Αν και μόλις τριάντα έξι ετών είχε ήδη αναγνωρισθεί ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της κλασικής αρχαιότητας όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Πάλεψε να βγάλει την κλασική σκέψη από τα εργαστήρια ανατομίας όπου την είχε εγκλωβίσει η τυπολατρία των φιλολόγων. Οραματιστής της αναβίωσης των κλασικών γραμμάτων με στόχο μια σύγχρονη πολιτισμική αναγέννηση προκαλούσε τρόμο στον απολιθωμένο πανεπιστημιακό μικρόκοσμο της Αθήνας. 

Το παρόν αφήγημα, μείγμα ιστορίας και μυθοπλασίας, διερευνά την πορεία του προς τον θάνατο, πέρα από τους αστικούς μύθους που συνοδεύουν την υστεροφημία του.

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος (1954) είναι σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας - μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος . Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε Συγκριτική φιλολογία, θεατρολογία, και Ανθρωπολογία του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στο Παρίσι, την περίοδο 1972 - 1981.

Με την επιστροφή του στη Ελλάδα ασχολήθηκε αρχικά με τη δημοσιογραφία και ήταν ο πρώτος διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού περιοδικού "Το τέταρτο" που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις. Από το έτος 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο, αρχικά ως μόνιμος συνεργάτης της ημερήσιας εφημερίδας "Τα Νέα" και στη συνέχεια της εφημερίδας "Καθημερινή".

Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν ιδιαίτερα το "Αδιανόητο τοπίο", "Η Πτώση του Νάρκισσου", "Η Τρέλλα του μεσημεριού", καθώς επίσης και φιλοσοφική του παρωδία "Οι Εφτάψυχες των Αθηνών" που έχουν ήδη μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές ξένες γλώσσες (βουλγαρική, γαλλική, ολλανδική, ιταλική, σερβική και τουρκική). Επίσης το θεατρικό του έργο "Όσοι έχασαν τον ύπνο τους" ανεβάστηκε στο θέατρο Αμόρε της Αθήνας το 1997 και το 2004 παίχτηκε στη Λευκωσία.

Το 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το έργο του " Βερονάλ" , ένα αφήγημα, μείγμα μυθοπλασίας και ιστορίας, σχετικά με το θάνατο ενός δημόσιου προσώπου του Ιωάννη Συκουτρή, στην Ελλάδα του 1937.

Το 1999 o Τ. Θεοδωρόπουλος βραβεύτηκε από το ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημά του "Η Δύναμη του σκοτεινού Θεού". Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία τον τίμησε με το μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας που θεωρείται ένα από τα μεγάλα βραβεία στον τομέα της Γαλλοφωνίας.

Τον Μάρτιο 2010 διορίστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, οπότε και αποχώρησε για προσωπικούς-επαγγελματικούς λόγους.

Το 2012 υπήρξε ένας από τους 32 ανθρώπους του πνεύματος που συνυπέγραψαν το περιβόητο κείμενο ''Τολμήστε'', ένα δείγμα γραφής μερικών διανοούμενων ανθρώπων της χώρας που υποστήριζε την αποδοχή του ελληνικού μνημονίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture