Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Paleo diet: Με αυτήν παίρνεις βάρος!

Paleo diet: Με αυτήν παίρνεις βάρος!

Επικίνδυνη για την υγεία η δίαιτα

Περισσότερο βάρος κατά 15% αποκτούν όσοι ακολουθούν τη διάσημη δίαιτα Paleo στην προσπάθειά τους να αδυνατίσουν. Αυτά ήταν τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης που εκπόνησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Ειδικότερα, τα πειραματόζωα που ακολούθησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής για δύο μήνες (20% υδατάνθρακες, 60% λιπαρά κ.ά) έγιναν παχύτερα, ενώ η λιπώδης μάζα τους διπλασιάστηκε.

Ποια είναι η παλαιολιθική δίαιτα
Πώς όμως τρέφεται κάποιος που ακολουθεί τη διάσημη παλαιολιθική ή πρωτόγονη δίαιτα; Όπως επισημαίνει η Άννα Κόμπου, διαιτολόγος διατροφολόγος στην Advanced Nutrition, η δίαιτα Paleo έχει στοιχεία από τη διατροφή του ανθρώπου των σπηλαίων. Υπάρχει αποχή από γλυκά, γαλακτοκομικά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντίθετα κάποιος μπορεί να καταναλώνει άφοβα ψάρια, κρέας, φρούτα, λαχανικά, καρπούς, αβγά, ελαιόλαδο. Επιπλέον η πρωτόγονη δίαιτα είναι πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε κρέας που ήταν διαθέσιμο στον άνθρωπο-κυνηγό, αλλά και σε φυτικές ίνες. Όμως σύμφωνα με την ειδικό, είναι καλό ο καταμερισμός να γίνεται αλλιώς και όχι όπως στην επιστημονική μελέτη όπου τα λιπαρά έφταναν το 60%. Ο ισορροπημένος καταμερισμός είναι: υδατάνθρακες 50%, πρωτεΐνες 30% και λιπαρά 20%.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία
Γιατί λοιπόν πήραν βάρος τα πειραματόζωα; Όπως εξηγεί η Άννα Κόμπου: «Είναι σαφές ότι η αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων και ζάχαρης μπορεί να συμβάλει αρχικά στην μείωση σωματικού βάρους και στην ρύθμιση του γλυκαιμικού δείκτη αλλά η αύξηση των  λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση σωματικού βάρους και πιθανότατα σε εμφάνιση αυξημένης αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει αύξηση άγχους και εμφάνιση κατάθλιψης».

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, οτιδήποτε ξεφεύγει από το πλαίσιο μία ισορροπημένης διατροφής μπορεί να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα της ειδικού είναι πως η καλύτερη διατροφική πρόταση είναι το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής που βοηθάει στην ρύθμιση του σωματικού βάρους και προάγει την καλή υγεία. Χαρακτηρίζεται από μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης, επαρκή πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών και ικανοποιητική πρόσληψη λιπαρών προερχόμενα από εξαιρετικές πηγές όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.

Info: Advanced Nutrition 
τηλ.: 210 6980451
www.advancednutrition.gr

Άννα Κόμπου, διαιτολόγος διατροφολόγος στην Advanced Nutrition

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being