Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Μία νέα τάση παρατηρείται με τα παραδοσιακά κουρεία να έχουν δώσει τη θέση τους στα…barber shop, αποκλειστικά για ανδρικό κούρεμα

Πάτρα: Μία νέα τάση παρατηρείται με τα π...

Η Αχαική πρωτεύουσα ακολουθώντας την Αθήνα και το εξωτερικό γέμισε τελευταία από "μπαρμπέρικα" νέας γενιάς

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο είχαμε αναφερθεί σε άρθρο μας, στο thebest.gr, σε ένα νέο φαινόμενο, τάση και μόδα που πλέον δεν περνάει απαρατήρητο τόσο από το κοινό όσο και τους επαγγελματίες του χώρου και φυσικά τα Μέσα ενημέρωσης.

Ο λόγος για τα πιο μοντέρνα κουρεία ή «Barber Shop» (στα αγγλικά η λέξη του κουρείου) που τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματικά πληθύνει και εξαπλωθεί σε πολλά σημεία της πόλης της Πάτρας, κυρίως κεντρικά αλλά και σε άλλες γωνιές.

Πρόκειται για μαγαζιά αποκλειστικά για ανδρικό κούρεμα και ανδρική περιποίηση όπως π.χ. ξύρισμα ή περιποίηση στο μούσι που μάλιστα τελευταία είναι και πολύ της μόδας στο ανδρικό πρόσωπο με τους περισσότερους άνδρες τόσο τους 20άρηδες αλλά και τους 30άρηδες και τους μεγαλύτερους να το προτιμούν σε συνδυασμό με κοντοκουρεμένο μοντέρνο μαλλί.

Για παράδειγμα όπως είχαμε γράψει, σε ένα από τα πιο γνωστά και πολυσύχναστα σημεία της Πάτρας, στην Δημητρίου Γούναρη, στην Αθανασίου Διάκου, την 25ης Μαρτίου, την Κανακάρη και πιο γύρω λειτουργούν ήδη πάνω από 8 ανδρικά κουρεία νέας φιλοσοφίας και αισθητικής, αν και κάπως ανόμοια μεταξύ τους σε ότι έχει να κάνει με την διακόσμηση.

Ζεστές ξύλινες επενδύσεις, πολυθρόνες και πορτατίφ, οι απαραίτητοι καθρέπτες και λουτήρες, αφίσες ανδρικών μοντέλων με μοντέρνα, ποιοτικά χτενίσματα, εναλλάσσονται με δερμάτινους καναπέδες, ωραία μεγάλα ρολόγια τοίχου, μοντέρνες ιδιαίτερες πινελιές όπως το νερό που ο κομμωτής βρέχει τα μαλλιά του πελάτη να είναι σε ένα (σικ) μπουκάλι από ουίσκι – blend χωρίς να λείπουν και χιουμοριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα, π.χ. σε ένα μαγαζί ως ντεκόρ στους τοίχους έχουν τοποθετηθεί φωτογραφίες από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο όπως από ταινίες του αξέχαστου Θανάση Βέγγου.

Είναι αλήθεια πως όσο κυλούν τα χρόνια ολοένα και ξεφεύγουμε από την λογική του παραδοσιακού «μπαρμπέρικου» αλλοτινών εποχών όπου κάποιος πήγαινε απλά για κούρεμα - "καθάρισμα" (οι εποχές με…την ψιλή έχουν περάσει ανεπιστρεπτί), ξύρισμα αλλά και περιποίηση στο μουστάκι του.

Αξίζει να σημειώσουμε στη νέα μας αυτή ανάρτηση, πως το πρώτο Barber Shop στην Πάτρα άνοιξε εκεί γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και είχε για σήμα του ένα εμβληματικό κατακόκκινο τριαντάφυλλο!

Αυτό το Barber Shop λοιπόν είχε «φυτρώσει» και είχε κάνει αίσθηση για τον άλλο αέρα και διαφορετικότητα του, επί της οδού Αλεξ. Υψηλάντου, κάτω από τα Ψηλαλώνια, όταν δύο αδέρφια από την Πάτρα, ο Δημήτρης και ο Νίκος Τσατσούρης οραματίστηκαν την ζεστασιά και την αίγλη ενός κλασικού κουρείου από τα παλιά, όπως αναφέρεται στο σάιτ της επιχείρησης, barber-shop.gr!

Μετά από 11 χρόνια το επαγγελματικό αυτό ταξίδι αυτό συνεχίστηκε στο ισόγειο του χαρακτηριστικού νεοκλασικού κτιρίου, στη συμβολή των οδών Καραισκάκη και Πατρέως, λίγο πιο κάτω από τον ιερό ναό Παντανάσσης όπου και παρέμεινε για περισσότερο από μια δεκαετία ενώ από την 11η Οκτωβρίου 2011 μέχρι και σήμερα, το τριαντάφυλλο του Barber Shop μεταφέρθηκε από τον Νίκο Τσατσούρη και συνεχίζει να “ευωδιάζει” στην άνω πόλη, σε μία ιστορική περιοχή της παλιάς Πάτρας, στην οδό Γεωργίου Ρούφου αρ. 99, πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Δημητρίου και ονομάζεται πλέον The Barber Shop Uptown.

Επίσης ο Δημήτρης Τσατσούρης λειτουργεί ένα «The Barber Shop» στο Ρίο.

Στα Barber Shop λοιπόν που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα, όπως είχαμε γράψει, πρωτοστατεί το μοδάτο, περιποιημένο και στιλάτο κούρεμα, η περιποίηση στο μούσι, όπως προείπαμε και το βάψιμο σε ορισμένες περιπτώσεις (αν και για τους άνδρες δεν ισχύει η συνήθεια των γυναικών να βάφουν με την πρώτη ευκαιρία και ανάγκη τα μαλλιά τους, χάρη και στον 54χρονο Χολυγουντιανό γόη Τζορτζ Κλούνει που έκανε μόδα τα γκρίζα καλοχτενισμένα και αρρενωπά μαλλιά).

Στα Barber Shop δεν λείπει πάντως και το κλασικό παραδοσιακό ξύρισμα (με φαλτσέτα, ξυράφι) περισσότερο για τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Εκτός πάντως από την Γούναρη, barber shop – κουρεία για άνδρες θα συναντήσει κανείς και στην άνω πόλη, στην Γερμανού, στα Σύνορα, στα Ταμπάχανα, στην πλ. Μαρούδα, στην πλ. Ελευθερίας αλλά και πιοκέντρο, στην Μαιζώνος, την Κορίνθου, την Ζαίμη και αλλού.

Παλιότερα ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Υπήρχαν τα κουρεία και τα κομμωτήρια – salon de coiffure, τα γυναικεία δηλαδή κομμωτήρια. Σιγά σιγά στα γυναικεία κομμωτήρια άρχισαν να τοποθετούνται λίγο διστακτικά στην αρχή και πιο ανοικτά κατόπιν, τα ανδρικά τμήματα, ωστόσο πολλοί άνδρες ή ντρέπονταν, ή δεν ένιωθαν άνετα ή δεν ήθελαν να πηγαίνουν για κούρεμα και περιποίηση στους ίδιους χώρους και να συγχρωτίζονται με τις γυναίκες, οι οποίες η αλήθεια είναι πως έχουν αναγάγει τον ζεστό και φιλόξενο χώρο ενός κομμωτηρίου σε χώρο κοινωνικής συνεύρεσης και ενίοτε προσωπικής εξομολόγησης.

Κάπως έτσι ενδεχομένως περισσότερο από ανάγκη, μοιάζει να προέκυψαν τα μοντέρνα κουρεία – barber shop σε όλη την χώρα, αρχικά στην Αθήνα και στην Πάτρα. Κι όπως φαίνεται από την άνθιση που παρατηρείται, πάνε καλά. Η δε πελατεία καθαρά ανδρική κυμαίνεται ηλικιακά από τους πιτσιρικάδες και τους νεολαίους έως τους πιο μεσήλικες και τους εκπροσώπους της τρίτης ηλικίας.

Το κούρεμα και ανδρική περιποίηση λειτουργεί όπως είχε αναφέρει στο thebest.gr, ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος που από τα 18 του ασχολείται με το ανδρικό κούρεμα και έχει εδώ και 5 χρόνια με τον αδελφό του Δημήτρη, ένα μοντέρνο barber shop στην Πάτρα, στην οδό 25ης Μαρτίου κοντά στη Δημ. Γούναρη, και ως ένα είδος βελτίωσης της ψυχολογίας του πελάτη. «Υπάρχουν κάποιοι που έρχονται και μας λένε, κούρεψε με και φτιάξε με να συνέλθω και να ανέβει η διάθεση μου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο thebest.gr.

Ο άνδρας πάντως μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχει παραπάνω απαιτήσεις και «ιδιοτροπίες» και αν δεν μείνει ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, δεν θα το κρύψει και θα το πει αμέσως.

Τέλος στο ερώτημα γιατί άραγε τόσα barber shop εσχάτως, η απάντηση έγκειται στο γεγονός πως το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο όχι όμως και αμελητέο, για τα σύγχρονα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στα 10.000 με 15.000 ευρώ, ποσό που συχνά καλύπτεται από ευρωπαικές/κρατικές επιδοτήσεις που δίνονται για νέους επιχειρηματίες είτε από τον οικογενειακό κουρβανά ως βοήθεια στο νέο παιδί που ανοίγει τα επαγγελματικά του φτερά.

Για να ανοίξει πάντως κάποιος μία δική του επιχείρηση, εν προκειμένω barber shop – μοντέρνο κουρείο, απαιτείται η σχετική άδεια και το σημαντικότερο προυπηρεσία και καλή γνώση (και με πτυχίο) στην τέχνη της κομμωτικής.

Τέλος υπάρχει και η εξήγηση για την εξάπλωση και άνθιση των barber shop που απευθύνονται αποκλειστικά στο ανδρικό κοινό, ότι ορισμένοι εκ των νέων κομμωτών – επιχειρηματιών επιλέγουν αυτόν τον δρόμο μιας και το ανδρικό κούρεμα και ανδρικό κεφάλι είναι λίγο πιο εύκολο και «διαχειρίσιμο» από το γυναικείο κούρεμα και χτένισμα.

Αξίζει να τονιστεί πως στην πλειονότητα των barbershop - κουρείων για άνδρες όσοι δουλεύουν σε αυτά είναι άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις μαγαζιών στην Πάτρα όπου είδαμε να εργάζονται ως βοηθοί και νέες και ιδιαίτερα ευγενικές κοπέλες.

*Οι τρεις φωτ. του άρθρου είναι από το σάιτ στο διαδίκτυο, του barber-shop.gr, του Νίκου Τσατσούρη (η επιχείρηση του έκλεισε αισίως τα 25 της χρόνια).

Επιμέλεια κειμένου - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight