Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Γ.Γ. Στρατηγικών Επενδύσεων: Έτοιμος ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος- Πόσο θα φθάνει το ποσοστό ενίσχυσης στην Αχαΐα

Γ.Γ. Στρατηγικών Επενδύσεων: Έτοιμος ο ν...

Μίλησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας κ. Θεολόγος Λαμπριανίδης, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», για το νέο αναπτυξιακό νόμο. Όπως δήλωσε ο κ. Λαμπριανίδης: «ο αναπτυξιακός νόμος είναι έτοιμος. Νομίζω ότι αυτή τη βδομάδα θα καταφέρουμε να τον βγάλουμε στη διαβούλευση.

Ο νόμος αυτός έρχεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και έρχεται να καλύψει το έλλειμμα εξωστρέφειας που υπάρχει, το έλλειμμα καινοτομίας στην ελληνική επιχειρηματικότητα, να προσπαθήσει κάπως να επουλώσει τα ζητήματα της απασχόλησης και την ανεργίας. Γι’ αυτό στηρίζουμε περισσότερο επιχειρήσεις που είναι εξωστρεφείς, που είναι καινοτόμες, που στηρίζουν την απασχόληση, που θέλουν να συγχωνευτούν και να συνεργαστούνε.

Επίσης, ένα άλλο κεντρικό θέμα είναι ότι, υπάρχουν περιοχές που έχουν ειδικά προβλήματα. Μιλάω για περιοχές που έχουν μείωση στον πληθυσμό τους, πάνω από 30% από το 2001 έως το 2011, ή παραμεθόριες περιοχές στις οποίες δίνουμε ειδικές ενισχύσεις. Και τώρα με το προσφυγικό, θα υπάρχει μια ιδιαίτερη πρόνοια για επιχειρήσεις που θα επιχειρήσουν στα εννέα νησιά που δέχθηκαν το μεγαλύτερο ρεύμα προσφύγων».

Αναφερόμενος στους παλιότερους αναπτυξιακούς νόμους, ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε μεταξύ άλλων, «οι προηγούμενοι νόμοι δεν κατάφεραν να βάλουν σε διαφορετική ρότα την ελληνική οικονομία. Ένας αναπτυξιακός νόμος μπορεί να δώσει το στίγμα, δηλαδή τι εκτιμά η πολιτεία, σε ποια κατεύθυνση να κινηθεί η οικονομία.

Έχουμε εντοπίσει πολλά προβλήματα στους προηγούμενους νόμους. Εμείς δεν λέμε ότι έχουμε απλώς ως στόχο την εξωστρέφεια, αλλά έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές που ενισχύουν αυτές τις επιχειρήσεις».

Για να συνεχίσει, «αφορά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας με ελάχιστες εξαιρέσεις. Προφανώς και άνεργοι που θα μπορούν να κάνουν επιχειρηματικό σχέδιο άνω των 100.000 ευρώ, μπορούν να ενταχθούν».

Ενώ ως προς τα ποσοστά ενίσχυσης, ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι, «τα ποσοστά προβλέπονται από τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων που προσδιορίζει το ύψος των συμμετοχών, τα οποία κυμαίνονται από 10% έως 45%. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φτάνει στο 45%, το υψηλότερο κίνητρο ενίσχυσης που μπορεί να δοθεί».

Ως προς τη διαβούλευση του νόμου είπε, «αυτός ο νόμος βγήκε μετά από πολύ εκτεταμένη διαβούλευση με φορείς των επιχειρηματιών και όχι μόνο. Πριν συνταχθεί ο νόμος ζητήσαμε τις απόψεις μέσα από το διαδίκτυο και φορέων και μεμονωμένων ατόμων. Τις αντιμετωπίσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσπαθήσαμε να τις ενσωματώσουμε στο νόμο».

Ενώ, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ύψος της επένδυσης ανά την επικράτεια που πρέπει να γίνει στη χώρα από την πλευρά των ιδιωτών, «υπάρχει αναγκαιότητα να κινηθεί η ελληνική οικονομία δηλαδή να γίνουν επενδύσεις. Μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να γίνουν επενδύσεις τουλάχιστον 70 δις από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα.

Έχουμε κατανοήσει ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει έλλειμμα ρευστότητας και αδυναμία πληρωμής προς τις τράπεζες. Έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα. Δυστυχώς ο αναπτυξιακός νόμος δεν είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να δώσει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα».

Ως προς τη συμβολή του αναπτυξιακού νόμου στη μείωση της ανεργίας, είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρέπει να θεωρεί κανείς ότι το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να το λύσει ο αναπτυξιακός νόμος, μπορεί όμως να συμβάλλει στη μείωση.
Υπάρχει ένα κεντρικό στοιχείο αυτού του νέου νόμου. Είναι η διαπίστωση ότι πρέπει να υπάρχει αναπροσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας.

Να αναζητήσει η χώρα μια καινούρια θέση στο διεθνή καταμερισμό της εργασίας. Να παράγει νέα προϊόντα που έχουν ενσωματωμένη γνώση και μ’ αυτή την έννοια δίνουμε έμφαση σ’ αυτούς τους κλάδους που αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, νέοι επιστήμονες που μπορούν να αξιοποιηθούν».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά