Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αρχιτέκτονες Αχαΐας: Η κουκουναριά της Αρόης μπορεί να σωθεί με κόστος 10.000 ευρώ

Αρχιτέκτονες Αχαΐας: Η κουκουναριά της Α...

Έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα

Απόλυτα βέβαιος ότι η διάσωση της ιστορικής κουκουναριάς στην είσοδο της συνοικίας της Αρόης, είναι τεχνικά εφικτή εμφανίστηκε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αχαΐας, Ανδρέας Λάζαρης. Όπως εξήγησε η απόρριψη της πρότασης που είχε καταθέσει ο σύλλογος προς τη δημοτική Αρχή της Πάτρας, με την αιτιολογία του ανέφικτου, δεν έχει βάση επισημαίνοντας ότι υπάρχουν λύσεις να μειωθεί η κλίση της ράμπας που θα περνάει πάνω από τις ρίζες του αιωνόβιου δέντρου.
«Επιμένουμε ότι είναι εφικτή. Έχουμε ένα δρόμο με 6% κι έχουμε ένα «εμπόδιο» 40 εκατοστά ύψος, π.χ. ένα αρχαίο αντικείμενο ή μια αποχέτευση, δεν μπορούμε να περάσουμε πάνω από 40εκ; Σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο, εάν το βάλουμε στο πρώτο εξάμηνο, θα σου πουν ότι γίνεται τεχνικά, δεν το συζητάμε δηλαδή. Μπορώ να καταλάβω ως πολιτική ή οικονομική απόφαση ότι δεν το θέλουν το δέντρο, αυτό είναι κάτι άλλο, αλλά τεχνικά είμαι 100% σίγουρος ότι είναι εφικτή η υπερπήδηση ενός εμποδίου 40 εκ.. Τις κλίσεις λοιπόν δεν χρειάζεται να τις κάνουμε σε μικρές αποστάσεις, μπορούμε να τις κάνουμε σε μεγαλύτερες, μπορεί η ράμπα αντί να είναι 7 μέτρα μήκος να είναι 12μ. ή όσο πει η μελέτη ώστε να περάσουμε «γλυκά» πάνω από τις ρίζες. Εγώ έκανα το σκίτσο χωρίς να μετρήσω, εάν κάνουμε κανονική μελέτη ας την βάλουμε την ράμπα εκεί που πρέπει. Μπορεί να λυθεί το θέμα», επισήμανε ο κ. Λάζαρης.
Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων έχει εισηγηθεί την κοπή του δέντρου υποστηρίζοντας ότι τεχνικά είναι αδύνατον να βρεθεί λύση διάσωσης υποστηρίζοντας ότι η πρόταση που κατατέθηκε από τους Αρχιτέκτονες θα δημιουργήσει προβλήματα με δρόμο που βρίσκεται δίπλα από την κεντρική οδό και πως θα υπάρξει θέμα με την ροή των όμβριων υδάτων.
«Το πρόβλημα που βάζουν τώρα, ως λεπτομέρειες, ότι δηλαδή η παράπλευρη οδός Ομήρου λόγω της ανύψωσης θα αποκτήσει πολύ μεγάλη κλίση εμείς απαντάμε να πάει η υπερύψωση και λίγο στην Ομήρου ώστε να είναι πιο «γλυκιά». Το πρόβλημα που αναφέρουν για τα όμβρια που θα έρχονται από την Αρόη, ότι δηλαδή θα βρουν το εμπόδιο και θα συγκεντρώνονται εκεί, τους λέμε ας βάλουμε μια σωλήνα να περνούν προς τα κάτω. Για το πεζοδρόμιο που είναι δεξιά εμείς έχουμε ξαναπεί ότι θα φτιάξουμε στο σημείο ένα τοιχίο το οποίο για να είναι και αισθητικά καλαίσθητο θα βάλουμε φυτά κ.α. Προφανώς το σκίτσο που φτιάξαμε, ήταν απλώς ένα σκίτσο, δεν ήταν μελέτη. Ήταν προς ποια κατεύθυνση μπορούμε να κινηθούμε, ότι δηλαδή γίνεται να περάσουμε πάνω από το εμπόδιο που είναι οι ρίζες του δέντρου», εξήγησε ο πρόεδρος Αρχιτεκτόνων Αχαΐας.
Όσον αφορά το κόστος αυτής της παρέμβασης η εκτίμηση του Συλλόγου είναι ότι θα κυμανθεί περί τα 10.000 ευρώ ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δηλώσει μέσω του προέδρου του Εκπολιτιστικού τους Συλλόγου, την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν εθελοντικά στις εργασίες, είτε με προσωπική εργασία είτε ακόμα και με χρήση δικών τους μηχανημάτω, ώστε να μειωθεί το κόστος.
«Εγώ το θεωρώ και ως μια ένδειξη αγάπης και φροντίδας για την περιοχή τους εκ μέρους των κατοίκων. Να οργανωθεί ένα Σαββατοκύριακο μια ωραία γιορτή που θα γίνουν συγχρόνως και οι εργασίες. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην μπορούμε να ξεπεράσουμε 40εκ., εδώ έχουν ξεπεραστεί εμπόδια πολύ μεγαλύτερων υψών και κλίσεων», σχολίασε ο κ. Λάζαρης.
Αναφορικά με το επιχείρημα που επικαλείται η δημοτική Αρχή περί αυξημένων ατυχημάτων στο σημείο λόγω της ύπαρξης της κουκουναριάς, ο κ. Λάζαρης αντέτεινε ότι αυτά σημειώνονται επειδή η οδός Αρόης είναι ουσιαστικά μια τεράστια «πίστα» (είναι ευθεία και κατηφορική) κι έτσι όποιος δεν είναι προσεκτικός, και το δέντρο να έλλειπε θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει στο απέναντι τοίχο. «Όποιος πάρει φόρα με ένα μηχανάκι και πατάει το γκάζι είναι πολύ δύσκολο μετά να σταματήσει και το δέντρο να μην υπήρχε θα έπεφταν στον τοίχο που υπάρχει παρακάτω. Άρα θα πρέπει να φροντίσουμε να μειωθεί η ταχύτητα σε αυτή την «πίστα», κάνοντας κάποια ζικ-ζακ, κάποια δεντροφύτευση κ.α.. Να το δουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου κι εκεί να βοηθήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας. Πάντως το οδόστρωμα πρέπει να φτιαχτεί άμεσα, δεν πάει άλλο αυτό», σημείωσε.
Στην συζήτηση της Ποιότητας Ζωής, ο Σύλλογος των Αρχιτεκτόνων δεν κλήθηκε για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά τους και ν’ αποδείξει ότι η διάσωση της αγέρωχης κουκουναριάς είναι τεχνικά εφικτή.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας και εκπρόσωποι των κατοίκων της Αρόης παρουσίασαν, στις 12:00 στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών, τις θέσεις τους για το θέμα σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις