Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή
Δημιουργώντας με σταφύλια ! ! !
Το σταφύλι με τα διάφορα προϊόντα που παράγονται από αυτό, βρίσκονται συνέχεια μέσα στη μαγειρική ή στη ζαχαροπλαστική.
Ας ξεκινήσουμε από το κρασί που τόσο συχνά το χρησιμοποιούμε,το ελληνικό ξύδι μπαλσάμικο που παράγεται από την μοναδική ελληνική σουλτανίνα, τα τρυφερά του φύλλα που τα τα κάνουμε ντολμάδες έως τις σταφίδες που εμπλουτίζουν τις γεύσεις κέικ και ψωμιών αλλά και τα σταφύλια τουρσί, μια συνταγή που την έφεραν οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης.
Η σουλτανίνα ή σουλτάνα είναι μια ελληνική μοναδικότητα φρούτου που κυρίως χάρη στο εμπόριο της, η ΠΑΤΡΑ γνώρισε τεράστια άνθηση οικονομική και όχι μόνο τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Στις σημερινές συνταγές μας ξεκινάμε από μια δροσερή σαλάτα, απολαμβάνουμε ένα ζουμερό κοτόπουλο και τελειώνουμε με μια αέρινη μους μουσταλευριάς.
Δικαίως νομίζω ότι ο θεός Διόνυσος θα ήθελε να μοιραστεί μαζί μας το τραπέζι μας.
Η ελαφρώς όξινη βινεγκρέτ, παντρεύει ιδανικά την αλμύρα του τυριού με την γλυκόξινη γεύση του σταφυλιού και με την πικρή αίσθηση που δίνει η άγρια ρόκα.
O συνδυασμός ντομάτας - πιπεριάς – σταφίδας μπορεί να σας ξενίσει, αλλά τελικά στο πιάτο υπάρχει μια ισορροπία γεύσεων ανάμεσα στην ελαφρώς ξινούτσικη ντομάτα με το υπόπικρο της πιπεριάς και τη γλυκίζουσα σουλτανίνα.
Αν δε, το φάμε την επόμενη ημέρα η σταφίδα έχει εμποτιστεί από τη σάλτσα ντομάτας και αφήνει μόνο μία αδιόρατη γλύκα στη σάλτσα μας.
Η συνταγή με τις μους μουσταλευριάς και τα αρωματισμένα μπισκότα, ανεβάζει την «πτωχή» μουσταλευριά τουλάχιστον δύο επίπεδα στη ζαχαροπλαστική! !
Είναι μία εκδοχή που απαλύνει την έντονη γεύση της μουσταλευριάς, δίνοντας της μια αέρινη υφή. Θα μπορούσε, εάν τη βάζαμε σε τσέρκι να σερβιριστεί και σαν ένα εναλλακτικό και ελληνικότατο τσιζκέικ.
Τολμήστε το και μαγειρέψτε με σταφύλια !
Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει ! !
Καλή όρεξη ! !
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙ ΦΡΑΟΥΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΟΥΜΙ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ
½ σαλάτα σγουρή πράσινη
½ σαλάτα μαρούλι
½ μάτσο ροόκα άγρια
1 φλ. τσαγιού ρόγες σταφύλι φράουλα
200 γρ. χαλούμι η ταλαγάνι Μεσσηνίας
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ
100 ml λάδι
40 ml ξύδι λευκό βαλσαμικό
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή, καλής ποιότητας.
1κ.γ. μέλι θυμαρίσιο
Αλάτι
Πιπέρι ρόζ φρεσκοτρίμμενο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά όλα τα σαλατικά. Τα κόβουμε με το χέρι σε κομμάτια.
Στο μούλτι βάζουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ εκτός του λαδιού και ανακατεύουμε.
Αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά το λάδι και αναμιγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Κόβουμε το χαλούμι σε κομμάτια, το αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε στην μαντεμένια πλάκα ή στο τηγάνι με τις ραβδώσεις.
Σερβίρουμε στην σαλατιέρα, ρίχνουμε την βινεγκρέτ, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τις ρόγες σταφυλιού και το τυρί.
TIP: Όταν ψηνουμε το τυρι, αν το βγάλουμε αμέσως από την πλάκα ή το τηγάνι μόλις ψηθεί συνήθως κολλάει, γι’ αυτό το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το διατηρούμε ζεστό μέχρι να το σερβίρουμε ή το ξαναζεσταίνουμε στον φούρνο μας.
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε φλούδες μιας πικάντικης κεφαλογραβιέρας.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ


Χρόνος Προετοιμασίας: 20 ′- Μαγείρεμα: 15’ – Μέτριας Δυσκολίας
ΥΛΙΚΑ ( ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ ):
2 στήθη κοτόπουλου φιλέτο
3 πιπεριές κόκκινες
3 πιπεριές πράσινες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
4 ντομάτες ώριμες
½ φλιτζάνι λάδι και ¼ .
1 φλ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλο
2 κ.σ. σταφίδες σουλτανίνα ξανθιά
Αλάτι αλυκής
Πιπέρια μίγμα φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπαστουνάκια και τις πιπεριές σε μακρόστενα κομμάτια φάρδους 2 εκ. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες, μόνο το λευκό μέρος.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ¼ του λαδιού σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια για 3’. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατίζουμε και βράζουμε για άλλα 5’.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε καλά το λάδι, όχι να καίει πολύ και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αφού ροδίσουν από την μια πλευρά τα γυρίζουμε από την άλλη και σε 2’ τα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν και αυτές.
Δεν τα τηγανίζουμε, τα θέλουμε με ένα ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το μίγμα ντομάτας-κρεμμυδάκι και σιγοβράζουμε για 5’- 7’. Αν χρειασθεί και άλλο υγρό για να βράσει το κοτόπουλο προσθέτουμε σταδιακά από τον ζωμό κοτόπουλο.
Λίγο πριν το τέλος, περίπου 3’, προσθέτουμε τις σταφίδες.
Συνοδεύουμε με ρύζι σπειρωτό. Αν θέλουμε σουρώνουμε τη σάλτσα και τη περνάμε από ένα πολύ ψιλό σουρωτήρι «σινουά» και σερβίρουμε χωριστά τις πιπεριές και τα κομμάτια του κοτόπουλου δίπλα στο ρύζι.
ΤIP: Αυτό το φαγητό είναι πολύ καλύτερο να το μαγειρέψουμε από την προηγούμενη ημέρα, για να δέσουν καλύτερα όλες οι γεύσεις. Αν θέλουμε τη σάλτσα μας πιο πηχτή, τη σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί αρκετά.
TΙ ΠΙΝΟΥΜΕ; Ένα Μerlot ελαφρά δροσισμένο στους 16 ο C της οινοποιίας Nico Lazaridi.
ΤΡΑΪΦΛ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΜΟΥΣ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 40’ - ΕΥΚΟΛΗ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΠΟΤΗΡΙΑ
● 1000 ml μούστος
● 220 -250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
● 2 κανέλες
● 12 μπισκότα digestive
● 4 κ.σ. τεντούρα ή μαυροδάφνη
● 200 γρ. τυρί ανθότυρο πολύ μαλακό ή μασκαρπόνε
● 100 γρ. σαντιγύ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τον μούστο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά .Προσθέτουμε την κανέλα και τμηματικά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
Μόλις αρχίζει να πήζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι ανάλογα με το ποσό πηχτή την θέλουμε.
Λιώνουμε πολύ καλά το ανθότυρο, το προσθέτουμε σιγά -σιγά στη μισή μουσταλευριά ανακατεύοντας το συνεχώς με το σύρμα μέχρι το μίγμα μας να αποκτήσει την υφή μιας μους. Ενώνουμε την υπόλοιπη μουσταλευριά με τη σαντιγύ.
Τρίβουμε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια, τα μοιράζουμε στα 4 ποτήρια και τα ραντίζουμε με τη τεντούρα. Προσθέτουμε μία στρώση μους με τυρί, μία στρώση μους με σαντιγύ και τα βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες.
Στολίζουμε με ολόκληρες κανέλες.
TIP: Καλύτερα είναι η σαντιγύ να είναι σπιτική με ελάχιστη ζάχαρη γιατί η μουσταλευριά είναι ήδη πολύ γλυκιά.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr