Οι δραστηριότητες του ΙΝ.ΒΙ.Σ. αναπτύχθηκαν στο 16ο φόρουμ ανάπτυξης
Η αειφόρος ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας, της ποιότητας και των πράσινων τεχνολογιών είναι μεταξύ άλλων οι στόχοι του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων που ιδρύθηκε το 1998 με έδρα την Πάτρα και από τον Μάιο του 2013 έχει ενταχθεί στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, Καθηγητής, Δημήτρης Σερπάνος, ανέπτυξε τις δραστηριότητες του ΙΝ.ΒΙ.Σ. μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 19ου Forum Aνάπτυξης/Μoney Show Πάτρας. Ο κ. Σερπάνος αναφέρθηκε στις ερευνητικές κατευθύνσεις του Ινστιτούτου, όπως τα ευφυή συστήματα και ρομποτική, τα δικτυωμένα ενσωματωμένα συστήματα και πραγματικού χρόνου, τα συστήματα παραγωγής, διαδικασίες και επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα, τα επιχειρηματικά πληροφοριακά συστήματα, και η προστασία των δικτύων και συστημάτων.
Σύμφωνα, με τον κ. Σερπάνο οι στρατηγικοί στόχοι του ΙΝ.ΒΙ.Σ. είναι η επιστημονική αριστεία και η επιρροή στην αγορά στην Ελλάδα και παγκόσμια, ενώ στους τακτικούς τους στόχους, εντάσσεται η ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και παροχή προηγμένων υπηρεσιών, η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής βιομηχανίας μέσω της καινοτομίας, η προτυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, η συνεργασία με τεχνολογικούς και παραγωγικούς φορείς, η διεθνής παρουσία μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων και οι μελέτες, χρηματοδοτούμενη έρευνα και τεχνολογικά έργα.
ΔΡ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΛΑΜΑΣ: ΕΥΦΥΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο Δρ Χρήστος Κουλαμάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα έξυπνα κτίρια, μία έννοια που όπως είπε, δεν είναι καινούρια, αλλά συνεχώς αλλάζει, εξαιτίας του αλλαγών στο τεχνολογικό πλαίσιο που στηρίζει τις επιμέρους λειτουργίες. Όπως τόνισε η πληθώρα των αλλαγών αυτών, επιβάλλει στους ερευνητές να αναζητήσουν αποτελεσματικούς τρόπους και εργαλεία με σκοπό την διευκόλυνση της διαδικασίας της εγκατάστασης συστημάτων, τα οποία γίνονται, όλο και πιο πολύπλοκα. Ανέφερε, πως σήμερα, η αιχμή της τεχνολογίας αφορά στην αξιοποίηση των αισθητήρων, ενώ πάγιος στόχος, είναι να υπάρξει ένα κοινό σύστημα ανοικτό και αξιόπιστο, συμβατό με το διαδίκτυο, εύκολο στη χρήση και υπολογιστικά ασφαλές.
ΔΡ ΑΘΑΝ. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ: ΕΥΦΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δρ Αθανάσιος Καλογεράς, ο οποίος μίλησε για τα ευφυή συστήματα παραγωγής. Όπως είπε, το έξυπνο εργοστάσιο πρέπει να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η εξατομίκευση προϊόντων, η παραγωγή προϊόντων σε παραλλαγές, η ταχεία εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της αγοράς, ο μικρός κύκλος ζωής και ο ισχυρότερος παγκόσμιος ανταγωνισμός.
Αναφέρθηκε ακόμη, στο κατασκευαστικό νέφος, λέγοντας πως τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: υπηρεσιοστραφές και προσανατολισμένο στις απαιτήσεις, Δυναμικότητη, Γνωσιοκεντρικότητα, Φυσική κατανομή και λογική κεντρικοποίηση, Προσανατολισμός στην Παραγωγή. Ο κ. Καλογεράς έκλεισε την εισήγησή του με το προτεινόμενο μοντέλο για το περιβάλλον παραγωγής.
ΔΡ. ΙΩΑΝ. ΓΙΑΛΕΛΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ο Δρ Ιωάννης Γιαλελής παρουσίασε τα αποτελέσματα του Έργου Έρευνας, Ανάπτυξης και Επίδειξης για τη διαχείριση των απορριμμάτων που υλοποιήθηκε στο Δήμο Ναυπάκτου. Ανάμεσα στα οφέλη για τις υπηρεσίες του Δήμου, ήταν η μείωση κόστους αποκομιδής, το ελάχιστο ποσοστό πληρότητας που απαιτείται για να αποκομισθούν οι κάδοι μιας περιοχής ανάλογα με την περίοδο, το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να μην αποκομισθεί ένας κάδος , η τροποποίηση των δρομολογίων, ακόμα και αν έχουν ήδη ξεκινήσει, εφόσον υπάρχουν νέα πραγματικού χρόνου δεδομένα, όπως λιγότερα ή περισσότερα απορρίμματα στους κάδους (σε σχέση με πρωθύστερα δεδομένα), διακοπή κάποιου δρομολογίου λόγω ατυχήματος ή βλάβης, κ.α. Αντίστοιχα, τα οφέλη για τους πολίτες ήταν η εύκολη ταυτοποίηση του κάδου στον οποίο βρίσκονται κοντά, η πληροφόρηση για την πληρότητα κάθε κάδου, η εισαγωγή με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις / πληκτρολογήσεις πληροφοριών για τον κάδο, όπως την πληρότητα του κάδου, μια φωτογραφία του, σχόλια κοκ.
ΔΡ. ΠΑΡΗΣ ΚΙΤΣΟΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο Δρ Πάρης Κίτσος, ο οποίος μίλησε για την ασφάλεια των Βιομηχανικών Συστημάτων και Κρίσιμων Υποδομών. Όπως ανέφερε, απαιτείται ένα ολιστικό σύστημα ασφάλειας, καθώς τα βιομηχανικά συστήματα πλέον είναι έμμεσα ή άμεσα προσπελάσιμα από το Διαδίκτυο, ενώ παρατηρείται και έλλειψη εξελιγμένων συστημάτων προστασίας από επιθέσεις. «Η δομή ενός τυπικού βιομηχανικού συστήματος είναι: υλικό χωρίς τρωτά σημεία, το ενδιάμεσο λογισμικό θα πρέπει να προστατεύεται από ιούς, η εφαρμογή θα πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με το «πρόγραμμα» που έχουν ορίσει οι προδιαγραφές, και η επικοινωνία θα πρέπει να είναι απόρρητη», τόνισε και ανέλυσε τα σημεία λειτουργίας ενός ολιστικού συστήματος ασφαλείας, μεταξύ των οποίων είναι η Ανίχνευση δικτυακών επιθέσεων, η Παρακολούθηση της εκτέλεσης σε πραγματικό χρόνο, η Ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού (malware) και η Ανίχνευση Δούρειων Ίππων (hardware Trojan Horses).
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr