Ερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού
Στην πτώση του «τζίρου» στον κλάδο του γιότινγκ αναφέρεται με ερώτησή του προς την Υπουργό Τουρισμού ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας.Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:
"Ενώ στην πρόσφατη τουριστική περίοδο αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών, φαίνεται ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση και στα τουριστικά έσοδα. Στο δε κλάδο του γιότινγκ, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων υπήρξε μείωση 18% σε σχέση με το 2015, αποδίδοντάς την στην έξαρση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και στη διαχείριση της τουριστικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό αναφορικά με το ζήτημα. Για το λόγο αυτό ερωτάται η αρμόδια Υπουργός εάν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός ώστε να ανατραπεί η μείωση που υπάρχει στον κλάδο του γιότινγκ και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των παράνομων ναυλώσεων. Ακόμη, σε περίπτωση μη αντίστοιχης αύξησης τουριστών και τουριστικών εσόδων σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση".
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς την Υπουργό Τουρισμού
Θέμα: «Κρίση» και στον κλάδο του γιότινγκ;
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2016 σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών. Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν μια σειρά παραγόντων όπως τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη γείτονα χώρα αλλά και το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας. Όμως, δε φαίνεται να υπήρξε ανάλογη αύξηση και στα τουριστικά έσοδα, που επηρεάστηκαν αρνητικά από την υπερφορολόγηση, το προσφυγικό ζήτημα και το Brexit. Πολλοί φορείς εκτιμούν ότι το ίδιο «σκηνικό» θα επικρατήσει και το 2017 και αναφέρονται σε απώλειες στα τουριστικά έσοδα λόγω της συρρίκνωσης της κρουαζιέρας που θα κυμανθεί για το σύνολο του έτους από 500.000 έως 1 εκ. τουρίστες.
Η πρόσφατη τουριστική σεζόν υπέστη άλλο ένα πλήγμα από την πτώση του τζίρου στον κλάδο του γιότινγκ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η πτώση φέτος έφθασε το ποσοστό του 18% σε σχέση με το 2015. Τα δε έσοδα από τον εν λόγω κλάδο παρουσίασαν μείωση 752 εκ. ευρώ δηλαδή 7,1% σε σχέση με το 2015. Οι αιτίες στις οποίες αποδίδεται η εν λόγω πτώση είναι η έξαρση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και στη διαχείριση της τουριστικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό αναφορικά με το ζήτημα. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η μεγαλύτερη πτώση αναφορικά με τις κρατήσεις σκαφών αναψυχής σημειώθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2016.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται γύρω στις 400 εταιρείες στον κλάδο αυτό, διαθέτοντας έναν στόλο περί των 3.500 σκαφών με ελληνική σημαία. Αναμφισβήτητα, ο κλάδος του γιότινγκ δύναται να συμβάλει δραστικά στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και ως εκ τούτου στην αύξηση του τουριστικού εισοδήματος. Η χώρα μας ως διεθνής τουριστικός προορισμός, με πλούσια ιστορία και με πλούσιο φυσικό πλούτο μπορεί να προσφέρει ενναλακτικές μορφές τουρισμού προκειμένου να αυξήσει τα τουριστικά της έσοδα, στοχεύοντας ταυτόχρονα και στην πάταξη της παραοικονομίας που παρατηρείται στον κλάδο.
Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός ώστε να ανατραπεί η τόσο μεγάλη μείωση στον κλάδο του γιότινγκ; Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε; Εάν θα υπάρξει κόστος μέσω κρατικού προϋπολογισμού, πόσο θα είναι το κόστος αυτό;
Θα προβείτε στην αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων ναυλώσεων στον εν λόγω κλάδο; Εάν ναι, με ποιον τρόπο;
Ποια ήταν η αναλογία αφίξεων τουριστών και τουριστικών εσόδων για την πρόσφατη τουριστική περίοδο; Εάν δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση και στους δύο παράγοντες, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;
Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr