Μέχρι το Μάιο οι συμβάσεις για την Πατρών-Πύργου
Για όλα τα θέμα που αφορούν την Πάτρα και την Αχαΐα και τα οποία άπτονται της αρμοδιότητάς του μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρα 107,7», με αφορμή την πρόσφατη διήμερη επίσκεψή του στην περιοχή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Ο κ. Σπίρτζης μεταξύ άλλων περιέγραψε τα τρία σενάρια που υπέβαλε για την διέλευση του τρένου μέσα από το ιστορικό κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας, είπε ότι μέχρι το Μάιο θα υπάρχουν συμβάσεις για όλες της εργολαβίες της Πατρών-Πύργου, αποκάλυψε ότι υπάρχουν διεργασίες για την ένταξη σε πρόγραμμα του εμπορικού κομματιού του λιμανιού της πόλης, ενώ αναφέρθηκε τόσο στην παράδοση της Ολυμπίας Οδού όσο και στα διόδια που θα καλούνται να πληρώσουν οι διερχόμενοι οδηγοί.
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σπρίτζης, στη Βίκυ Δρακούλη και τον Θάνο Χριστακόπουλο έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας κ. Υπουργέ. Τι κάνετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας, καλημέρα στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω σήμερα ένα σχόλιο στην Πελοπόννησο λέει δύο μέρες εδώ ο Σπίρτζης παραλίγο να του δώσουμε και κάρτα μόνιμου κατοίκου για να παρκάρει μέσα στην πόλη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα γίνει κι αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα πάρουμε ένα - ένα τα θέματα, γιατί είναι πολλά αυτά που συζητήθηκαν και σήμερα θέλουμε ένα απολογισμό από την πλευρά σας. Νομίζω το πιο πιασάρικο για όλους εδώ στην πόλη είναι το θέμα του τρένου. Καταθέσατε τις προτάσεις εκ μέρους του ΟΣΕ και της πλευράς σας στο Δήμαρχο. Θέλετε να μας πείτε τα τρία σενάρια, τα περιβόητα που έχουμε και συζητάμε εδώ και δύο μέρες στην πόλη;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να επαναλάβουμε το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επομένως όταν έχουμε κρίσιμα στρατηγικά θέματα για την επιλογή τέτοιου είδους υποδομών, οφείλουμε να κάνουμε έναν πραγματικό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, κάθε πόλης, κάθε περιοχής, προκειμένου να ληφθούν οι βέλτιστες αποφάσεις για τον τόπο. Χωρίς δογματισμούς και χωρίς να πιστεύει κανένας ότι κατέχει κανείς την απόλυτη αλήθεια, λάβαμε υπόψη μας τα διάφορα σενάρια που σκέφτονται οι φορείς κι έχουν συζητήσει. Παρουσιάσαμε στο Δήμο, στην Περιφέρεια και στο Τεχνικό Επιμελητήριο τρεις εναλλακτικές προτάσεις που είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Παρουσιάσαμε και τις δικές μας θέσεις και πρόσθετες προτάσεις πάνω σε αυτά τα σχέδια και θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα στοιχεία και να επαναληφθούν οι συναντήσεις αυτές προκειμένου να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις. Όλοι μαζί όμως και έχοντας στη μέση το ότι πρέπει να γίνει. Οι προτάσεις που υπάρχουν είναι:
Η μία πρόταση να φθάσει ο σιδηρόδρομος μέχρι τον Άγιο Διονύσιο, αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε έτσι κι αλλιώς, γιατί είναι στο συγκεκριμένο έργο και πρέπει να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί αλλιώς πρέπει να επιστρέψουμε όλα τα χρήματα που έχουμε πάρει για το συγκεκριμένο έργο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρία σενάρια: Το ένα είναι η συνέχιση του σιδηροδρόμου και η διέλευσή του έξω από την πόλη, παράλληλα δηλαδή με τον Περιφερειακό. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, είναι μεγάλου προϋπολογισμού, δεν έχουμε αυτή την στιγμή την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε. Μπορούμε όμως εάν αποφασιστεί να αρχίσουμε να το «ωριμάζουμε» και να το προχωρήσουμε μελλοντικά. Τα άλλα δύο σενάρια προβλέπουν ότι από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι τον Άγιο Ανδρέα θα έχουμε σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι υπογειοποίηση και στη συνέχεια υπάρχουν δύο σενάρια.. Το ένα ακολουθεί την παλιά χάραξη της γραμμής, το άλλο προβλέπει νέα χάραξη μέσα από τον χώρο που ανήκει στο λιμάνι. Προτείναμε επίσης μαζί με αυτό το έργο να μελετηθεί, να ωριμάσουμε και στην συνέχεια να κατασκευαστεί ένα ελαφρύ τρένο, ένα τραμ στις φτωχογειτονιές της Πάτρας που θα λύσει οριστικά και το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μια τάξη μεγέθους πόσο μπορεί να κοστίσουν αυτά τα τρία σενάρια που παρουσιάζετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα δύο τελευταία σενάρια κοστίζουν, το ένα περίπου 250εκ. ευρώ και το άλλο 225εκ., το πρώτο σενάριο που διέρχεται έξω από την πόλη είναι εκατοντάδες εκατομμύρια δεν έχει καμία σχέση ο προϋπολογισμός. Από εκεί και πέρα θα γίνει μια διαβούλευση, πρέπει να αφήσουμε τους φορείς της πόλης να πάρουν τα στοιχεία, να τα μελετήσουν και από την ΕΡΓΟΣΕ και από τον ΟΣΕ και από τους υπόλοιπους φορείς με ωριμότητα, ψυχραιμία και σύνεση να πάρουμε τις αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη συνάντηση που θα έχετε για το θέμα με τον Δήμο ποιο είναι; Σε 20 μέρες, ένα μήνα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν βάζουμε τέτοιου είδους περιθώρια και ούτε πιστεύω ότι για τέτοιου είδους θέματα η μια εβδομάδα ή οι 10 μέρες παίζουν κάποιο ρόλο. Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα δημόσια στοιχεία και να διαμορφώσουν την δική τους άποψη, στα όργανά τους δημοκρατικά και να διατυπώσουν τις θέσεις τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να το καταλάβουμε, στον Άγ. Διονύσιο θα υπάρχει ένα σταθμός μεγάλος και μετά δεν θα το βλέπουμε το τρένο μέχρι τον Άγ. Ανδρέα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν θα το βλέπουμε το τρένο, στο κομμάτι μπροστά από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Θα είναι υπογειοποιημένο και θα υπάρχουν ενδιάμεσοι σταθμοί για να καλύπτονται οι αστικές μεταφορές της πόλης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι επίπεδο έχουν φθάσεις οι μελέτες του ΟΣΕ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι προκαταρκτικές μελέτες και όταν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις θα ξεκινήσουν οι προμελέτες και στη συνέχεια οι οριστικές μελέτες προκειμένου να γίνει το έργο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ως πιο εφικτό βλέπετε ένα από τα δύο σενάρια της υπογειοποίησης; Το άλλο θα πρέπει να το ξεχάσουμε; Όταν λέμε εκατοντάδες εκατομμύρια και πολύ μεγάλο χρονοδιάγραμμα είναι λίγο ανεδαφικό φαντάζομαι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μην το αποκλείεται γιατί μπορεί οι φορείς της πόλης να πουν ότι όχι εμείς δε θέλουμε. Θέλουμε να διατηρήσουμε τον υπάρχοντα προαστιακό και μελλοντικά, οι επόμενες γενιές ή σε 10 χρόνια, εάν βρούμε τα χρήματα να το κάνουμε. Γι’ αυτό λέμε ότι προσερχόμαστε χωρίς κανέναν δογματισμό από την αρχή. Κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, πραγματικά ειλικρινή για να βρούμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, ακούγοντας τους πάντες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμό Λιμένος Πατρών, τον κ. Κοντοέ. Εκεί συζητήθηκε το θέμα του εμπορικού λιμανιού της Πάτρας και φυσικά όπως είπατε και εσείς με δηλώσεις σας. Η Πάτρα είναι ένα μεγάλο λιμάνι και θα συνδεθεί κι αυτή με σιδηρόδρομο. Ουσιαστικά θα είναι το μοναδικό λιμάνι αυτή τη στιγμή που θα συνδέεται με το σιδηρόδρομο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα έχουν μπει σε απομόνωση αρκετές δεκαετίες τώρα και τα τελευταία 10-11 χρόνια έχει μπει σε σκληρή απομόνωση με τις οδικές υποδομές που υπάρχουν. Είναι προφανές ότι η Δυτική Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τις υποδομές της, επομένως και η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού τους επόμενους μήνες και του σιδηρόδρομου μέχρι το 2019, δίνουν στην Πάτρα, ένα λιμάνι, θα έλεγα το μόνο λιμάνι της Ελλάδας που βλέπει την Αδριατική. Θα είναι συνδεδεμένο με σιδηρόδρομο και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι για να παίξει τον δικό του ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής. Αυτά που συζητήσαμε με τον κ. Κοντοέ και οι προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας ήταν ότι το λιμάνι μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τις συνδυασμένες μεταφορές, αλλά και για την χωροθέτηση άλλων δράσεων που βοηθούν τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής για να αναπτυχθούν περαιτέρω. Είναι προφανές ότι οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου, η κατασκευή κι επέκταση του προβλήτα εμπορευματικών μεταφορών είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε ξέρετε ένα πρόβλημα στην Πάτρα ουσιαστικά δεν έχουμε εμπορικό λιμάνι. Είχε απενταχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει προοπτική να γίνει αυτά κάποια στιγμή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως υπάρχει προοπτική. Δυστυχώς στην περίπτωση του λιμανιού και θεσμικά η προηγούμενη κυβέρνηση το καταδίκασε για μια τριετία να μην μπορεί να επεκταθεί, βγάζοντάς το σχέδιο του στο τέλος του 2014 από το στρατηγικό σχέδιο για τα λιμάνια, απεντάσσοντας στην ουσία την προβλήτα που έχει να κάνει με τις εμπορικές δραστηριότητας του λιμανιού της Πάτρας. Πιστεύουμε ότι μέσα στο 2017 θα το ανατρέψουμε αυτό με την ολοκλήρωση της 3ετίας. Θα εντάξουμε τη νέα προβλήτα, πρέπει αυτά που σχεδιάζουμε να κοιτούν στο μέλλον και πρέπει να μην είναι φαραωνικά. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε μια εγκατάσταση που δεν ανταποκρίνεται στο σήμερα και στα προσεχή χρόνια και να μην γίνει τελικά. Πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που μπορεί να μπει τώρα, μέσα στο έτος, και να προχωρήσει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι είναι σε καλή ωριμότητα το έργο και οι υπηρεσίες του Υπουργείου και ο ΟΛΠΑ και τα στελέχη του, ο κ. Κοντοές έχει κάνει αξιοζήλευτη δουλειά στο λιμάνι, μπορούμε από κοινού να προχωρήσουμε. Να εντάξουμε τις πρόσθετες εγκαταστάσεις στον νέο σχεδιασμό και να προχωρήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Πατρών-Πύργου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Έχουν ακουστεί πολλά το τελευταίο διάστημα, κάποιοι έχουν εμπλέξει και τον κ. Καλογρίτσα και την ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες. Τι γίνεται; Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια καθυστέρηση. Που οφείλετε και πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Πατρών-Πύργου δυστυχώς ήταν ένα έργο το οποίο έπρεπε να υλοποιηθεί μαζί με την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού. Ποτέ κανείς δεν εξήγησε γιατί βγήκε αυτό το κομμάτι έξω από την παραχώρηση. Με ποιο προϋπολογισμό είχε ενταχθεί στον αρχικό διαγωνισμό της παραχώρησης και με ποιους υπολογισμούς βγήκε εκτός; Θα είναι καλό λοιπόν τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μας εξηγήσουν γιατί βγήκε αυτό το τμήμα έξω από την αρχική παραχώρηση. Πόσο κόστισε το αρχικό έργο. Πόσο κόστισε αυτό που βγάλανε εκτός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως δεν συνέφερε τον εργολάβο; Δεν θα είχε καλά διόδια.. Ξέρω εγώ … λέω…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι άλλο πρόβλημα γιατί υπήρχε συγκεκριμένη σύμβαση. Για να μην τα ρίχνουμε όλα στους εργολάβους υπάρχουν και πολλές τράπεζες μέσα σε αυτό το έργο που έχουν την πλειοψηφία της παραχώρησης, άρα κάποιοι πρέπει να μας δώσουν εξηγήσεις ή να σιωπήσουν. Στο Πάτρα-Πύργος όταν ανάλαβε εμείς, υπήρχε ένας διαγωνισμός που δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Δεν υπήρχε ένα ευρώ δεσμευμένο για το έργο αυτό. Δεν υπήρχε κανένας διαγωνισμός και υπήρχαν μελέτες οι οποίες σε ένα τμήμα του έργου δεν είχαν υλοποιηθεί, σε άλλο τμήμα δεν είχαν καν γίνει, σε άλλο δεν είχαν παραλειφθεί και εγκριθεί από τις υπηρεσίες και σε ένα άλλο είχαν. Αυτό έφερε μια εργοληπτική εταιρία να κάνει ενστάσεις και άρα θα κολλούσε ο διαγωνισμός.
Αποφασίσαμε να γίνουν νέες συμπληρωματικές μελέτες, να υπάρχουν σωστές ποσότητες στο έργο Πατρών – Πύργου και να γίνουν 8 διαγωνισμοί. Δικαιωθήκαμε για τους 8 διαγωνισμούς γιατί από το 0% που είχε το Κόρινθος-Πάτρα πήγαμε σε εκπτώσεις πάνω από το 50%. Και όχι σε μία έκπτωση πάνω από το 50%. Μακάρι κάποια εργοληπτική εταιρία να δώσει έκπτωση και πάνω από 50% για να ολοκληρώσουμε τον 4ο διαγωνισμό που τρέχει και ο στόχος μας είναι τον Μάιο να υπάρχουν συμβάσεις για όλα τα τμήματα του έργου. Τον Φεβρουάριο με την ολοκλήρωση του 4ου και του 5ου διαγωνισμού θα είναι έτοιμη η μελέτη κόστους-οφέλους και θα κατατεθεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεγάλου έργου. Δεν θα υπάρξει εκεί κάποιο πρόβλημα, είναι μια τυπική διαδικασία και πιστεύουμε ότι τέλη Απρίλη ή μέσα στον Μάιο θα έχουμε τις συμβάσεις για να αρχίσει το έργο να γίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα στην Πατρών-Πύργου που το ζητούν οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής είναι η περιβόητη Νότια Χάραξη μετά την Περιμετρική. Έχει υπάρξει δική σας δέσμευση και του κ. Δέδε να γίνει διάλογος. Θα γίνει; Υπάρχει χρόνος;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό θα το εκτιμήσουμε, όπως και τα υπόλοιπα θέματα. Θα υπάρξουν τα δύο σενάρια. Θα υπάρξει η εκτίμηση του κόστους των δύο περιπτώσεων, θα υπάρξει η εκτίμηση του χρόνου υλοποίησης, θα ακούσουμε τις απόψεις όλων και πάλι θα αποφασίσουμε τις βέλτιστες λύσεις. Εάν δηλαδή θέλουμε μια δεκαετία για να ωριμάσει και να γίνουν οι απαλλοτριώσεις σε όλα τα υπόλοιπα, που χρειάζονται, και πολύ περισσότερα χρήματα για μια νέα χάραξη, όχι. Μπορούμε να βελτιώσουμε την υπάρχουσα και να πάμε σε πιο σύντομα χρονοδιαγράμματα. Θα τα εκτιμήσουμε όλα αυτά, μέσα από έναν ειλικρινή και πραγματικό διάλογο. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε εάν λέτε ότι μέχρι τον Μάιο είναι ο στόχος να τελειώσουμε, πότε θα προλάβουν να γίνουν όλες αυτές οι συζητήσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο είναι τρείς μήνες, είναι πολύς χρόνος και παραγωγικός. Η Δυτική Ελλάδα και η Πάτρα παίρνει πολύ βαθιές ανάσες, παίρνει ένα «φιλί ζωής» από τις υποδομές, που ολοκληρώνονται, όχι από αυτές, που περνά κάποιος, που είχαμε συνηθίσει, «έταζε κι έφευγε». Ολοκληρώνονται και θα είναι σε χρήση στους πολίτες τις επόμενες ημέρες. Κι αυτό, είναι το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, στην συνάντηση που είχατε και με τον περιφερειάρχη Δ.Ε. και τον δήμαρχο Πατρέων, τέθηκε και το ζήτημα του φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, έχουμε κάτι νεότερο, που μπορούμε να ανακοινώσουμε για αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Και για αυτό εκκρεμεί μια συζήτηση. Οι γενικές αρχές συζητήθηκαν, και αυτές είναι ότι η διαχείριση του νερού θα είναι από δημόσιο φορέα. Δεν συζητά κανείς να είναι ιδιωτικός φορέας για την διαχείριση του νερού, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Θα γίνει ο φορέας διαχείρισης και από εκεί και πέρα θα κάνουμε μια επίσης ουσιαστική συζήτηση για το ποιοι φορείς θα μετέχουν, πώς θα γίνεται η διαχείριση του νερού, πως θα γίνεται η κοστολόγησή του, με βάση κοινωνικά κριτήρια, και όχι με βάση την όποια κερδοφορία, που πιστεύουν κάποιοι ότι πρέπει να υπάρξει στη διαχείριση του νερού. Εμείς δεν θα πάμε σε αυτή τη λογική, εμείς θα πάμε στην λογική της κοστολόγησης, της συντήρησης και της λειτουργίας αυτής της υποδομής, για να υπάρχει άφθονο και ποιοτικό νερό, σε όλους τους πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Σπίρτζη και τώρα δυο ερωτήματα από τους ακροατές του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΑΤΡΑΣ. Πρώτον, λένε ότι γίνεται με μια χιονόπτωση να κλείνει η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, να ταλαιπωρούνται επί 18 ώρες οδηγοί, φορτηγατζήδες, κ.α., δεν θα έπρεπε να είχε γίνει κάτι διαφορετικό εκεί; Δεύτερον, θα τον φτιάξουμε τον δρόμο, τα διόδια; Μας φαίνονται τσιμπημένα λέει ο κόσμος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κόσμος έχει απόλυτο δίκιο. Δεν είναι δυνατόν να κλείνει ένας δρόμος με μια χιονόπτωση, όσο ακραία και να είναι τα φαινόμενα. Επομένως έπρεπε πιθανά να είχε διακοπεί η κυκλοφορία στα βαριά οχήματα για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε, ή έπρεπε να υπήρχαν σοβαρότεροι έλεγχοι σε αυτά τα οχήματα για να έχουν αλυσίδες. Αυτό έχει να κάνει και με την συνείδηση και των πολιτών. Δεν είναι μόνο θέμα τους κράτους, είναι και θέματα συμπεριφοράς των πολιτών, το να μην υπάρχουν στα βαριά οχήματα -κι όχι μόνο- αλυσίδες, όταν κυκλοφορούν.
Από εκεί και πέρα για τα διόδια. Τα διόδια το έχουμε πει πάρα πολλές φορές και το μοντέλο εάν θέλετε των παραχωρήσεων, που η ΝΔ προώθησε, είναι ένα λάθος μοντέλο. Δεν έπρεπε να ανοίξουμε τέτοιο θέμα μονομερώς μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα. Πιστεύω, ότι έχουμε με τη διαπραγμάτευση που κάναμε, έχουμε βελτιώσει κατά πολύ, πάρα πολλά θέματα, που σχετίζονται με την κοινωνία, όπως η δωρεάν διέλευση των αυτοκινήτων που μεταφέρουν άτομα με ειδικά προβλήματα, είναι οι περιοχές, που δεν έχουν εναλλακτικό δίκτυο να μπορούν να χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο χωρίς διόδια, είναι να μην περνούν από τον παράπλευρο οδικό δίκτυο βαριά οχήματα, για να μπορεί κάποιος να μετακινείται στο παράπλευρο δίκτυο με ασφάλεια, και τέλος είναι μια μελέτη, που κάνουμε για το πώς μπορούν να αλλάξουν οι συμβάσεις στην περίοδο λειτουργίας, να γίνουν αναλογικά-ηλεκτρονικά διόδια, να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να μεταβάλλουμε τον χρόνο της παραχώρησης για να μπορούμε να κρατάμε χαμηλότερες τις τιμές των διοδίων.
Αυτό, όμως είναι αρκετά χρονοβόρο, εμπλέκονται δεκάδες ευρωπαϊκές τράπεζες, που πρέπει να γίνει διαβούλευση και διαπραγμάτευση, άρα δεν είναι κάτι, που θα το ζήσουμε στο 2017. Σε αυτή τη χρονιά θα ζήσουμε την ολοκλήρωση των έργων, θα ζήσουμε το να ξεκινήσουμε και να έχουμε την μελέτη για τα αναλογικά-ηλεκτρονικά διόδια και πιστεύουμε αρχές του 2018 να έχουμε αυτή τη λειτουργία. Μακάρι να τα καταφέρουμε στην διαπραγμάτευση, να αλλάξουμε την σύμβαση και να έχουμε περαιτέρω μείωση των διοδίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι και τα χρονοδιαγράμματα πιεστικά, εάν δεν το πετύχουμε, τον Μάρτιο του 2017 να είναι λειτουργικοί οι δρόμοι θα πρέπει να γυρίσουμε χρήματα, από ότι ξέρουμε στην Ευρώπη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν δεν ολοκληρώνονταν οι αυτοκινητόδρομοι και τα έργα παραχώρησης τέλος Μαρτίου λειτουργικά, θα έπρεπε να επιστρέψουμε πάνω από 4 δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επομένως αν και η επιλογή η δική μας πήγαινε, στη λογική που είχαμε, ότι δεν έπρεπε αυτές οι συμβάσεις να είναι έτσι, και άρα τις σταματάμε, θα χρειαζόμασταν ένα μνημόνιο μαζί με τις ρήτρες, που έπρεπε να πληρώσουμε στις τράπεζες, πραγματικά για να επιστρέψουμε πίσω χρήματα για αυτά τα έργα. Άρα, κατά την γνώμη μου, ήταν μονόδρομος να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση, και είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, η ολοκλήρωση αυτών των έργων σε λιγότερο από δυο χρόνια, όταν ήταν σταματημένα και στην κατάσταση, που τα παραλάβαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι ένα τελευταίο ερώτημα, μιας και τέθηκε κι αυτό από πολλές πλευρές και από τον δήμαρχο Αιγιαλείας, που δεν καταφέρατε τελικά να τον δείτε, είναι ένα θέμα πλημμυρίζουν οι περιοχές κάτω από την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, οι κάτοικοι εκεί και οι φορείς λένε ότι φταίνε τα έργα, τι γίνεται με αυτή την ιστορία; Έχετε ενημερωθεί; Υπάρχει μια απάντηση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως έχω ενημερωθεί, και για το τρένο στην Αιγιαλεία, παραδέχτηκε και ο δήμαρχος, από ότι ξέρω στη σύσκεψη που έγινε με την ΕΡΓΟΣΕ, ότι είναι απόλυτη ευθύνη των υποδοχέων του δήμου. Διότι καλό είναι με την ευκαιρία των έργων να δώσουμε πραγματικές λύσεις, και να τις σχεδιάσουμε με τους δήμους και τις περιφέρειες που έχουν τις αρμοδιότητες, αλλά πιθανόν να μην έχουν τους πόρους, και είναι άλλο να λέμε φταίει το έργο του σιδηροδρόμου ή του αυτοκινητοδρόμου για υποδομές για δεκαετίες, που δεν έχουν γίνει, και όφειλαν να γίνουν. Το ίδιο «κινηματογραφικό ή θεατρικό έργο» το ζούμε σε όλες τις περιοχές, που γίνονται τα έργα. Δηλαδή δεν μπορεί ξαφνικά στην Καλαμάτα, στην Πάτρα, στην Αιγιαλεία, στο Μεσολόγγι, σε όλη την Ελλάδα να φταίνε τα έργα για τις πλημμύρες, που γίνονται.
Πλημμύρες γίνονται γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κάποιοι αυτοδιοικητικοί φορείς ήθελαν να κάνουν «έργα βιτρίνας», πλατείες και πεζοδρομήσεις, αντί να κάνουν ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτή είναι η αλήθεια, κι αυτό που είπαμει με τον δήμαρχο Πατρέων, με την περιφέρεια και τους δήμους Αιγιαλείας, Κιάτου, Ξυλοκάστρου, είναι ότι πρέπει καταρχάς να καταγράψουμε ποια είναι τα προβλήματα ακριβώς, τώρα που είναι σε εξέλιξη οι εργολαβίες αυτές. Κι εάν είναι στο πλαίσιο των έργων να γίνουν τώρα και όσα δεν μπορούν να γίνουν σε αυτό το πλαίσιο των εργολαβιών, που υπάρχουν, να γίνει ένας σχεδιασμός σοβαρός τι κάνουν οι δήμοι, τι η Περιφέρεια και τι το Υπουργείο με ένα νέο διαγωνισμό, για να μην έχουμε τα προβλήματα, που έχουμε τώρα στις περιοχές αυτές. Αλλά είναι άλλο να λέμε την αλήθεια και άλλο να «λαϊκίζουμε» για τα έργα και τις πιθανές επιπτώσεις μιας πλημμύρας, μεταφέροντας ευθύνες του χθες στο σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr