Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Απονομή Τιμής στον Πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο

Απονομή Τιμής στον Πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο

Από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 6 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος θα τιμήσει τον διαπρεπή Πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο για την μεγάλη προσφορά του στην πατρώα Βυζαντινή Μουσική.

Η απονομή τής τιμητικής διακρίσεως θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο τού εορτασμού τού Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών και Περιχώρων προς τιμήν τού προστάτου του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού.

Συγκεκριμένα, αρχικώς θα τελεσθεί πανηγυρικός  Αρχιερατικός Εσπερινός, με την συμμετοχή  τού Συλλόγου Ιεροψαλτών. Μετά το πέρας  τού Εσπερινού ο Βυζαντινός Χορός  τού Συλλόγου υπό την διεύθυνση τού Χοράρχου κ. Ιωάννη Κόττορου θα αποδώσει συνθέσεις τού προσκληθέντος Μανώλη Χατζημάρκου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος θα αναφερθεί στην προσωπικότητα και το έργο τού τιμωμένου, στον οποίον και θα απονείμει την τιμητική διάκριση τής Μητροπόλεως. Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος τού Συλλόγου Ιεροψαλτών κ. Παύλος Κυδωνιάτης.

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ

Ο Μανώλης Χατζημάρκος είναι γνωστός  στην πόλη μας και σε όλη την  Ελλάδα και την Ορθόδοξη Οικουμένη. Από τους καλλιφωνότερους Πρωτοψάλτες τής σύγχρονης εποχής, ο κορυφαίος ίσως όλων, με σπάνια μελωδική φωνή, εμβριθής μουσικός και Χοράρχης. Γεννήθηκε στον Βόλο το 1927 και από πολύ μικρός διακρίθηκε για την εντυπωσιακή καλλιφωνία του. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον πατέρα του Κωνσταντίνο και στην συνέχεια μαθήτευσε κοντά στους Πρωτοψάλτες Χρήστο Πάντα, Κωνσταντίνο Πρίγγο, Θεοδόσιο Γεωργιάδη και Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου τον Φωκαέα.

Ολοκλήρωσε  τις μουσικές σπουδές του στο  Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και υπηρέτησε ως Καθηγητής Μουσικής στην Δευτεροβάθμια Εκπ/ση φθάνοντας στον βαθμό τού Γυμνασιάρχου (Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών). Αργότερα εδίδαξε ως Καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Διέπρεψε ως Πρωτοψάλτης κυρίως στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου και τέλος από το 1981 στον Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών.

Έχει  ψάλει σε όλη σχεδόν την Ελληνική επικράτεια σε πανηγυρίζοντες Ι. Ναούς, έπειτα από πρόσκληση και απέκτησε πολλούς φίλους, θαυμαστές και μιμητές τής ψαλτικής του τέχνης. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος των Καθηγητών Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, μέλος Εποπτικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης, μέλος Επιτροπής επί τής Τέχνης και Λατρείας, Διευθυντής Βυζ. Χορωδίας Βόλου, Διευθυντής Προτύπου Βυζαντινού Χορού Αθηνών, Καθηγητής Δημοτικού Ωδείου Βόλου και Πρόεδρος τής ΟΜ.Σ.Ι.Ε.

Έχει  διδάξει στο Ωδείο Αλίμου, στο  Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, στο Ωδείο Αιγάλεω, στο Μουσικό Εργαστήρι Νέας Σμύρνης κ.α. Έχει εκδώσει πέντε τόμους με τον γενικό τίτλο: «Μελωδική Ανθοδέσμη», 22 δίσκους 33 στροφών, 8 δίσκους 45 στροφών και 40 κασέτες με Βυζ. Εκκλ. ύμνους. Τα τελευταία χρόνια εκδίδονται σταδιακώς μία σειρά cd με ζωντανές ηχογραφήσεις του. Εξέδωσε επίσης το ορατόριο «Ιησούς Χριστός», δύο βιβλία Ευρωπαϊκής μουσικής και προσφάτως έγραψε την Βυζαντινή Συμφωνία για την Ολυμπιάδα τού 2004. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες ενώ έχει υπό έκδοση διάφορα μουσικά βιβλία και μαθήματα συνοδευόμενα από κασέτες.

Μουσικά του έργα έχουν παρουσιαστεί στο Ηρώδειο, στην Πάτρα, στον «Παρνασσό», στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στο Χίλτον, στο Μέγαρο Μουσικής, στην Κωνσταντινούπολη, Κύπρο, Χάϊφα, Βιέννη, Στουτγκάρδη, Ρώμη κ.α. Από την θέση του ως Αντιπροέδρου τού Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης προώθησε την έκδοση τού «Λεξικού τής Βυζαντινής Μουσικής» (τής Ολυμπίας Τολίκα) και την πολύτομη έκδοση των χειρογράφων τού Αγγέλου Βουδούρη – Α΄ Δομεστίκου τού Ιακώβου Ναυπλιώτη. Σημαντική ήταν η προσφορά του και από τις εκπομπές του μέσω τού Ρ/Σ τής Εκκλησίας τής Ελλάδος επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, καθώς και οι συνεργασίες του με τον αείμνηστο Γιάννη Χατζηφώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα τής ΕΡΑ.

Ο Μανώλης Χατζημάρκος αποτελεί πράγματι για την εποχή μας μια εξέχουσα μουσική φυσιογνωμία με πολυσχιδή προσφορά στην λειτουργική μας μουσική. Η μοναδικότητα τής μελωδικής του φωνής δέσποσε επί δεκαετίες, έγινε πρότυπο μίμησης και επηρέασε βαθύτατα τους νέους ψάλτες. Να σημειωθεί ότι ο Μ.Χ. είναι ο πρωτοψάλτης που έχει αποσπάσει τα χειροκροτήματα εντός των ναών!

Χατζημάρκος και Χριστόδουλος

Ο Μανώλης Χατζημάρκος συνδέθηκε  από ενωρίς με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Πριν ακόμη ο Μακαριστός εκλεγεί Μητροπολίτης Δημητριάδος, είχαν γνωρισθεί σε μιαν εκδρομή στην Μονή Βαρλαάμ στα Μετέωρα, όπου και ο Χατζημάρκος θαύμασε το μουσικό τάλαντό του. Μάλιστα, όταν η οργάνωση «Ζωή» τού ζήτησε να ηχογραφήσει ένα δίσκο με λειτουργικούς εκκλησιαστικούς ύμνους στην Columbia, εκείνος επέμεινε να αναλάβει τις εκφωνήσεις ο νεαρός τότε Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος. Ο δίσκος εξεδόθη το 1971 με την Θεία Λειτουργία τού Γ΄ Ήχου. Αργότερα οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στον Βόλο, αλλά και τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα είχαν στενή επαφή. Εξ άλλου ο Χατζημάρκος ήταν ο πρώτος ψάλτης που ο Μακαριστός Χριστόδουλος τίμησε ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών...

Ο Χατζημάρκος και η Πάτρα

Στενές  ήταν ανέκαθεν οι σχέσεις τού Μανώλη Χατζημάρκου με την πόλη μας και την περιοχή μας. Κατά καιρούς έχει εμφανισθεί με χορωδίες του στο Αρχαίο Ωδείο, στο Δημοτικό Θέατρο και άλλες αίθουσες των Πατρών. Έχει ψάλει επίσης σε πολλές πανηγύρεις ναών, όπως κυρίως στην Παντάνασσα, την Ευαγγελίστρια, την Αγία Βαρβάρα, τον Άγιο Δημήτριο και στην ύπαιθρο χώρα, αλλά και την Αιγιάλεια. Πολλές φορές μάλιστα, κατά την διάρκεια ακολουθιών, χειροκροτήθηκε αυθόρμητα από τους πιστούς εντός των ναών, γεγονός που κατ’ επανάληψιν κατεγράφη από τον τοπικό τύπο τής εποχής! Μελοποίησε επίσης και παρουσίασε έργα των αειμνήστων Αχαιών Ηλία Μπογδανόπουλου και Θεοδώρου Κωνσταντίνου.

Ο Μανώλης Χατζημάρκος συνδέθηκε  από ενωρίς με πολλούς Πατρινούς  μουσικούς και φιλόμουσους (όπως ο μακαριστός μοναχός Πανάρετος  Μακρυγιάννης, οι αείμνηστοι Δήμος Σωτηρόπουλος και Ανδρέας Μαράκας) οι οποίοι τον καλούσαν στην Πάτρα και εν γένει τον παρακολουθούσαν. Ιδιαίτερα συνδέθηκε με την Παντάνασσα και τον π. Γεώργιο Παπασταύρου, καθώς και όλη την οικογένειά του. Μαθητές του από την Πάτρα είναι ο π. Τιμόθεος Παπασταύρου και οι αδελφοί του, ο π. Αντώνιος Ρουμελιώτης και αρκετά από τα πνευματικοπαίδια του, οι πρωτοψάλτες Γιώργος Μακρυγιάννης, Κώστας Μακρυγιάννης, Χρήστος Μακρυγιάννης, η Ξένη Μακρυγιάννη και οι Στέφανος και Ανδρέας Σκαρπέλλος, ο Ανδρέας Χριστοδούλου κ.ά.

Κατά  καιρούς συνεργάσθηκε και ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τους Πρωτοψάλτες  και Καθηγητές Σπύρο Γεωργακόπουλο, Ανδρέα Σαββανή, Αριστείδη Μπουχάγιερ, Ιωάννη Κόττορο, Ανδρέα Τσιμάρα κ.ά. Κατά το παρελθόν έχει τιμηθεί από  την Πολυφωνική Χορωδία και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture