Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Χρήστος Πατούχας: "Θα συνεχίσουμε έτσι;"

Χρήστος Πατούχας: "Θα συνεχίσουμε έτσι;"

Απάντηση στη Ν.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Απάντηση στη Ν.Ε. του Κ.Κ.Ε. για τα λατομεία του Αράξου έδωσε ο Χρήστος Πατούχας. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

"Θα αναφέρω εξ αρχής ότι σέβομαι απολύτως την γνώμη οποιουδήποτε φορέα για θέματα γενικότερου  ενδιαφέροντος. Οπωσδήποτε όμως έχω δικαίωμα, όπως ο κάθε πολίτης άλλωστε, να την κρίνω για την ορθότητα της, για την συμβολή της στην λύση προβλημάτων σημερινών και αυριανών.

Αναγνωρίζω επίσης ότι η κριτική προς τις  δικές μου πολιτικές και συνδικαλιστικές  απόψεις είναι όχι μόνο δικαίωμα του καθενός αλλά είναι και αναπόφευκτη. Όπως αντιλαμβάνεστε αγαπητοί φίλοι της ΝΕ του Κ.Κ.Ε. δεν υπερασπίζομαι το αλάθητο μου. Υπερασπίζομαι όμως τις πραγματικές μου απόψεις. Όχι όσες στην ανακοίνωση σας κατασκευάσατε! Θα σας εξηγήσω παρακάτω.

Ας συμφωνήσουμε όμως σε ορισμένα προφανή.

1. Ο Σύλλογος Εργοληπτών Πάτρας, στο Δ.Σ. του  οποίου έχω εκλεγεί Πρόεδρος τα τελευταία 5 χρόνια, εκπροσωπεί περί τις 250 μικρομεσαίες εργοληπτικές  τεχνικές επιχειρήσεις. Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο μικρές και λιγότερο μεσαίες αλλά ας χρησιμοποιήσουμε τους καθιερωμένους ορισμούς. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι άνθρωποι αυτοί, είναι πολύ σκληρά εργαζόμενοι, σε ένα τομέα που απαιτεί επάρκεια επιστημονικών γνώσεων και εξειδίκευσης.

Κατά κανόνα, ο κλάδος αποτελείται από ανθρώπους με επαγγελματική συνέπεια και εμπειρία, με αποτελεσματικότητα στην κατασκευή των έργων, τα οποία σημειώστε σε πάρα πολλές περιπτώσεις στερούνται επαρκών μελετών.

2. Ο κλάδος αυτός πλήττεται ανελέητα τα  τελευταία δέκα χρόνια, δηλαδή  πολύ προ της παρούσας κρίσης :

α) Γνωρίζετε ότι στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας το μέγιστο μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ ), απορροφήθηκε από τα ολυμπιακά έργα. Βεβαίως τα έργα αυτά με την μέγιστη αδιαφάνεια και ενδεχομένως υπερκοστολόγηση, δεν τα κατασκεύασαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε της Πάτρας ούτε του Λεκανοπεδίου αλλά οι μεγάλοι κατασκευαστικοί κολοσσοί. Οι οποίοι σε συνεργασία με το τραπεζικό κεφάλαιο κατασκευάζουν και σήμερα τα μεγάλα έργα.

Λεπτομέρεια; Αυτά τα έργα απορροφούν το 80 έως 85 % των πιστώσεων του ΠΔΕ !

β) Προσθέστε σ΄αυτά, ότι το ΠΔΕ από την ολυμπιακή χρονιά και μετά μειώνεται συνεχώς και σήμερα είναι κάτω από τα επίπεδα του 1990. Και βεβαίως με κάθε αναμόρφωση του μνημονίου μειώνεται και  κατά 1 δις €.

γ) Αυτό πολύ πρακτικά σημαίνει ότι ο κλάδος μας σε όλη την χώρα μαστίζεται από την ανεργία, σπρώχνεται στην επαγγελματική εξαφάνιση.

Και για να ολοκληρωθεί η ζοφερή εικόνα σας  πληροφορώ ότι το Δημόσιο στην ευρεία του έννοια ( Υπουργεία, Περιφέρειες, Νομαρχίες, Δήμοι, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία κ.λ.π. ) μας οφείλει όλους τους λογαριασμούς του τελευταίου εξαμήνου και άλλους πολύ προγενέστερους. Εννοείται ότι υποχρεούμαστε στην καταβολή φόρων και ΦΠΑ που δεν έχουμε εισπράξει και για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς το προσωπικό, τους συνεργάτες μας, την αγορά, τις εγγυήσεις, έχουμε χρεωθεί μέχρι το λαιμό, έχουμε υποθηκεύσει τα σπίτια μας, ενίοτε τα σπίτια των παιδιών και γονέων μας και είμαστε καθημερινά μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Φυσικά μαζί μας θα βρεθούν στην ανεργία και χιλιάδες άνθρωποι υπάλληλοι ή συνεργάτες μας.

Όλα αυτά τα προβλήματα μας, που είναι και προβλήματα όλων των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών τα εκθέτουμε δημόσια  πάρα πολύ συχνά, βομβαρδίζουμε την  Κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς με υπομνήματα, ανακοινώσεις, αιτήματα, προτάσεις. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά ψάχνουμε την συμπαράσταση των πολιτικών φορέων και δεν τη βρίσκουμε.

Είμαστε, στο σύνολο της μικρομεσαίας τάξης, ο πρώτος κλάδος που θα καταστραφεί πλήρως. Και έχουμε σε όλα τα αιτήματα μας δίκιο προφανές. Θα θέλαμε να μας γνωρίσετε τις θέσεις σας πιο συγκεκριμένα και για το σήμερα. Αντιλαμβάνομαι ότι τον πολιτικό σας στόχο, τον οποίο επικαλείστε και για το θέμα των λατομείων, την "λαϊκή εξουσία και την σχεδιασμένη οικονομία" δεν τον διεκδικείτε από την Τρόικα και την Κυβέρνηση. Αλλά από την οικοδόμηση ενός λαϊκού μετώπου που θα τον κατακτήσει. Είμαστε μέρος αυτής της κοινωνικής συμμαχίας; Αν ναι, θέλουμε απαντήσεις για το τώρα και για το άμεσο μέλλον.

3. Ο Σύλλογος μας εδώ και αρκετά χρόνια έχει ταχθεί εναντίον των ΣΔΙΤ. Από τότε που ακόμα και βουλευτές δεν γνώριζαν το θέμα. Μάλιστα με πρόταση του Συλλόγου μας, που διατυπώθηκε από τον γράφοντα εδώ και τέσσερα χρόνια, η θέση αυτή ψηφίστηκε σε Πανελλήνιο Συνέδριο μας. Μαζί με αρκετές άλλες προτάσεις, όπως η πλήρης κατάργηση των απευθείας αναθέσεων (από 1 € και πάνω), η ποιότητα των έργων και ο έλεγχος τους, η διαφάνεια στην εκτέλεση, η κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης κ.λ.π. Θα σας θυμίσω ότι η Δημοτική σας παράταξη στο δίλλημα απευθείας αναθέσεις ή δημόσιοι διαγωνισμοί για την επισκευή σεισμόπληκτων σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων ψήφισε λευκό !!

4. Για τα λατομεία. Τα αυτονόητα :

α) Τα αδρανή και άλλα ορυκτά υλικά είναι, από  αρχαιοτάτων χρόνων, απαραίτητη πρώτη  ύλη των κατασκευών. Και υπάρχουν σε αφθονία. Ευτυχώς. Έχουμε διατυπώσει αναλυτικά τη θέση μας τα τελευταία 15 χρόνια επανειλημμένα. Με λογική και επιστημονική τεκμηρίωση. Κάναμε μάλιστα και ειδική επιστημονική ημερίδα γι' αυτό (πολύ πριν τη δική μου θητεία). Οι θέσεις μας έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί αλλά οποτεδήποτε μας το ζητήσετε θα είναι στη διάθεση σας.

β) Η απόληψη των αδρανών υλικών δεν μπορεί να γίνεται με άναρχο τρόπο αλλά από χωροθετημένες λατομικές ζώνες.

γ) Τα αδρανή των ποταμών, η ποσότητα ασφαλούς απόληψης, η διαφανής διαχείριση της πρέπει να υπακούει σε κανόνες και μελέτες. Και οφείλετε να γνωρίζετε ότι μέχρι σήμερα η διαχείριση αυτή γίνεται ανεξέλεγκτα εν πολλοίς, από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Σκεφτείτε πόσοι ποταμοί και χείμαρροι βρίσκονται κατά μήκος π.χ. της Ολύμπιας Οδού από Κόρινθο μέχρι Τσακώνα. Σε κάθε περίπτωση αν τηρηθούν οι παράμετροι προστασίας των ακτών και του φυσικού τοπίου, τα αδρανή των ποταμών μπορούν να καλύψουν το 25 % των αναγκών. Θα υποστηρίξουμε κάθε πολιτική σας πρωτοβουλία στην θέσπιση και εφαρμογή αυτών των κανόνων.

δ) Ο Νομός μας εξυπηρετείται σήμερα από την λατομική ζώνη του Αράξου. Είναι  χωροθετημένη με νόμο από το 1985.

ε)  Αν η πολιτεία θέλει να αποχαρακτηρίσει την ζώνη αυτή, όπως έκανε με την ΚΥΑ, οφείλει να βρει εναλλακτική  λύση. Δεν το έκανε. Έχουμε και εμείς παρόμοιους προβληματισμούς για την σκοπιμότητα που υπηρετεί η εξέλιξη αυτή.

ζ) Το διαφαινόμενο κλείσιμο των λατομικών επιχειρήσεων από τις αρχές του νέου χρόνου, θα αυξήσει το κόστος των κατασκευών με έξοδα μεταφοράς πάνω από 30%. Προσπάθησα να ανιχνεύσω στην πρόταση σας για το τι πρέπει να γίνει στις 1/1/2011 και ειλικρινά δεν βρήκα τέτοια πρόταση. Δυστυχώς οι συνέπειες δεν θα πλήξουν μόνο τους εργαζόμενους του Αράξου, αλλά ολόκληρη την οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα. Πιστεύω δε, ότι και πριν την εγκαθίδρυση της «λαϊκής εξουσίας», οι εργαζόμενοι θα έχουν την ανάγκη στέγης και θα υπάρχουν ανάγκες κατασκευής τεχνικών έργων.

5. Μικρή αναφορά στα μεταξύ εμού και υμών :

α) Ποτέ ο Σύλλογος μας δεν υποστήριξε τα fast track. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε τις συμβάσεις παραχώρησης, τις συμβάσεις ΣΔΙΤ, την αδιαφάνεια, τις απευθείας αναθέσεις, τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς, τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επιβάλλουν το τραπεζικό και οι 5 - 6 εταιρείες του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε την εκποίηση ή την καταλήστευση του εθνικού πλούτου.

Τα καταγγείλαμε όλα αυτά και τα αντιπαλέψαμε στο  μέτρο των δυνάμεων μας. Κατά τούτο  οι ερωτήσεις - καταγγελίες στο πρόσωπο μου είναι κατασκευασμένες.

β) Τιμώ τις πολιτικές δυνάμεις ΚΟΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως τιμώ και το κόμμα σας και τους εκατοντάδες ανένταχτους αριστερούς πολίτες που στήριξαν την ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή την ιδιότητα μου πρωτίστως θέλετε να πλήξετε (όπως το κάνουν και άλλοι αρκετοί). Δεν μπορώ βεβαίως να κατανοήσω το λόγο. Πολύ περισσότερο όταν πιστεύω στην ανάγκη του κοινού βηματισμού της μαχόμενης αριστεράς. Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για νικηφόρους λαϊκούς αγώνες.

Αγαπητοί σύντροφοι! Το γνωρίζετε και σεις αλλά θέλω να το επαναλάβω: Νίκη μας θα είναι η νίκη του λαού. Νίκη μας θα είναι, όταν την αύξηση των ποσοστών μας θα τη συνοδεύσει η απόκρουση των σχεδίων της ολιγαρχίας και των δυνάμεων κατοχής και υποδούλωσης της χώρας μας. Μέχρι στιγμής, με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά δεν αποτρέψαμε ούτε ένα αντιλαϊκό μέτρο.

Θα συνεχίσουμε έτσι;"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις