Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η Λούκα Κατσέλη, η κρίση συνείδησης και το συνδικαλιστικό φινάλε των μεγάλων επιχειρησιακών σωματείων

Η Λούκα Κατσέλη, η κρίση συνείδησης και ...

Του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου

Αν και προσεκτικά φιλοτεχνούσε εδώ και μήνες το “αριστερό” της προφίλ, η υπουργός Εργασίας έρχεται αντιμέτωπη με τον καθρέφτη της, με το πολυνομοσχέδιο που κατεδαφίζει τις εργασιακές σχέσεις και εγκαθιδρύει στην Ελλάδα εργασιακές συνθήκες Λατινικής Αμερικής. Σήμερα, στη Βουλή, επί δύο ώρες η Λούκα αντιμετώπιζε όλους τους βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έβαλλαν εναντίον της με πυρ ομαδόν, για τις αλλαγές στα εργασιακά. Ωστόσο, ήταν μόνη της στα κυβερνητικά έδρανα, κάτι που της επισήμανε και ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο φάνηκε δίπλα της ο αναπληρωτής της, Γιώργος Κουτρουμάνης. Μένει να φανεί αν η πολιτική της μοναξιά θα φανεί και τη Δευτέρα-Τρίτη, οπότε θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το περίφημο “πολυνομοσχέδιο”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως έρχεται αντιμέτωπη με τον… αριστερό εαυτό της. Μπορεί προ ενός μηνός να αρθρογραφούσε στο Βήμα της Κυριακής για το πόσο επώδυνο και ακατάλληλο ήταν για την Ελλάδα το “φάρμακο” της τρόικας, ωστόσο με τις αλλαγές στα εργασιακά, η υπουργός Εργασίας δίνει στην κοινωνία το φάρμακο αυτό και, μάλιστα, σε υπερβολική δόση. “Αν κάποιος διαφωνεί και δεν παραιτείται, αυτοεξευτελίζεται”, τής είπε σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Και η Κατσέλη, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενη, απάντησε: “Δεν έχω πειρασμούς από το μέλι ενός υπουργικού θώκου, δε θα ήμουν σ’ αυτό το βήμα αν δεν πίστευα ότι αυτή η ρύθμιση υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον σε αυττή τη συγκυρία”. Η εποχή του “μνημονιακού ρεαλισμού” για τη Λούκα μόλις ξεκίνησε…

Επίσης πολύ κακή εντύπωση προκάλεσε στους δημοσιογράφους και όσους βρέθηκαν στην είσοδο της Βουλής χθες το βράδυ, η παρουσία-εποπτεία του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, δυο βήματα πίσω από την πλάτη της Λούκας Κατσέλη, τη στιγμή που έκανε δηλώσεις για τα επαχθή εργασιακά μέτρα, σηκώνοντας μόνη της το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής «μνημοσύνου», όπως εύστοχα αποκαλεί σήμερα το μνημόνιο η «Ελευθεροτυπία». Το χειρότερο είναι ότι αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της, η Υπουργός στράφηκε προς τον κ. Πεταλωτή, για να βεβαιωθεί ότι «τα είπε καλά».

Καλά τα είπε, επειδή η κα Λούκα Κατσέλη είναι έμπειρη, μορφωμένη και αξιοπρεπής. Το πρόβλημα είναι ότι η ιδεολογία και η ιδιοσυγκρασία της δεν συνάδουν με αυτά που είπε. Γίνεται πολιτική με το ζόρι, «contre-coeur», όπως λένε οι Γάλλοι; Ειδικότερα όταν ο Πολ Τόμσεν υποστηρίζει ότι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αποτέλεσε μονομερή απόφαση της Κυβέρνησης, χωρίς να έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από την τρόικα;

Προσωπικά νομίζω ότι αν η κα Λούκα Κατσέλη επιθυμούσε να είναι συνεπής απέναντι στην ιδεολογία της θα έπρεπε να τα έχει “βροντήξει” και να την έχει κάνει από το Υπουργείο Εργασίας. Κι αυτό, γιατί μπορεί να διεσώθει η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά όλες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τα επιχειρησιακά σωματεία σε εργασιακή “μέγγενη”. Αν μιλούσαμε απλά για μια Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις (π.χ προσφυγή στο άρθρο 99)  θα στόχευε στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας κάποιων προβληματικών επιχειρήσεων, κανείς σήμερα δεν θα έκανε λόγο για το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Κατηγορηματικά ΟΧΙ…

Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα αντίστασης των επιχειρησιακών σωματείων, καθώς εκτός των άλλων προωθεί αλλαγές στο θεσμό του Ο.ΜΕ.Δ και δίδει τη δυνατότητα στον εργοδότη να παρακάμψει το σωματείο της επιχείρησης, όταν αυτό αρνηθεί τη σύμβαση, προσφεύγοντας σ’ ένα “ξεδοντιασμένο” Ο.ΜΕ.Δ, όπου ο/οι διατητής/ες θα μπορούν να αποφασίζουν μείωση μισθών. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση ότι ο εργοδότης, εφόσον προηγουμένως αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων για μείωση μισθών, δεν θα τους απολύσει εν συνεχεία υπολογίζοντας την αποζημίωση απόλυσης με βάση των νέο μειωμένο μισθό. Ουσιαστικά αυτό το πολυνομοσχέδιο δίδει κίνητρα στους εργοδότες να προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις παλαιών εργαζομένων, με μειωμένη αποζημίωση, προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους είλωτες με μηδενικά εργασιακά δικαιώματα.

Δημήτρης Θ. Καραγεωργόπουλος
Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις