Ποινή φυλάκισης στον τότε πρόεδρο του ΠΕΑΚ
Τίτλοι τέλους έπεσαν σήμερα στο δικαστικό θρίλερ για το θάνατο της 28χρονης Σεμέλης Θεοδώρας Αντύπα που άφησε την τελευταία της πνοή ενώ κολυμπούσε στο «Πεπανός», το 2014. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Πάτρας, μετά από μήνυση που υπέβαλε η μητέρα της (Ζωή Σινογιώργου), καταδίκασε τον τότε Πρόεδρο του ΠΕΑΚ σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή (η αρχική ποινή ήταν για δύο έτη, αλλά μειώθηκε καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου).
Τον τότε αντιπρόεδρο του ΠΕΑΚ αλλά και τον προπονητή που βρισκόταν στην πισίνα τη μοιραία μέρα το δικαστήριο τους αθώωσε.
«Η απόφαση του δικαστηρίου με δικαιώνει» δήλωσε η μητέρα της Σεμέλης
Όπως δήλωσε στο thebest.gr η μητέρα της 28χρονης: «Όλα έγιναν για να μπορέσουν κάποιοι να συμμορφωθούν και να βελτιωθούν. Αυτό ελπίζω να γίνει από εδώ και πέρα. Το δικό μου παιδί δε μπορεί να γυρίσει πίσω όμως ελπίζω να σωθούν άλλα παιδιά. Η απόφαση του δικαστηρίου με δικαιώνει … πάνω απ’ όλα δικαιώνει τη μνήμη του παιδιού μου που άξιζε πολλά και έφυγε τόσο άδικα». Και σε παλιότερες δηλώσεις της στο thebest.gr είχε αναφέρει ότι στόχος της ήταν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και υπάρξει παραδειγματισμός.
Για το ότι το δικαστήριο απάλλαξε τον αντιπρόεδρο η μητέρα της Σέμελης αναρωτήθηκε: "Δεν γνώριζε ο αντιπρόεδρος τι γινόταν και πόσες ελλείψεις υπήρχαν; Είναι δυνατόν να μην έχει καμία ευθύνη"
Η μητέρα της 28χρονης Σεμέλης
Η μητέρα της 28χρονης Σεμέλης
Τον χρονικό ενός δικαστικού θρίλερ που κράτησε για αρκετούς μήνες
Η τότε διοίκηση του ΠΕΑΚ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κλήθηκε να εξηγήσει γιατί την ώρα που έγινε το τραγικό περιστατικό στον χώρο του κολυμβητηρίου δεν υπήρχαν ναυαγοσώστες και νοσηλευτές. Μάλιστα η άτυχη κοπέλα εντοπίστηκε στον πάτο της πισίνας από έναν φίλο της, καθηγητή φυσικής αγωγής, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στις κολυμβητικές εγκαταστάσεις την ίδια ώρα.
Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν για το αν ο θάνατος της Σεμέλης προήλθε από πνιγμό ή από κάποιο οξύ καρδιακό επεισόδιο
Μεγάλη συζήτηση έγινε για το αν ο θάνατος της Σεμέλης προήλθε από πνιγμό ή από κάποιο οξύ καρδιακό επεισόδιο. Σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η υπερασπιστική γραμμή των τριών κατηγορουμένων.
Η 28χρονη Σέμελη που ήταν αθλήτρια είχε κάποια λιποθυμικά επεισόδια σε ανύποπτο χρόνο. Σε αυτό "πάτησε" αρκετές φορές η υπερασπιστική γραμμή προκειμένου να υποστηρίξει την εκδοχή που ήθελε το θάνατο της κοπέλας να προκάλεσε καρδιολογικό πρόβλημα.
Πώς χρησιμοποίησε η υπεράσπιση λιποθυμικά επεισόδια της 28χρονης
Όπως φάνηκε, η κοπέλα είχε κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που έδειχναν ότι δεν είχε κανένα απολύτως καρδιολογικό πρόβλημα.
Παρόλα αυτά η Ιατροδικαστική εξέταση του κ. Γκότση άφηνε ανοιχτή τέτοια εκδοχή. Από την άλλη στο δικαστήριο κατέθεσε και ο Ιατροδικαστικής που όρισε η οικογένεια.
Τα όσα είπε ενώπιων του δικαστηρίου ο κ. Κουτσάφτης ήταν αντίθετα με τα αποτελέσματα της εξέτασης τους πρώτου ιατροδικαστή πράγμα που οδήγησε στο να εξεταστούν και κατά αντιπαράσταση.
Και οι δύο ιατροδικαστές κατέληξαν στο ότι η άτυχη κοπέλα θα μπορούσε να είχε σωθεί αν είχαν ληφθεί μέτρα
Η διαφωνία των ιατροδικαστών για τα αίτια του θανάτου
Και οι δύο ιατροδικαστές κατέληξαν στο ότι η άτυχη κοπέλα, ότι κι αν της συνέβη (πνιγμός ή καρδιακό επεισόδιο) θα μπορούσε να είχε σωθεί εάν στο χώρο του κολυμβητηρίου είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις.
Με δάκρυα στα μάτια παρακολούθησε τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης η μητέρα της Σεμέλης
Παρόλα αυτά από τη μεριά της υπεράσπισης που στηρίχθηκε αρκετά στην ιατροδικαστική εξέταση του κ. Γκότση επαναλήφθηκε και κατά την αγόρευση ότιν η κοπέλα δε θα είχε σωθεί και επικαλέστηκε αυτές τις πρώτες βοήθειες που της δόθηκαν λίγα λεπτά αφότου την έβγαλαν από την πισίνα.
Το άτομο που βρισκόταν στην πισίνα ως προπονητής είχε περιγράψει τη στιγμή που η κοπέλα βγήκε από την πισίνα χωρίς τις αισθήσεις της. «Την συνάντησα λίγο πριν πέσει στην πισίνα και δεν παρατήρησα κάτι ιδιαίτερο ή ανησυχητικό. Όταν έχεις να κάνεις με κάποιον που ξέρει καλά κολύμβηση δεν ανησυχείς τόσο εύκολα.
Η πολιτική αγωγή έδωσε τρεις λόγους για τους οποίους υποστήριξε ότι η κοπέλα πνίγηκε
Παρόλα αυτά βλέποντας τη στο βυθό της πισίνας έφτασα στο σημείο περπατώντας περιμετρικά της πισίνας. Μέσα σε 20 -30 δευτερόλεπτα η Σεμελη είχε βγει από την πισίνα χωρίς όμως να έχεις καμία μορφή αντίδρασης. Παρά τις προσπάθειες που κάναμε ήταν ήδη αργά» ανέφερε στην απολογία του.
"Η Πολιτεία έδεσε τα χέρια της διοίκησης"
Στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης της διοίκησης του ΠΕΑΚ κατέθεσε και ο προηγούμενος Πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι όταν για τον οποιανδήποτε λόγο, ακόμα και εξαιτίας της πολιτείας) δε μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας που πρέπει αν υπάρχουν σε έναν τέτοιο χώρο τότε αυτός ο χώρος δε μπορεί να λειτουργεί.
Το ότι "η Πολιτεία έδεσε τα χέρια της διοίκησης" με αποτέλεσμα αυτή να μη μπορεί να έχει στο "Πεπανός" εξειδικευμένο προσωπικό ήταν η ιδέα γύρω από την οποία κινήθηκε η υπεράσπιση.
"Πρέπει όταν κάποιος αναλαμβάνει θέση ευθύνης να ξέρει ότι υπάρχουν και συνέπειες" ανέφερε η πολιτική αγωγή.
«Το δικαστήριο έκρινε ότι ο πρόεδρος είχε ευθύνη για τις παραλήψεις που κόστισαν τη ζωή ενός 28χρονου κοριτσιού. Με αυτή την απόφαση έστειλε ένα μήνυμα σε όλα τα κολυμβητήρια της χώρας μας να προσέχουν και να μη λειτουργούν χωρίς ναυαγοσώστες.
Έστειλε και ένα μήνυμα ότι όσοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης πρέπει να είναι υπεύθυνοι. Πρόκειται για μία απόφαση που έφερε την ηθική δικαίωση της οικογένειας» δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας της Σεμέλης, κ. Φούσης.
Οι δηλώσεις των δικηγόρων της οικογένειας της Σεμέλης, μετα την απόφαση του διακστηρίου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr