...και δεν τις συνειδητοποιείτε!
Προσπαθείτε να χάσετε βάρος και όλο κάτι πάει στραβά; Ξεκινάτε όλο ενθουσιασμό ένα νέο πρόγραμμα διατροφής και ενώ έχετε όλη την καλή διάθεση να το τηρήσετε, κάτι πάντα συμβαίνει και δεν το τηρείτε; Νιώθετε ότι ενώ προσπαθείτε συνέχεια, το σώμα σας δενανταποκρίνεται;
Αν απαντήσατε ναι σε κάποιο από τα παραπάνω, τότε αυτό το άρθρο μπορεί να σας ενδιαφέρει!
Το πλάνο διατροφής δεν αρκεί
Αν αναρωτηθείτε πόσες φορές έχετε κάνει δίαιτα στο παρελθόν, επιτυχημένα ή μη, θα συνειδητοποιήσετε ότι κατά βάθος ξέρετε πολύ καλά τι είναι προτιμότερο να τρώτε και τι να αποφεύγετε. Συνήθως δεν είναι η γνώση αυτή που μας λείπει – όλοι ξέρουμε τι θεωρείται «υγιεινό» και τι όχι. Το πρόβλημα είναι συχνά στην εφαρμογή αυτών που γνωρίζουμε στην πράξη. Και, συχνά, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, βάζουμε εμείς οι ίδιοι εμπόδια στον εαυτό μας. Δείτε τα πιο συχνά από αυτά!
1. Θεωρείτε πως ο,τιδήποτε βγαίνει εκτός μενού «δίαιτας» καταστρέφει την προσπάθεια
Η καλή διατροφή δεν περιλαμβάνει «επιτρεπόμενα» και «απαγορευμένα» τρόφιμα, αλλά τρόφιμα που μπορούμε να τρώμε περισσότερο ή λιγότερο συχνά.Αυτό, όσο απλοϊκό και αν σας ακούγεται, είναι πάντα μία σκέψη δύσκολη να την υιοθετήσουμε γιατί ο,τιδήποτε θεωρείται «απαγορευμένο» μας προκαλεί ανασφάλεια: πόσο μπορώ να φάω; Πόσο συχνά; Τι θα πρέπει να κάνω αν τύχει και το φάω για να μη χαλάσω τη διατροφή μου;
Η απάντηση είναι απλή: Μπορείτε να φάτε ο,τιδήποτε,αρκεί ο γνώμονας να είναι το τι είναι θρεπτικό για το σώμα σας. Ακόμα και αυτά που δεν είναι θρεπτικά έχουν χώρο στη διατροφή μας, απλώς πιο αραιά.
2. Αποφεύγετε τις κοινωνικές εξόδους για φαγητό γιατί σας βγάζουν εκτός διατροφής
«Την Κυριακή έχουμε τραπέζι.. πάει η δίαιτα!»
Το φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής. Και όσο αρνούμαστε να το βάλουμε σε αυτό το πλαίσιο, κάθε διαδικασία δίαιτας είναι καταδικασμένη να αποτύχει μακροπρόθεσμα γιατί αργά ή γρήγορα, θα ξαναβρεθούμε σε μια τέτοια κοινωνική περίσταση. Το ζήτημα δεν είναι να τις αποφύγουμε (αλίμονο αν κλεινόμασταν στο σπίτι προκειμένου να χάσουμε βάρος!) αλλά να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε.
3. Πιστεύετε ότι είναι όλα θέμα πειθαρχίας
Η αντίληψη ότι ένας υπέρβαρος άνθρωπος «πάσχει»από έλλειψη πειθαρχίας ή επιβάλλοντος είναι απλώς λανθασμένη. Η τήρηση μιας καλής διατροφής δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα να επιβαλλόμαστε – αντιθέτως έχει να κάνει με το πόσο ελεύθεροι νιώθουμε να κάνουμε τις επιλογές φαγητού που θέλουμε. Ή για να το πούμε πιο απλά, το θέμα δεν είναι να πειθαρχήσεις στο να μην τρως κάποια πράγματα αλλά να φτάσεις στο σημείο να πεις ότι μπορείς, αν θέλεις, να το φας αλλά επιλέγεις πότε και αν θα το κάνεις. Άλλωστε είναι κανόνας πως ο,τιδήποτε απαγορεύεται γίνεται σίγουρα και πιο ελκυστικό!
4. Ξεχνάτε το κομμάτι της άσκησης
…ή απλώς επιλέγετε να το αγνοείτε. Η άσκηση πάει «χέρι χέρι» με την καλή διατροφή και αυτό δεν έχει να κάνει με τις θερμίδες που καίμε κάνοντας φυσική δραστηριότητα ούτε με το μεταβολισμό μας. Έχει να κάνει με μια συνολική διάθεση φροντίδας του εαυτού μας, που περιλαμβάνει το να κρατάμε το σώμα μας σε καλή φυσική κατάσταση ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε όλα τα πράγματα που θέλουμε.
Και, φυσικά, άσκηση δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα κάποια εξαντλητική γυμναστική ή κάποιο συγκεκριμένο είδος δραστηριότητας – αντιθέτως είναι σημαντικό να είναι κάτι που σας ευχαριστεί και δεν το κάνετε με στόχο την απώλεια βάρους αλλά για όλα τα οφέλη της συνολικά στο σώμα και την ψυχολογία μας.
5. Δεν ακούτε τις ανάγκες του σώματός σας
Πιστεύετε κι εσείς ότι για να κάνει κάποιος επιτυχημένα μια δίαιτα θα πρέπει να πεινάσει; Ή ότι θα χρειαστεί απαραίτητα να κάνει 5 γεύματα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να αλλάξει τελείως το πρόγραμμά του για να το επιτύχει;
Σας πληροφορούμε λοιπόν πως τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Αντιθέτως, είναι πολύ σημαντικό να μάθει κανείς να ακούει το σώμα του και τις ανάγκες του. Και αυτό σημαίνει να μάθει να τρώει όταν πεινάει και να μην τρώει όταν δεν πεινάεικαθώς και να προσαρμόζει τα γεύματά του ανάλογα με την ημέρα του και το πρόγραμμά του (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κάνει 3 γεύματα όλα κι όλα).
Σας ακούγεται εύκολο; Τότε σκεφτείτε πόσο συχνά τρώμε για ένα σωρό άλλους λόγους πέραν της πείνας (όπως λόγω ανίας, κακής ψυχολογίας, κούρασης κλπ). Η επαφή με τις πραγματικές μας ανάγκες είναι κάτι που συχνά θέλει πολλή δουλειά για να το κατακτήσουμε.
Αν θέλετε να αλλάξετε ριζικά τη σχέση σας με το φαγητό και να επιτύχετε ένα φυσιολογικό βάρος μακροπρόθεσμα, επικοινωνήστε μαζί μας και ελάτε να δούμε μαζί πώς μπορείτε να το επιτύχετε!
Ευτροφία – διαιτολογικές υπηρεσίες
Μαιζώνος 52 / 2610 220 159 / info@eutrofia.gr / website/ fb: eutrofiapatra
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr