Με σύνθημα «Κάποιοι Ξεχνούν… Εμείς Φροντίζουμε»
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία-«Φροντίζω», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Νόσο Alzheimer 2018 πραγματοποιούν στην Πάτρα, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2016, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την Άνοια και την Nόσο Alzheimer - Αλτσχάιμερ. Οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Γέφυρα Α.Ε. και η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Intermediakt, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ν. Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.
Το σύνθημα που επελέγη για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι «Κάποιοι Ξεχνούν… Εμείς Φροντίζουμε» με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί η κοινότητα για το ζήτημα της άνοιας καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες που περιθάλπουν άτομα με άνοια.
Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από το πρωί της Παρασκευής 21/9, στο χώρο του ξενοδοχείου «Αστήρ» στην Πάτρα, όπου οι επαγγελματίες και οι εθελοντές του σωματείου Φροντίζω θα πραγματοποιήσουν: αξιολογήσεις μνήμης, μετρήσεις πίεσης και σακχάρου σε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών καθώς και εργαστήρια σωματικής και νοητικής ενδυνάμωσης για άτομα τρίτης ηλικίας.
Μαζί θα είναι εκπαιδευτές από την οργάνωση Nina Service Dogs που είναι ένας φορέας από τη Θεσσαλονίκη που ασχολείται με την εκπαίδευση σκύλων βοηθών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν ένα πρωτοποριακό εργαστήριο όπου ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι - βοηθοί θα αλληλεπιδράσουν με ηλικιωμένους και άτομα με άνοια.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Αστήρ» (Αγίου Ανδρέου 16, Πάτρα), θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την Άνοια και την N. Alzheimer.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλ 2610 240242 ή να στέλνετε μέιλ στο [email protected]
Πρόγραμμα Εκδήλωσης
18.00-18.15: Προσέλευση-Χαιρετισμοί
18.15-18.40: «Άνοια, συμπτώματα, κλινική εικόνα και διάγνωση»
Γεωργία Βουκελάτου, Ψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Αινείας
18.40-19.00: «Τα οφέλη της πρώιμης διάγνωσης στην άνοια-H λειτουργία του Γραφείου Υποστήριξης της Μνήμης στην Πάτρα»
Μαρία Φρούντα, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικά Υπεύθυνη, Κοινωφελές Σωματείο Φροντίζω
19.00-19.20: «Η κατ’ οίκον παρέμβαση σε οικογένειες που περιθάλπουν άτομα με άνοια-Αποτελέσματα από το πρόγραμμα Φροντίζω για την Άνοια στην Κοινότητα»
Τσελεπή Ιωάννα, Κοινωνικός Λειτουργός, Συντονίστρια Προγραμμάτων, Κοινωφελές Σωματείο Φροντίζω
19.20-19.40: «Πως οι σκύλοι βοηθοί μπορούν να υποστηρίξουν άτομα με άνοια!»
Έλενα Παλάγκα, Εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιδρύτρια ΑΜΚΕ «Nina Service Dogs».
*Τέλος σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών ΝΠΔΔ, η άνοια αποτελεί σημαντικό ζήτημα της δημόσιας υγείας, εκτιμάται δε ότι μέχρι το 2050 ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα είναι φθάσουν τα 131,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Το σύνδρομο της άνοιας έχει πολλές αιτίες και βάσει μελετών, η πλέον συχνότερη (σε ποσοστό 60%-70%) είναι η Νόσος Alzheimer (AD).
Η νόσος Alzheimer αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου και είναι προοδευτική και μη αναστρέψιμη, προς το παρόν. Χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο παθολογικών πρωτεϊνών (β-αμυλοειδούς και της τ- πρωτεΐνης που προκαλούν εκφύλιση των νευρώνων) με αποτέλεσμα την έκπτωση διανοητικών ικανοτήτων. Εκδηλώνεται, συνήθως, σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, σπάνια σε ηλικίες 50 - 65, ενώ είναι σπανιότερη σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών.
Στις μέρες μας, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ρόλο της σωματικής άσκησης ως θεραπευτική στρατηγική αντιμετώπισης των ατόμων με νόσο του Alzheimer. Σύμφωνα με πληθώρα μελετών σχετικών με τη νόσο Alzheimer και την άσκηση, έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική άσκηση, μέσω ποικίλων μηχανισμών, προάγει την εγκεφαλική λειτουργία, διατηρώντας και βελτιώνοντας τις γνωστικές λειτουργίες του λόγου, της μνήμης και της προσοχής.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr