Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ζάκυνθος: Το κακό παράγινε φέτος με τις φωτιές

Ζάκυνθος: Το κακό παράγινε φέτος με τις φωτιές

Σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας σημειώθηκαν στο νησί 18 πυρκαγιές!

“Είμαι τρεις μήνες εδώ στο νησί και συνολικά 26 χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αλλά τόσες πολλές φωτιές μαζί, με εστίες τέτοιας έντασης και έκτασης, σχεδόν καθημερινά το τελευταίο δεκαήμερο, δεν τις έχω ξαναδεί ποτέ. Ούτε και οι ντόπιοι έχουν ξαναζήσει κάτι τέτοιο…”. Ακόμα και οι έμπειροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν να λένε για τη συχνότητα της πύρινης λαίλαπας φέτος στη Ζάκυνθο.

Μόνο στο πρώτο μισό του καλοκαιριού, οι φωτιές που κατέκαψαν δασικές και αγροτικές εκτάσεις του νησιού ξεπερνούν συνολικά τις τριάντα, αριθμός πανελλαδικό ρεκόρ φέτος.

“Ειδικά τo τελευταίο δεκαπενθήμερο, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με 14 δασικές πυρκαγιές που έκαψαν 418 στρέμματα. Κατασβήσαμε άλλες 13 αγροτοδασικές πυρκαγιές που αποτέφρωσαν 135 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων και καλλιεργειών, συν πολλές άλλες μικρότερες. Πράγματι, η Ζάκυνθος είχε καθ’ όλη την τελευταία δεκαετία ιστορικό αρκετών πυρκαγιών κάθε Ιούλιο και Αύγουστο. Αλλά αυτό που συμβαίνει φέτος, να ξεσπούν συνεχώς φωτιές, πάντα στο διάστημα από τις 11 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα, ξεπερνά κάθε προηγούμενο…”, λέει στα “ΝΕΑ” ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο νέος διοικητής της τοπικής Πυροσβεστικής, που αριθμεί 40 μόνιμους και 57 εποχικούς πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα.

Ο πύραρχος είναι ξεκάθαρος, καθώς δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για αυτό που όλοι λίγο-πολύ σιγοψιθυρίζουν μπροστά σ’ αυτό το πύρινο μπαράζ. Μόλις προ ημερών, άλλωστε, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς είχε συλληφθεί -και στη συνέχεια αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους- 38χρονος Ζακυνθινός, πλήρως εξοπλισμένος με μπιτόνια και λοιπά “σύνεργα”.

“Και σε άλλη περίπτωση, έχουμε βρει μέχρι και αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, όπως μπουκάλια λαδιού με στουπιά. Και τα σημεία, πάλι, απ’ όπου ξεκίνησαν οι τελευταίες φωτιές, δείχνουν καθαρά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστικής δράσης. Τόσο οι ίδιες οι αρχικές εστίες τους, όσο και οι μαρτυρίες αυτοπτών, επιβεβαιώνουν ότι οι σπίθες ξεπήδησαν από τα πλαϊνά του οδοστρώματος -όχι πχ σε βοσκοτόπια ή χωράφια.

Από κει ακριβώς, από την άσφαλτο, πήραν έκταση και ξέφυγαν προς το δάσος. Οι ακριβείς συνθήκες ήδη διερευνώνται. Ειδικά μετά και τις πολλαπλές συλλήψεις μελών εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν στο νησί, όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται…”, σημειώνει.

Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε, σύμφωνα με τον κ. Ματθαιόπουλο, να υπερβάλουν εαυτούς. “Δύο φωτιές ήταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή, σε Μακρύ Γιαλό και Ασκό Βολιμών. Εκεί, σε κάθε στροφή του δρόμου υπήρχε και από μια εστία, βρήκαμε γύρω στις 30 εστίες συνολικά! Σε άλλη περίπτωση, στις Βολίμες, κληθήκαμε να σβήσουμε την πιο μεγάλη πυρκαγιά, που έκαψε 100 στρέμματα πευκοδάσους. Όλο το εικοσιτετράωρο πλέον οι δυνάμεις μας είναι επί ποδός. Με τζιπ περιπολούμε στα κομβικά σημεία, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Αλλά και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα να είχαμε διαθέσιμα στο νησί, και πάλι δεν θα έφταναν: οι εστίες είναι τόσες πολλές καθημερινά και οι δυνάμεις μας υποχρεωτικά διάσπαρτες, στην προσπάθειά μας να τις προλάβουμε όλες. Την ώρα, όμως, που θέτουμε υπό μερικό έλεγχο τη μια πυρκαγιά, στην άλλη άκρη της Ζακύνθου ξεσπά και μια καινούρια!”, τονίζει.

“Οπωσδήποτε οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι, τα 5-6 μποφόρ, έπαιξαν αρνητικά τις μέρες αυτές τον ρόλο τους. Είναι, πάντως, πολύ περίεργο το γεγονός ότι σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, από 7 έως 14 Ιουλίου, σημειώθηκαν στο νησί 18 πυρκαγιές, αριθμός που σαφώς και μας απασχολεί σοβαρά…”, λέει με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Νίκος Τσόγκας.

“Χρειάστηκε να μετακινήσουμε επίγειες και εναέριες δυνάμεις από τη Δυτική Ελλάδα, προς ενίσχυση των τοπικών. Ευτυχώς, σε καμία από όλες αυτές τις φωτιές δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Ελπίζω ότι έστω τώρα, τα συνεργεία του τοπικού Δήμου θα καθαρίσουν τα ξερόχορτα. Είναι στο χέρι του Δημάρχου, της Περιφέρειας και της Δασικής Υπηρεσίας η από δω και πέρα, για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, πρόληψη των πυρκαγιών…”, προτρέπει.

“Τώρα θα καθαρίσουμε…”

“Ως Δήμος, πήραμε μόλις πριν από έξι μέρες, δηλαδή με καθυστέρηση, τα όχι και πολλά χρήματα που αναλογούν φέτος για την πυροπροστασία μας, συνολικά 159.000 ευρώ. Τώρα, λοιπόν, έχουμε και τη δυνατότητα να καθαρίσουμε στο επόμενο δεκαήμερο τα πολλά χόρτα, τη συνεχή βλάστηση που το νησί μας έχει από τις πολλές βροχές…”, απαντά ο Δήμαρχος της Ζακύνθου, Στυλιανός Μποζίκης.

“Έχουμε ομάδες εθελοντών, υδροφόρες και τρακτέρ για αντιπυρικές ζώνες, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν επαρκούν. Χρειαζόμαστε άμεσα ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κάποιοι έχουν βαλθεί να κάψουν το νησί μας! Σε μια μέρα, έχουμε ώς και επτά με δέκα εστίες φωτιάς στο ίδιο σημείο! Αυτή τη συχνότητα πυρκαγιών φέτος, αδυνατώ να την εξηγήσω πειστικά. Υποθέτω πως κάποιοι βάζουν φωτιές για να καθαρίσουν από χόρτα τα δάση, που εδώ στα Επτάνησα θεωρούνται από το 1864, όχι δημόσια, αλλά ιδιωτική έκταση.

Άλλοι θέλουν καίγοντας να αποκτήσουν κτηνοτροφική έκταση ή και χώρους για το κυνήγι του λαγού, που στα καμένα εδάφη πολλαπλασιάζεται. Μερικοί επιθυμούν να φυτέψουν ελιές στις εκτάσεις που θα αποτεφρώσουν. Και, βεβαίως, παντού υπάρχουν και οι ψυχοπαθείς-πυρομανείς. Σε κάθε περίπτωση, το κακό φέτος στη Ζάκυνθο έχει παραγίνει…”, καταλήγει

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις