Βενιζέλος, Χρυσοχοΐσης, Σκανδαλίδης, Λοβέρδος διαχωρίζουν τη θέση τους
Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Οι φωνές που τάσσονται κάτα του δημοψηφίσματος πληθαίνουν και διαγράφονται ραγδαίες εξελίξεις.Ο υπουργός Αγριτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης ζητά έκτακτη σύγκλιση της Κ.Ο. διότι διαφορετικά η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει κανένα νόημα. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σκανδαλίδη έχει ως εξής:
«Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησα να συγκληθεί κατεπειγόντως η Κοινοβουλευτική Ομάδα ως το μόνο υπαρκτό και σε λειτουργία συλλογικό κεντρικό όργανο του Κινήματος. Να συζητήσει ανοιχτά όλα τα κρίσιμα θέματα και να αποφανθεί με ψηφοφορία για την πορεία της χώρας και της παράταξης.
Μετά τη χθεσινή δραματική εξέλιξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να συγκληθεί εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία για να καθορίσουμε συλλογικά τις εξελίξεις. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».
Δηλώσεις Φ. Γεννηματά
"Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν στη συμφωνία ώστε να μη φθάσουμε στο δημοψήφισμα" δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, παίρνοντας και αυτή αποστάσεις από τον πρωθυπουργό. "Δε μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να αμφισβητήσουμε τη συμμετοχή μας στο ευρώ" δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.
Ξεσηκωμός κατά του δημοψηφίσματος
Την αντίθεσή τους στην διενέργεια ενός δημοψηφίσματος που θα βάλει σε κρίση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας εκφράζουν δημόσια τουλάχιστον δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – πέραν του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου - , αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να εννοηθεί ότι θα εμποδίσουν -καταψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής- ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Συγκεκριμένα, αναφέρει το protothema.gr, οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Τόνια Αντωνίου, Χαρά Κεφαλίδου, Εύα Καϊλη και οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Δημήτρης Λιντζέρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκος Σαλαγιάννης και Οδυσσέας Βουδούρης έχουν ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούν με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα το οποίο ενδεχομένως να θέσει την χώρα εκτός ζώνης του ευρώ.
Αναλυτικά, η κυρία Κεφαλίδου χαρακτήριζε «αψυχολόγητη» την απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, το ίδιο και η κυρία Καϊλή, ο κ. Καρτάλης μίλησε για «αιφνιδιασμό» και άφησε να εννοηθεί ότι καταψηφίσει την σχετική πρόταση όταν έρθει στην βουλή.
Ο κ. Βουδούρης είπε ότι «το δημοψήφισμα δεν θα υπερισχύσει και θα επικρατήσει η λογική» ενώ ο κ. Βαρδίκος ανέφερε πως «δεν θα στεναχωρηθώ ένα τελικά δεν γίνει». Οι κυρίες Παπανδρέου και Αντωνίου καθώς και οι κ.κ. Λιντζέρης, Ανδρουλάκης και Σαλαγιάννης εκτίμησαν ότι η καλύτερη λύση είναι εκλογές ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και όχι το δημοψήφισμα.
Πάντως, ένας επιπλέον προβληματισμός στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι μεταξύ των δέκα που εκδηλώνουν ανοιχτά την αντίθεσή τους με την διενέργεια του δημοψηφίσματος βρίσκονται και δύο – Βουδούρης, Βαρδίκος – οι οποίοι ανήκουν στο προεδρικό μπλοκ, στους υποστηρικτές δηλαδή του κ. Παπανδρέου.
Ορατό το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί το δημοψήφισμα και από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Τα συγκεκριμένα δεδομένα, δημιουργούν έναν επιπλέον πονοκέφαλο στους συνεργάτες του πρωθυπουργού για το τι θα γίνει στην περίπτωση που η πρόταση για δημοψήφισμα φτάσει στην βουλή και κληθούν οι βουλευτές να αποφασίσουν αν το αποτέλεσμα του θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση ή όχι (σ.σ. πριν δηλαδή τεθεί το ερώτημα στους πολίτες).
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που τεθεί ως κρίσιμο εθνικό θέμα απαιτείται η θετική ψήφος 151 βουλευτών, ενώ αν έρθει ως ψηφισμένο νομοσχέδιο και άρα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα χρειάζονται 180 ψήφοι. Όμως και στις δύο περιπτώσεις είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.
Πάντως, έμπειρα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι «ακόμα και αν ο πρωθυπουργός λάβει πράσινο φως από τους ευρωπαίους για την διενέργεια δημοψηφίσματος, θα του ανάψουν «κόκκινο» οι βουλευτές στην Ολομέλεια».
Δήλωση Γ. Παναγιωτακόπουλου, μέλους Π.Σ. ΠΑΣΟΚ
"Μετά τις χθεσινές εξελίξεις το «Δημοψήφισμα» με τη μορφή που θέλουν να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι δεν έχει κανένα νόημα.Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν σε όλη τη μεταπολίτευση.
Δεν μπορώ να καταλάβω τον εθνικό διασυρμό που υφιστάμεθα από τις αλλεπάλληλες και άστοχες ενέργειες του κ. Πρωθυπουργού.
Όσοι οδήγησαν τον κ. Πρωθυπουργό σε λανθασμένες αποφάσεις, που ανοίγουν το δρόμο σε έναν πρωτοφανή εθνικό διασυρμό, οφείλουν να αντιληφθούν ότι η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας δεν σχεδιάζονται στο πόδι, υπό την πίεση των εσωτερικών εξελίξεων.
Οι Έλληνες δεν παίζουν την εθνική τους υπερηφάνεια στο διεθνές χρηματιστήριο.Δεν μπορώ να καταλάβω πως και γιατί καταλήξαμε να κάνουμε «Δημοψήφισμα» για αυτονόητα.
Η Ελλάδα ήταν και οφείλει να μείνει στην Ευρώπη και στην ζώνη του ευρώ.Καλώ λοιπόν τον κ. Πρωθυπουργό να ανακαλέσει το «Δημοψήφισμα» γιατί η χώρα δεν έχει ανάγκη άλλο από εθνικές τραγωδίες.
Και τον καλώ ακόμη για ένα πρόσθετο λόγο για μην υπάρξουν αντιδημοκρατικές λύσεις σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο ΠΑΣΟΚ.
Αν ο Πρωθυπουργός θέλει νομιμοποίηση, αν η κυβέρνηση είναι κουρασμένη, αν οι βουλευτές είναι κουρασμένοι και ανήμποροι να σηκώσουν το βάρος τότε ο δρόμος είναι ένας, εκλογές".
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr