CULTURE

/

Ο Θάνος Μικρούτσικος στο thebest.gr :"Να τους πετάξουμε στη θάλασσα"- Μιλά για την κρίση, την Πάτρα και τις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής

Κοινοποίηση
Tweet

"Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου" την περίοδο των Χριστουγέννων

Χορεύοντας πάνω στο «φτερό του καρχαρία», ταξιδεύοντας με το «Aspasia» αγκαλιά με την «Εσμεράλδα» και τον «Γουίλλυ» υμνώντας τον «Federico Garcia Lorca» σαλπάροντας με το «Πειρατικό του Captain Jimmy». Τελικά «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου» , τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, τους στίχους του Καββαδία και προορισμό… το αδύνατο… Ο Θάνος Μικρούτσικος δίνει το παρών και αυτά τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και μιλά στο www.thebest.gr,  για αυτή τη δουλειά που περίμενε καιρό, για τον απόηχο της πρόσφατης επιστροφής του στην Πάτρα για την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του « Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος» αλλά και για τη θλιβερή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί γύρω μας.

Tης Ελευθερίας Μακρυγένη

 

«ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»

Θα ξεκινήσω ανάποδα. Από την τελευταία ερώτηση που έκανα στον Θάνο Μικρούτσικο. Του ζήτησα μια ευχή για όλους μας, που αν και πλησιάζουν γιορτές, μόνο χαρούμενη και γιορτινή δεν είναι η ατμόσφαιρα. Τα Χριστούγεννα όμως είναι γιορτή ελπίδας και οι ευχές αναγκαίες. Η δε δική του είναι η εξής:

«Αυτή τη φορά, γιατί μπορεί πριν  τρία, τέσσερα ή πέντε  χρόνια μια αντίστοιχη ευχή να φαινόταν γιορτινή, νομίζω ότι φτάσαμε σε ένα σημείο , που δεν πάει παραπέρα και επομένως, εάν δεν αναλάβουμε όλοι μαζί και όχι ο καθένας μόνος του, να αποτινάξουμε ένα σύστημα σάπιο, ένα σύστημα που δημιουργεί αυτές τις καταστροφικές συνέπειες, για τους ανθρώπους, είναι αδύνατον να σταματήσει αυτή η κατηφόρα και επομένως, η κατάθλιψη και η απόγνωση των ανθρώπων. Πρέπει να ανταλλάξουμε εκ νέου τις διευθύνσεις μας και όλοι μαζί να τους πετάξουμε στη θάλασσα. Η γιαγιά μου έλεγε, αυτός είναι κακός άνθρωπος , να μαζευτούμε τρεις να τον πετάξουμε στον Άγιο Ανδρέα».

«Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥ…»

Ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζει στο Μέγαρο ένα μουσικό παραμύθι για όλους, με μηνύματα επίκαιρα και περισσότερο αναγκαία για τους μεγάλους τελικά, μιας και αυτοί τώρα πρέπει να ξεπεράσουν τα όρια τους και να κατακτήσουν το αδύνατο…

«Ο τίτλος του θεάματος που κάνω στο Μέγαρο  είναι «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του νότου». Το λέω θέαμα γιατί έχει τραγουδιστές, μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, σκηνικά κοστούμια, κλπ. Δεν είναι μια μουσική παράσταση. Καλύτερος όρος είναι ένα μουσικό παραμύθι για όλους. Βεβαίως και για τα παιδιά, αλλά  με την έννοια ότι εμένα η άποψή μου  σε ότι αφορά την τέχνη για τα παιδιά, είναι διαφοροποιημένη από αυτό που οι περισσότερο ονομάζουν παιδικό θέαμα. Δηλαδή, εγώ θεωρώ ότι όταν απευθύνεσαι στα παιδιά, δεν απευθύνεσαι με τη λογική του «αχ κουνελάκι, αχ κουνελάκι». Στα παιδιά πρέπει να μιλάς,  όπως μιλάς σε όλους και ίσως και πιο απελευθερωμένα, με την έννοια ότι μπορεί  η δυνατότητα κατανόησης  να είναι μικρότερη από τον μέσο όρο, αλλά αυτό που είναι πολύ  μεγαλύτερο, είναι η φαντασία και η φαντασία των παιδιών είναι απελευθερωμένη και δε δεσμεύεται από μια στραβή γνώση, που έχουν μάθει οι μεγάλοι.

Το θέαμα «Ταξιδεύοντας με το Σταυρό του Νότου» είναι κάτι που ήθελα να κάνω από πολύ καιρό, γιατί είναι ένα μουσικό παραμύθι που μιλάει για πάρα πολλά πράγματα, κυρίως όμως μιλάει για την απελευθέρωση των ανθρώπων και για τη διερεύνηση και το ξεπέρασμα των ορίων μας , για την κατάκτηση του αδύνατου και το καλύτερο πράγμα που θα είχα για να πω όλα αυτά, είναι τα τραγούδια μου πάνω στον Καββαδία, που μπορώ να το πω πια χωρίς να παρεξηγηθώ, είναι η αιχμή του δόρατος της τραγουδοποιίας , που έχει περάσει σε τρεις γενιές και ετοιμάζεται να περάσει στην τέταρτη. Ο Καββαδίας είναι το αγαπημένο μουσικό έργο τριών γενεών, αυτό προκύπτει και από την καθημερινότητά  μου και τις συναυλίες που δίνω αλλά και από το γεγονός ότι οι τρεις αλλεπάλληλες εκδόσεις του πούλησαν 1,5 εκ. αντίτυπα cd, το οποίο είναι μακράν το ρεκόρ στην ελληνική μουσική».

Το θέαμα αυτό είναι για όλους, για παιδιά από 7 έως 77 ετών .Τα κείμενα τα έχει γράψει η Μαρία Παπαγιάννη. Είναι ένα μουσικό παραμύθι, που άλλοτε προέρχεται από τα ίδια τα τραγούδια, άλλοτε προέρχεται από κάποιες άλλες ιδέες, είναι η χορογραφία, οι χορεύτριες, οι ηθοποιοί, τέσσερις  τραγουδιστές, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Θωμαΐδης, η Ρίτα Αντωνοπούλου και η Άννα Λινάρδου, ο σκηνογράφος Γιώργος Βαφειάς, και άλλοι συντελεστές. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κλίμα, ώστε όλα τα πράγματα τα λειτουργήσουν και στην καρδιά αλλά και στο μυαλό ,των μικρών και μεγάλων ακροατών».

Ο ΘΑΝΟΣ ΚΙ Ο ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ο συνθέτης που με τη μουσική του κατάφερε να διαδώσει τη φιλοσοφία και την ποίηση του Καβάφη, κυρίως αναδεικνύοντας τις διαστάσεις της,  δεδομένου ότι αρχικά, το έργο του είχε υποτιμηθεί και  ο ίδιος χαρακτηριζόταν ακόμα και ως ένας απλός ποιητής ημερολογίων. Ο Θάνος Μικρούτσικος βλέποντας την πορεία, της μελοποιημένης από τον ίδιο, ποίησης του Νίκου Καββαδία, να περνά από γενιά σε γενιά, δηλώνει απερίφραστα υπερήφανος.

«Αυτό είναι μια παλιά ιστορία, με την έννοια ότι αυτό έχει να κάνει με το πώς αντιμετώπιζαν όλοι οι κριτικοί καταρχήν  τον Καββαδία, από το 1933, που εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή το «Μαραμπού»,  μέχρι το 1975 που πέθανε. Τον αντιμετώπιζαν σαν ένα ποιητή που εκφράζει τους ναυτικούς στη θάλασσα, σαν έναν ελάσσονα ποιητή. Μερικοί μάλιστα προχωρούσαν περισσότερο και τον έλεγαν ποιητή ημερολογίων κλπ. Ολόκληρες διαστάσεις της Καββαδιακής φιλοσοφίας και ποίησης δεν τις είχαν καταλάβει. Από αυτή την άποψη είμαι υπερήφανος γιατί πραγματικά ήταν η μελοποίησή μου, που άνοιξε το δρόμο της αντιμετώπισης, με άλλο τρόπο, του Καββαδία. Αρκεί να πω κάποια νούμερα, τα οποία  είναι ενδεικτικά. Από το 1975 μέχρι το 1993 όλες οι ποιητικές συλλογές του Καββαδία, όπως και το μυθιστόρημά του η «Βάρδια» συνολικά πούλησαν 10.000 αντίτυπα. Από το 1979 που έβγαλα τον «Σταυρό του Νότου», μέχρι σήμερα που μιλάμε, αυτό έχει ανέβει στις 300.000 βιβλία».

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Πρόσφατα το βιβλίο  « Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος – Μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις» παρουσιάστηκε στην Πάτρα, ενώ την επόμενη μέρα ο καλλιτέχνης τιμήθηκε στην Achaia Clauss. Δόθηκε το όνομά του  σε ένα παλιό βαρέλι του 1922. Στιγμές ξεχωριστές για τον ίδιο.

«Αυτό το βιβλίο που βγήκε κατά τύχη, με την έννοια ότι ξεκίνησε για κάτι άλλο και στο δρόμο έγινε αυτό το μεγάλο πράγμα, περικλείει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή μου, είτε σε ότι αφορά τα προσωπικά μου, τον Θάνο , είτε σε ότι  αφορά τη δημόσια παρουσία μου, τη μουσική μου, την πολιτικοποιημένη πορεία μου στο χρόνο, τη δουλειά μου στο εξωτερικό κλπ.

Περνάνε από μέσα οι φίλοι μου, περνάνε από μέσα εποχές, για μένα σημαίνει πολλά. Και επειδή η Πάτρα παίζει καθοριστικό ρόλο για μένα και σε μένα ,το ότι το παρουσίασα στο Δημοτικό Θέατρο, ένας από τους χώρους που πρωτόπαιξα μουσική, το ότι είδα πολλούς φίλους, ότι την επόμενη μέρα τιμήθηκα με ένα συγκινητικό τρόπο στην Achaia Clauss, ήταν ξεχωριστό. Σε ένα παλιό βαρέλι του 1922 δόθηκε το όνομά μου, σε έναν τόπο από τα  τρία, τέσσερα σταθερά σημεία της Πάτρας. Είναι λοιπόν από κάθε άποψη, ιδιαίτερα  τιμητικό  και συγκινητικό ταυτόχρονα».

Και φεύγοντας από την Αchaia Clauss έγραψε: «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται. Αυτό είναι ένα από τα moto της ζωής μου, όπως και το να κατακτήσεις το αδύνατο».

Ο ΘΑΝΟΣ ΚΙ Ο ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Διαβάζοντας το βιβλίο, αλλά ακόμα και από τον τίτλο του, αναρωτιέται κανείς. Αν μπορούν να διαχωριστούν αυτοί οι δυο, σε ποιον βρίσκεται πιο κοντά; « Νομίζω ότι δε διαχωρίζονται. Το ένα έχει συμβάλει  στο να γίνει το άλλο, αλλά χωρίς να σκεφτώ θα σου έλεγα στον Θάνο. Αλλά σε διαβεβαιώνω ότι περνώντας τα χρόνια, ο Μικρούτσικος κοντεύει να ταυτιστεί με τον Θάνο. Γιατί στην αρχή η δημόσια εικόνα σου ενδεχομένως  να μην είναι ακριβώς ο ίδιος ο εαυτός σου. Σιγά – σιγά όταν ωριμάζεις όμως αυτό το πράγμα συγκλίνει».

ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

«Η περίοδος των επόμενων μηνών θα είναι μια σειρά από εκδόσεις της κλασικής μου μουσικής, οι οποίες θα είναι με τη μορφή βιβλίων – cd. Θα είναι δηλαδή βιβλία με κείμενά μου και μια σειρά συμφωνικά μου έργα.Το επόμενο βήμα είναι η συνέχεια και η ολοκλήρωση της συνεργασίας μέχρι το Μάιο, με τον Χρήστο Θηβαίο, όπου ξεκινάμε στις 2 Γενάρη, στην Κύπρο με εννέα συναυλίες και επιστρέφουμε στον  «Σταυρό του Νότου» στην Αθήνα, όπου θα τελειώσουμε το Μάρτιο και μετά θα συνεχίσουμε στην ελληνική περιφέρεια, για να κλείσουμε αυτό τον κύκλο το Μάιο».

 

Info

Παραστάσεις

22,23,26,27,28,29,30
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011/20:30
23,26,30
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011/17:00

22,23,26,27,28,29,30
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011/20:30
23,26,30
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011/17:00

Αγορά Εισιτηρίων από τα εκδοτήρια του Μεγάρου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 
ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.-6 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ.-2 μ.μ
κατά τις ημέρες των παραστάσεων:
Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.- 8.30 μ.μ.
Σάββατο 10 π.μ.-2 μ.μ. & 6 μ.μ.- 8.30 μ.μ.
Κυριακή 6 μ.μ.-8.30μ.μ
Ομήρου 8
ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.- 4 μ.μ.

-Αγορά εισιτηρίων από το χώρο σας

Τηλεφωνική Αγορά Εισιτηρίων - 210 7282333
Καλέστε στο  210 7282333, τις ώρες λειτουργίας των ταμείων,  αγοράστε τα εισιτήρια σας με ένα τηλεφώνημα και αυτόματη χρέωση της πιστωτικής κάρτας σας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του Μεγάρου.
Η προπώληση εισιτηρίων τηλεφωνικά αρχίζει μια μέρα μετά την έναρξη της προπώλησης για το κοινό από τα εκδοτήρια του Μεγάρου.

Online Αγορά Εισιτηρίων
Χρησιμοποιήστε την φόρμα παραγγελίας που θα βρείτε σε κάθε παράσταση και αγοράστε τα εισιτήριά σας online.
H προπώληση εισιτηρίων μέσω του site αρχίζει μια μέρα μετά την έναρξη της προπώλησης για το κοινό από τα εκδοτήρια του Μεγάρου.


Προπώληση Εισιτηρίων
Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις εκδηλώσεις που εντάσσονται σ' έναν θεματικό κύκλο η προπώληση αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του κύκλου και για όλες τις εκδηλώσεις συνολικά. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 7282311.  

Διεύθυνση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
115 21 Αθήνα

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210 7282000

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture