ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Έρευνα της DATA RC για την Αχαϊκή - Πού αποδίδουν οι Πατρινοί την κατάρρευση

Κοινοποίηση
Tweet

Γκάλοπ για την εφημερίδα "Πελοπόννησος"

Ένας στους πέντε Πατρινούς διατηρούσε μια κάποιας μορφής σχέση με την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, ενώ συγκεχυμένη φαίνεται να είναι η εικόνα που έχει ο κόσμος για τα αίτια που οδήγησαν στο  λουκέτο της τράπεζας, μιας και επί της ουσίας το αποδίδει σε πολλούς παράγοντες, ξεκινώντας από την οικονομική κρίση και την κυβερνητική πολιτική και φτάνουν μέχρι τηνηγεσία του χρεηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Αυτά προκύπτουν από την έρευνα της DATA RC για την εφημερίδα "Πελοπόννησος", η οποία και δημοσιεύεται σήμερα.

Το πρώτο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση αφορά στον βαθμό διείσδυσης της «Αχαϊκής» στην τοπική ζωή. Καθώς προκύπτει από το γράφημα-1 το 23,3% των ερωτηθέντων διατηρούσε σχέση (κατάθεση, μερίδιο, δάνειο ή συγγενή εργαζόμενο) με την Τράπεζα. Δεδομένου ότι η έρευνα έγινε στον Δήμο Πατρέων, τούτο σημαίνει ότι περίπου 48.000 άνθρωποι διατηρούσαν κάποιας μορφής σχέση με την τράπεζα, γεγονός που εξηγεί πλήρως την έκταση του ενδιαφέροντος αλλά και της ανησυχίας που προκάλεσε το κλείσιμο της τράπεζας.


Επίσης, το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί κανονική τη λειτουργία της τράπεζας, ενώ το 19% διατηρεί αρνητική άποψη για τη λειτουργία της «Αχαϊκής». Το ποσοστό είναι μεγάλο μιλώντας με γενικούς όρους και παράλληλα μικρό, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι την εκτίμηση για μη κανονική λειτουργία την υποστήριξε η Τράπεζα της Ελλάδας.


Την ίδια ώρα το 53,3% απαντά «όχι, δεν είναι υγιέστερες οι άλλες τράπεζες», που μπορεί να μεταφραστεί στο αφού όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν, γιατί να πληρώσει μόνο η «Αχαϊκή»; 

Στο ζήτημα των ευθυνών επί της ουσίας οι ερωτώμενοι επιχειρούν και πραγματοποιούν έναν καταμερισμό ευθυνών, όπου ναι μεν την πρώτη θέση καταλαμβάνει η διοίκηση της τράπεζας (23,4%) αλλά η κοινή γνώμη βάζει στο κόλπο των ευθυνών και άλλες πλευρές όπως την Κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδας και τους άλλους τραπεζίτες, το αντικειμενικό γεγονός της οικονομικής κρίσης. 

Το τρίπτυχο «διοίκηση τράπεζας, μεγαλομέτοχοι, οργανωτικές αδυναμίες της τράπεζας» αθροίζει ένα ποσοστό 38,1% των ερωτηθέντων που θεωρούν την ευθύνη της κατάρρευσης εσωτερικό θέμα της «Αχαϊκής». 

Όπως προκύπτει,οι Πατρινοί δεν σπεύδουν να αθωώσουν τη διοίκηση της τράπεζας, κάθε άλλο μάλιστα αφού είναι σαφής η διάθεση απόδοσης ευθυνών. Παράλληλα, όμως, δεν καταγράφεται και η μονομερής «υπόδειξη» των υπευθύνων στο εσωτερικό της τράπεζας αφού η αίσθηση του γενικότερου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο συνέβη η πτώση της Αχαϊκής Τράπεζας είναι σε όλες τις απαντήσεις παρούσα. 

Ουσιαστικά, δηλαδή, και αυτό προκύπτει από το σύνολο της έρευνας, οι Πατρινοί ερμηνεύουν την κατάρρευση ως συνδυασμό πολλαπλών παραγόντων, που ξεκινούν από τη γενικότερη κρίση και την κυβερνητική πολιτική και φτάνουν στην ηγετική ομάδα της τράπεζας. 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις