ΑΓΟΡΑ

/

"Μας πάνε σαν πρόβατα στη σφαγή"-Κραυγή απόγνωσης μετά το κλείσιμο της Αχαϊκής-Κοινό μέτωπο απο τους φορείς

Κοινοποίηση
Tweet

Σύσκεψη και συνέντευξη πριν απο λίγο

Με δραματικούς τόνους περιέγραψαν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική αγορά μετά το λουκέτο στην Αχαϊκή Τράπεζα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (μεριδιούχοι και δανειολήπτες) αλλά και οι φορείς της Πάτρας (Επιμελητήριο, ΟΕΒΕΣΝΑ, ΣΕΒ, Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, Εμπορικός Σύλλογος Αιγιάλειας, Δήμος Πάτρας, Εργατικό Κέντρο Πάτρας,), που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθηθεί αφενός νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά στην αποπληρωμή των δανείων αλλά και στην προσωρινή αναστολή της εκκαθάρισης.

Νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτωνας Μαρλαφέκας επεσήμανε ότι « ξεκινάμε όλοι οι φορείς έναν κοινό αγώνα προς όφελος της Αχαΐας. Περιμένουμε από τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους έχουμε ήδη ενημερώσει με επιστολή να πάρουν θέση επί των αιτημάτων μας. Θα ζητηθεί και από τους πολιτευτές να πάρουν θέση δημοσίως»

Με εξαιρετικά δραματικούς τόνους περιέγραψε τις συνέπειες από το κλείσιμο της Αχαϊκής αλλά και από την απαίτηση του εκκαθαριστή για την άμεση αποπληρωμή των δανείων ο εκπρόσωπος του συλλόγου δανειοληπτών της τράπεζας κ. Βανταράκης. «Μιλήσαμε χθες με τον εκκαθαριστή και μας ξεκαθάρισε ότι το κλείσιμο των δανείων θα συνεχιστεί. Δηλαδή 3,5 χιλιάδες δανειολήπτες θα κληθούν να εξοφλήσουν τα δάνεια διαφορετικά θα ακολουθήσουν σε βάρος τους πλειστηριασμοί. Σε μια οικονομία που πεθαίνει, αυτό είναι η χαριστική βολή. 3,5 χιλιάδες επιχειρήσεις πάνε σαν πρόβατα επί σφαγή. Οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οδηγούνται στο λουκέτο και την καταστροφή. Σε αυτές τις επιχειρήσεις απασχολούνται περισσότεροι από 15 χιλιάδες εργαζόμενοι και την ίδια ώρα 17.000 μεριδιούχοι κινδυνεύουν να  χάσουν τα χρήματά τους αλλά και να βρεθούν χρεωμένοι. Αν δεν εισπραχθούν τα δάνεια η εκκαθάριση θα κλείσει με παθητικό. Μεταβάλουν την Αχαΐα σε κρανίου τόπο. Όλοι οι φορείς ενωμένοι πρέπει να κινηθούν ώστε τα κόμματα να δεσμευθούν ότι θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση για τα δάνεια και ότι θα ανασταλεί προσωρινά η εκκαθάριση».

Με αφορμή μάλιστα τις πολιτικές επισκέψεις των επομένων ημερών ο κ. Βανταράκης τόνισε «αν δεν μας ακούσουν οι πολιτικοί αρχηγοί θα τους βρούμε και αν χρειαστεί θα διαδηλώσουμε».

«Ο Δήμος της Πάτρας στέκεται αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια. Παραμένουμε μάχιμοι» τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Βαφέας, ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών του Νομού Αχαΐας Παναγιώτης Σκέντζος επεσήμανε ότι «πρέπει ισχύει για τους δανειολήπτες της Αχαϊκής ότι ισχύει για τους συναλλασσόμενους με τα υπόλοιπα τραπεζικά καταστήματα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του συλλόγου των μεριδιούχων της Τράπεζας Χρήστος Γκοτσόπουλος σύλλογος σημείωσε « Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά ελπίζουμε να γίνει η νομοθετική ρύθμιση. Εμείς θα βοηθήσουμε μέχρι εκεί όπου τα συμφέροντα των μεριδιούχων δεν θα υποστούν μεγαλύτερη ζημιά», ενώ το μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας κ. Κανελλόπουλος υπογράμμισε ότι «ο αγώνας είναι  κοινός αφού κοινά είναι και τα συμφέροντα των μεριδιούχων και των δανειοληπτών».

Ζήτημα παρανομιών σε κάποιες εκκαθαρίσεις έθεσε ο επιχειρηματίας Αλέκος Φάκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεμσμεύτηκαν χρήματα εγγυητή δανείου, το οποίο ήταν ενήμερο και πρότεινε να υπάρχει γενικότερα νομική παρακολούθηση και κάλυψη.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Βανταράκη από την πλευρά του Συλλόγου Σύλλογος ιδιωτών-επιχειρηματιών Δανειοληπτών  της Αχαϊκής Τράπεζας έχει ως εξής:

"Από την πρώτη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος έθεσε σε εκκαθάριση την Αχαϊκή Τράπεζα προειδοποιήσαμε ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση της Πολιτείας για να προστατευθούν οι μεριδιούχοι και οι δανειολήπτες, οι επιπτώσεις για την τοπική οικονομία θα είναι δραματικές.

Δυστυχώς, δεν αργήσαμε να επιβεβαιωθούμε.

Σε συνάντηση που είχαμε χθες με τον εκκαθαριστή κ. Γιαννίκο μας ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία κλεισίματος των δανείων θα συνεχιστεί, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για διευκόλυνση των δανειοληπτών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα, οι 3.500 δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αξίωση της εκκαθάρισης, να εξοφλήσουν εξ ολοκλήρου τα δάνεια που έχουν λάβει, διαφορετικά θα κινηθούν εναντίον τους διαδικασίες πλειστηριασμών και άλλων αναγκαστικών μέτρων, καθώς ο εκκαθαριστής δεν έχει δικαίωμα τροποποίησης η ανανέωσης συμβάσεων, όπως γίνεται με όλες τις τράπεζες.

Σε μια οικονομία που πεθαίνει, είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τη χαριστική βολή.

Λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, 3.500 επαγγελματίες και επιχειρηματίες της Αχαΐας οδηγούνται ως πρόβατα επί σφαγή, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα την οποία έχουν οι δανειολήπτες όλων των υπολοίπων Τραπεζών, να προχωρήσουν σε μια ευνοϊκότερη ρύθμιση των οφειλών τους και να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία.

3.500 Αχαιοί επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οδηγούνται στο λουκέτο και την καταστροφή με άμεση συνέπεια οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων και οι οικογένειές τους που είναι άνω των 15000 να βρεθούν στον δρόμο.

Αναλογιστείτε την συνέπεια για την τοπική οικονομία και γενικότερα για την κοινωνία μας.

Την ίδια στιγμή 17.000 μεριδιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους καθώς πιθανόν να μην υπάρξουν διαθέσιμα προς κάλυψη των μεριδίων τους

.Οι τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνουν ένα δραματικό τοπίο, μεταβάλλουν την Αχαΐα σε Κρανίου Τόπο.

Απαιτείται άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Τι πρέπει να γίνει;

Πρώτον, άμεση αναστολή της διαδικασίας της εκκαθάρισης, όσον αφορά τα δάνεια, έως ότου  ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των υπολοίπων τραπεζών

με εντολή του Υπουργού Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεύτερον, τα κόμματα να δεσμευτούν σήμερα ότι με το άνοιγμα της Βουλής θα φέρουν νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχουν το δικαίωμα στον εκκαθαριστή να τροποποιεί η ανανεώνει δανειακές συμβάσεις με στόχο να υλοποιεί διακανονισμούς των δανείων (όπως παράτασεις, περιόδους χάριτος κ.α.), με την ευελιξία που έχουν σήμερα οι υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες.

Αν αυτά δεν συμβούν, καταστρέφονται 3.500 δανειολήπτες, 15000 εργαζόμενοι τουλάχιστον και 17.000 μεριδιούχοι πιθανόν να χάσουν τους κόπους μιάς ζωής.

Γι αυτό δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη έχουμε ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν θέση. Αν δεν το κάνουν, θα μας βρουν απέναντί τους.

Ξεκινάμε από την Παρασκευή και συνεχίζουμε την Δευτέρα με συγκεντρώσεις δανειοληπτών και μεριδιούχων, ζητώντας από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά, που θα επισκεφθούν την Πάτρα, να πάρουν θέση. Το ίδιο θα πράξουμε και με τους υπόλοιπους αρχηγούς.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι θα βρούμε ανταπόκριση άμεση.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν αυτό απαιτηθεί, είμαστε έτοιμοι, καλώντας σύσσωμη την Αχαϊκή κοινωνία   να λάβει μαζικά μέρος σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας".

 

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Αγορά