CULTURE

/

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

Κοινοποίηση
Tweet

Στον Απιδεώνα

Με αρκετή επιτυχία – παρά τα σχετικά προβλήματα που δημιούργησε η βροχή – πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Μαΐου 2012 στον Απιδεώνα η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου που διοργάνωσε στο προσφυγικό χωριό του δήμου – όπως έχει καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο  άλλωστε – ο δήμος Δυτικής Αχαΐας σε συνεργασία με την Τοπική κοινότητα Απιδεώνα και τον εκεί Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τελετή μνημόσυνου υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του δημάρχου Ανδρέα Παναγιωτόπουλου ο οποίος μίλησε για το μήνυμα  της ελπίδας που οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες του '22,  μέσα από τον αγώνα τους να «ξαναστήσουν» πάλι τη ζωή τους στη «νέα» πατρίδα, στέλνουν στους σημερινούς δύσκολους καιρούς.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης στην οποία έδωσαν το «παρών» οι βουλευτές Αθανάσιος Νταβλούρος και Νίκος Νικολόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος και πολιτευτής Διονύσης Μαυρόγιαννης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Τούμπουλης, οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Νικολάου, Κανέλλος Κανελλόπουλος και Γιώργος Παλαιολόγος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Γκοτσόπουλος , Δημήτρης Μπαρμπούνης και Χρήστος Σκάγιας καθώς και πάρα πολλοί κάτοικοι του Απιδεώνα, περιελάμβανε ομιλία του διακεκριμένου μελετητή – ιδιαίτερα - των θεμάτων  του Ποντιακού Ελληνισμού, και προσκεκλημένου ειδικά για το λόγο αυτό, διδάκτορα σύγχρονης ιστορίας και συγγραφέα Βλάση Αγτζίδη, τον οποίο παρουσίασε ο Νίκος Κοντόπουλος.

Ο Βλάσης Αγζτίδης μιλώντας με θέμα  «Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο έθνος - κράτος του Κεμάλ. Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής» αναφέρθηκε με αρκετά γλαφυρό και «ζωντανό» τρόπο στο χρονικό της καταλυτικής – όπως τόνισε ο ίδιος για την κατανόηση αλλά και την εξέλιξη ολόκληρης της μετέπειτα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας – δεκαετίας 1912-1922, δεκαετίας που ξεκίνησε με τον θριαμβευτικό για την πατρίδα μας  Α΄Βαλκανικό πόλεμο και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και κατέληξε στην πιο μεγάλη ήττα του Ελληνισμού, την Μικρασιατική Καταστροφή  και την πυρπόληση της Σμύρνης. Και μέσα σε αυτή τη δίνη των γεγονότων, με τον «Εθνικό Διχασμό» του 1915 να «θολώνει» τον νου των Ελλήνων, με τις ξένες δυνάμεις να κινούνται στο «προσκήνιο» - αλλά και στο «παρασκήνιο» με τους  πράκτορές  τους - προκειμένου να προασπίσουν και να προωθήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα , οι Έλληνες Πόντιοι  αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες της  Μικράς Ασίας  να υφίστανται τις συνέπειες και να σφαγιάζονται κυριολεκτικά στα πλαίσια της πρώτης  - κατά τον ομιλητή  - στη σύγχρονη ιστορία επιχείρησης διακηρυγμένης και προγραμματισμένης «εθνοκάθαρσης» - αυτής των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής – που πραγματοποιούν οι φανατισμένοι Νεότουρκοι υπό την καθοδήγηση του Μουσταφά Κεμάλ του επονομαζόμενου Ατατούρκ.

Της ομιλίας προηγήθηκαν απαγγελίες ποιημάτων σχετικών με τη Γενοκτονία των Ποντίων από μαθήτριες του Δημοτικού σχολείου Απιδεώνα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού και η εκδήλωση έκλεισε με «ενός λεπτού σιγή» και τον Εθνικό Ύμνο.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture