MARIA'S TASTE

/

Παραδοσιακή πρασόπιτα!

Κοινοποίηση
Tweet

Κατηγορία : Πίτες και τάρτες

Τα πράσα είναι ένα πολύ γευστικό και γλυκό υλικό. Έχει στενή συγγένεια με το κρεμμύδι και κατάγεται από την Μέση Ανατολή και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και οι χρήσεις του στη μαγειρική είναι πάρα πολλές!

Ας δούμε μια πού νόστιμη συνταγή για πρασόπιτα. Οι πίτες άλλωστε είναι ιδιαίτερα αγαπητές και σε γιορτινά τραπέζια και για μεζέδες αλλά και για το καθημερινό τραπέζι.

Υλικά

1 ½  κιλό πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ ματσάκι μαϊντανό

½ κιλό φύλο κρούστας

7 αβγά

250 γρ. τυρί φέτα ή άλλα κίτρινα μαλακά τυριά ψιλοκομμένα

1 ½ κουταλιά σούπας σιμιγδάλι μέτριο

Ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι να μαλακώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αφήνουμε να μαλακώσουν κι αυτά και να πιουν το ζουμάκι που θα βγάλουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε μια λεκάνη.

Μέσα στη λεκάνη ρίχνουμε το τυρί, το μαϊντανό, το σιμιγδάλι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά.

Σε μέτριο ταψάκι, το οποίο έχουμε λαδώσει, στρώνουμε 4-5 φύλλα τα οποία λαδώνουμε μεταξύ τους.

Επάνω στα φύλλα απλώνουμε μια στρώση γέμιση και περιχύνουμε 3-4 κουταλιές χτυπημένο αβγό.

Επάνω στην στρώση τοποθετούμε άλλα δυο φύλλα ,λαδωμένα μεταξύ τους, απλώνουμε μια ακόμα μια στρώση γέμιση και περιχύνουμε πάλι με χτυπημένο αβγό.

Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Φροντίζουμε να μείνουν 4 φύλα για το τέλος, τα στρώνουμε επάνω, λαδωμένα μεταξύ τους. Λαδώνουμε και το τελευταίο, στην επάνω πλευρά του.

Κόβουμε μπακλαβωτά  ή τετράγωνα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για τριάντα περίπου λεπτά.

TIPS

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι με βούτυρο.

Αν θέλουμε σηκώνουμε τα  κάτω φύλλα να ακουμπήσουν στο τοίχωμα του ταψιού, για να καλυφθεί η πίτα γύρω γύρω με φύλλο.

Μπορούμε, αν θέλουμε, αντί για σιμιγδάλι να ρίξουμε μέσα λίγο τραχανά.

Προσοχή στο αλάτι γιατί έχουν και τα τυριά.

Καλή απόλαυση!

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Maria's taste