Τα οφέλη του αθλητισμού στη ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού
Σήμα κινδύνου προς τους γονείς των παιδιών που… απέχουν συστηματικά από το παιχνίδι και την άσκηση, «άναψε» η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Βασιλική Γκρέκα-Σπηλιώτη, στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Απόλλωνας Πάτρας στα πλαίσια του φετινού πολυσυνεδρίου 15ο Forum Aνάπτυξης 2012.
Η Υπεύθυνη της Μονάδας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν επίσημη προσκεκλημένη στην εκδήλωση που διεξήχθη χθες Κυριακή 25 Νοεμβρίου στον Αστέρα με θέμα:
«Τα οφέλη του αθλητισμού στη ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και ήδη παρατηρούνται σε πολλούς μαθητές πρόδρομα φαινόμενα καρδιαγγειακών παθήσεων.
Βασικό συμπέρασμα της εισήγησης της κ. Σπηλιώτη ήταν ότι οι γονείς έχουν παρεξηγήσει τη σημασία του παιχνιδιού, επιβαρύνοντας τα παιδιά με πληθώρα φροντιστηριακών και άλλων δραστηριοτήτων, ξεχνώντας ότι «η άσκηση βοηθά τόσο στην ψυχική ευεξία, όσο και στη συγκέντρωση του μαθητή στο σχολείο αλλά και την ορθή κινητική του εξέλιξη» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η δραματική ελάττωση στις ώρες παιχνιδιού αυξάνει τέσσερις φορές την πιθανότητα παρουσίασης της νοσογόνου παχυσαρκίας» αποκάλυψε, συνεχίζοντας: «Την ίδια ώρα σε κάποια σωματεία, γονείς και προπονητές ξεφεύγουν, πιέζουν τους νέους με αποκλειστικό στόχο την πρωτιά, ενώ ο αποστολή του αθλητισμού είναι να βοηθά το παιδί να βάζει στόχους, να τους πετυχαίνει και να συνδράμει ώστε το παιδί να μάθει να διαχειρίζεται σωστά νίκες και ήττες που θα του χρησιμεύσει αποτελεσματικά στην όλη μελλοντική του εξέλιξη».
Eπίσης αναφέρθηκε και στη σημασία της άσκησης και του ύπνου στην αύξηση του ύψους του παιδιού, επισημαίνοντας ότι εκτός από τη σωστή ανάπαυση, επιβάλλεται και το κλείσιμο τηλεόρασης και υπολογιστών, αρκετή ώρα πριν τον ύπνο, για να μπορεί το παιδί να απολαμβάνει στο μέγιστο το όφελος της αυξητικής ορμόνης που εκλύεται κυρίως τη νύκτα.
Στο άλλο σκέλος της παρουσίασης της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Ενδοκρινολογίας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της διατροφής των νέων και τις αρνητικές επιπτώσεις από την εγκατάλειψη όχι μόνο της μεσογειακής διατροφής αλλά και του τρόπου λήψης της τροφής, όπως αυτή διδασκόταν στο παρελθόν μέσα από την οικογένεια.
«Το παιδί, πιέζεται, κοιμάται αργά με τα μαθήματα, δεν ξυπνά πρωί, δεν παίρνει σωστά το πρωινό του. Στη συνέχεια, με τα χρήματα που έχει στην τσέπη του ψωνίζει τροφές αμφισβητούμενης αξίας από το κυλικείο και λίγο πριν επιστρέψει στο σπίτι το μεσημέρι, περνά και από το περίπτερο. Στη συνέχεια πάει στο σπίτι και δεν πεινά» τόνισε χαρακτηριστικά, αναλύοντας το φαινόμενο που αντιμετωπίζει, πολλοί γονείς να εμφανίζονται στα ιατρεία με παχύσαρκα παιδιά και να αναφέρουν ότι το παιδί τους δεν τρώει!
Αν και το φαινόμενο της κακής διατροφής δεν είναι μόνο ευθύνη της οικογένειας αλλά γενικότερων άσχημων κοινωνιολογικών προτύπων, η κα. Γκρέκα-Σπηλιώτη έδωσε και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και -απαντώντας σε ερώτηση του κοινού- είπε ότι το 80% των γονέων και παιδιών που επισκέπτονται το ιατρείο, πείθονται και αλλάζουν πρότυπα διατροφής με βάση τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις που λαμβάνουν από το γιατρό.
Πριν την τοποθέτηση, είχε προηγηθεί η ομιλία του Τάκη Πετρόπουλου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, προπονητή μπάσκετ και Τεχνικού Διευθυντή στις υποδομές του Απόλλωνα Πάτρας με θέμα «αθλητισμός και οντογένεση των παιδιών στη σύγχρονη αστική κοινωνία».
«Η κινητική οντογένεση δεν είναι τίποτε άλλο από την διαδοχική ανάπτυξη κινητικών προτύπων από τα οποία τα πιο θεμελιώδη είναι καταγεγραμμένα στο γενετικό κώδικα κάθε οργανισμού και εκδηλώνονται είτε αντανακλαστικά, είτε ενστικτωδώς για την ικανοποίηση ορμέμφυτων αναγκών όπως η επιβίωση, η αυτοσυντήρηση και το παιχνίδι» εξήγησε.
«Στη σύγχρονη κοινωνία η οριζόντια πολεοδομική ανάπτυξη χωρίς την πρόβλεψη επαρκών ελεύθερων χώρων, οι εξοντωτικοί ρυθμοί ζωής, οι περιορισμοί των ΙΧ και η αύξηση της εγκληματικότητας πρέπει να θέσουν τέλος στις καταθλιπτικές σχολικές μονάδες 'μαμούθ' και ο αθλητισμός καλείται να διαδραματίσει ένα σύγχρονο ρόλο, να καλύψει το έλλειμμα κίνησης του παιδιού μέσα από το σωματειακό αθλητισμό με ευθύνη και της τοπικής αυτοδιοίκησης» κατέληξε.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr