Δείτε φωτό
Πλήθος κόσμου συνέρρευσε το βράδυ του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου στην Αγορά Αργύρη στα επιτυχημένα εγκαίνια του Καρναβαλικού Κέντρου, που πραγματοποίησε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας».
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, ο οποίος χαιρέτισε λέγοντας ότι το Πατρινό Καρναβάλι βρήκε το σπίτι του, βρήκε τη δική του στέγη σε ένα κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ξεχωριστή σημασία για την πόλη μας. «Η Αγορά Αργύρη θα αποτελεί από εδώ και στο εξής σημείο αναφοράς για επισκέπτες και καρναβαλιστές, για τους χιλιάδες νέους που τόσα χρόνια στηρίζουν το Καρναβάλι και το κάνουν να μεγαλώνει, να ωριμάζει, να πρωτοπορεί», τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων.
Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα. «Στόχος είναι να εμπλουτιστούν ακόμα περισσότερα τα εκθέματα και να διευρύνουμε τις δράσεις του Καρναβαλικού Κέντρου σε μια λειτουργία που θα διαρκεί όλο το χρόνο», τόνισε ο Γιάννης Δημαράς.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Χάρης Καρκούλιας τόνισε:
«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας υποδεχτώ σήμερα στο χώρο αυτό για να εγκαινιάσουμε όλοι μαζί το Καρναβαλικό Κέντρο, εδώ όπου θα χτυπά η καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού.
Το 1881-83 όπου κατασκευάστηκε η Αγορά Αργύρη-η Μεγάλη Αγορά όπως την έλεγαν- σε σχεδιασμό, μελέτη του σπουδαίου Πατρινού αρχιτέκτονα Σπυρίδωνα Μέρτζιου επί δημαρχίας Αθανάσιου Κανακάρη-Ρούφου, το Καρναβάλι στην Πάτρα είχε ήδη διαγράψει τα πρώτα του βήματα. Εκείνα τα χρόνια πρωτοπαρουσιάστηκαν οι «Μπούλες» στους δρόμους ανήμερα του Αγίου Αντωνίου σηματοδοτώντας την έναρξη της καρναβαλικής περιόδου, ανεξάρτητα από την αρχή του Τριωδίου. Η δεκαετία εκείνη σφραγίστηκε από την ευρύτατη διάδοση των ευρωπαϊκών χορών στο Καρναβάλι της Πάτρας, ενώ το 1881 πρωτοδημοσιεύονται διαφημιστικές καταχωρίσεις για την ενοικίαση αποκριάτικων στολών. Λίγο αργότερα πραγματοποιούνται οι πρώτοι παιδικοί αποκριάτικοι χοροί. Η Μεγάλη Αγορά γνώρισε μεγάλες δόξες και πλήθος κόσμου συνέρρεε καθημερινά για τα ψώνια του. Περιπατητές της εποχής και τουρίστες δεν παρέλειπαν να την επισκεφθούν μέχρι το 1920 που σταμάτησε η λειτουργία της.
Σήμερα βρισκόμαστε στο χώρο αυτό που η δράση του στα χρόνια της ακμής του συνδέθηκε χρονικά με την ανάπτυξη του Καρναβαλιού μας. Σε ένα κτίριο που τα καλλιτεχνικά και ιστορικά τεκμήριά του εμπλουτίστηκαν από τα νέα στοιχεία που φέρουν την σφραγίδα της εποχής τους και επομένως της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά ενσωματώνονται αρμονικά στο σύνολο, μετά την ανακαίνιση, αναστήλωση και παραχώρησή του που έγινε στο Δήμο Πατρέων το 2010.
Σήμερα στον ιστορικό και με σύγχρονο προφίλ αυτό χώρο εγκαινιάζουμε το Καρναβαλικό Κέντρο, που προσφέρει μια νέα αναπτυξιακή και τουριστική πνοή και φωτίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία του Καρναβαλιού μας.
Η δημιουργία ενός χώρου καρναβαλικής αναφοράς και προβολής του θεσμού αποτελεί αίτημα πολλών χρόνων. Από το 1952 που ο Δήμος Πατρέων ανέλαβε τη διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού, φτάνουμε σήμερα να υλοποιήσουμε την ιδέα που είχε ωριμάσει στη βούληση της καρναβαλικής κοινότητας αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί. Σαφώς προσαρμοσμένη στα οικονομικά δεδομένα των σημερινών συνθηκών. Όμως είναι το πρώτο βήμα στην υλοποίηση μιας ιδέας και συνήθως αυτό το βήμα πιέζει πιο αποφασιστικά για το δεύτερο και τα επόμενα.
Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός μόνιμου χώρου που θα αναδεικνύει και θα προβάλει το Πατρινό Καρναβάλι καθόλη τη διάρκεια του έτους. Το Πατρινό Καρναβάλι πρέπει να έχει ένα σταθερό και διαρκές σημείο αναφοράς στην πόλη και εκτός της καρναβαλικής περιόδου. Και το πρώτο καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία του Καρναβαλικού Κέντρου στην Αγορά Αργύρη. Οι αναπτυξιακές προοπτικές και η σημασία του Πατρινού Καρναβαλιού για τον τουρισμό και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας είναι προκλήσεις που διαρκώς μας διατηρούν σε εγρήγορση.
Η πολύ κοντινή απόσταση του Καρναβαλικού Κέντρου από το ΚΤΕΛ και το σταθμό του ΟΣΕ, αλλά και η κοντινή θέση του στους χώρους διεξαγωγής των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού (παρελάσεις και λοιπές δράσεις) αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και συντελούν στη μεγάλη επισκεψιμότητα του Κέντρου και κατ΄ επέκταση στα μεγάλα οφέλη για το θεσμό.
Στο Καρναβαλικό Κέντρο θα κυριαρχεί η προβολή στοιχείων από τη διαδρομή και τη παρούσα δημιουργικότητα του Πατρινού Καρναβαλιού αλλά και η διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικών με το καρναβάλι σε όλη τη διάρκεια του έτους. Στόχος μας είναι να πραγματοποιούνται στο Καρναβαλικό Κέντρο εκδηλώσεις, συζητήσεις, ημερίδες και δράσεις σχετικές με το Πατρινό Καρναβάλι. Εδώ θα λειτουργήσει και η έκθεση στολών του Πατρινού Καρναβαλιού 2013 από την ερχόμενη Τετάρτη. Επίσης η επίσκεψη στο Καρναβαλικό Κέντρο (μετά την ξενάγηση-εργαστήρι στο Καρναβαλικό Εργαστήρι και την επίσκεψη στην ιστορική και διαδραστική έκθεση για τα 18 χρόνια του Καρναβαλιού των Μικρών στην αίθουσα «Αίγλη»), θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών Εκδρομών, του νέου θεσμού που εγκαινιάσαμε φέτος.
Εδώ έχουμε και το επίσημο πωλητήριο των αναμνηστικών προϊόντων του Πατρινού Καρναβαλιού. Είναι αναμφισβήτητο ότι μέχρι πρόσφατα οι χιλιάδες επισκέπτες του Καρναβαλιού μας δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάτι και να το πάρουν μαζί τους ως ενθύμιο του Καρναβαλιού. Αλλά και στα δώρα που ο Δήμος έκανε στους διάφορους προσκεκλημένους και επισκέπτες του, απείχε παντελώς το Πατρινό Καρναβάλι.
Στο επίσημο πωλητήριο επίσης θα πωλείται η Patras Carnival Card. Είμαστε περήφανοι από αυτό το εγχείρημα, που υπαγορεύτηκε από την ανάγκη της τόνωσης της αγοράς, της προβολής και της οικονομικής στήριξης του Πατρινού Καρναβαλιού. Είναι μια κάρτα που πρέπει να έχει κάθε Πατρινός γιατί με τα έσοδά της θα υποστηριχτεί ο θεσμός του Πατρινού Καρναβαλιού αλλά και o Κοινωνικός Τομέας του Δήμου Πατρέων, στον οποίο θα αποδοθεί το 20% των εσόδων για την Τράπεζα Τροφίμων, αποδεικνύοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του Πατρινού Καρναβαλιού. Ένα εγχείρημα ανάμεσα σε αυτά που φέτος επιχειρήσαμε και που πρέπει να αγκαλιάσει όλη η πόλη.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι το Πατρινό Καρναβάλι είναι υπόθεση όλων μας και θέλει συμμέτοχους όλους τους Πατρινούς.
Και σε αυτή την προσπάθεια μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι από την δική μου πλευρά δεν περισσεύει κανένας αλλά αντιθέτως άπαντες τους θεωρώ απαραίτητους.
Το Καρναβαλικό Κέντρο είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να το νιώσουμε σαν το σπίτι μας».
Από την πλευρά της η Μαρία Κουρμπανά με τη διπλή της ιδιότητα ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού και ως μέλος της ομάδας των αρχιτεκτόνων που έκανε την μελέτη αποκατάστασης και συμπλήρωσης του σημαντικού διατηρητέου κτιρίου «Αγορά Αργύρη», αναφέρθηκε στην εικόνα που δίνει σήμερα η Αγορά Αργύρη και στο γεγονός ότι η ανάπτυξη της έκθεσης-εγκατάστασης στο Καρναβαλικό Κέντρο έχει σεβαστεί απόλυτα τις χρήσεις του κτιρίου έτσι όπως προβλέπονται στο λειτουργικό διάγραμμα.
Η Μαρία Αλανιάδη, που επιμελήθηκε μαζί με τον Μάρκελλο Μαυρομάτη την έκθεση του Καρναβαλικού Κέντρου, υπογράμμισε ότι όταν μιλούσαμε για το αίτημα απόκτησης Καρναβαλικού Μουσείου ή άλλων μεγάλων και βαρύγδουπων τίτλων δεν ξεκινούσαμε να κάνουμε τίποτα. Όταν το βαφτίσαμε Καρναβαλικό Κέντρο, σιγά-σιγά και με μεθοδικότητα φτάσαμε στο σημείο να το δημιουργήσουμε, να το αποκτήσουμε και σήμερα να το λειτουργήσουμε.
Επίσης παρουσίασε για πρώτη φορά την «εμψυχωμένη» μασκότ του Πατρινού Καρναβαλιού.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων τιμήθηκαν δυο κορυφαίοι καλλιτέχνες- κατασκευαστές αρμάτων του Καρναβάλου, που δεν βρίσκονται κοντά μας. Ο λόγος για τους αείμνηστους καρναβαλοποιούς Δημήτρη Σουλιώτη και Τάσο Τσαϊλάκη, που τιμήθηκαν για την συνολική προσφορά τους στο Καρναβάλι της Πάτρας. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού Μαρία Κουρμπανά απέδωσε τη σχετική τιμητική πλακέτα-αναμνηστικό καρναβαλικό κεραμικό άγαλμα στη σύζυγο του Δημήτρη Σουλιώτη, Αρετή Σουλιώτη, ενώ η αντίστοιχη για τον Τάσο Τσαϊλάκη θα σταλεί από την Κοινωφελή στους συγγενείς του στη Θεσσαλονίκη.
Ακολούθησε η πρώτη επίσημη προβολή του 55λεπτου ντοκιμαντέρ για το Πατρινό Καρναβάλι, που σκηνοθέτησε ο Πατρινός σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης και αποτελεί παραγωγή της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας». Ο ίδιος ο σκηνοθέτης προλόγισε την προβολή.
Την εκδήλωση των εγκαινίων συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μάγνης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί Αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών του Δήμου Πατρέων, δημοτικοί σύμβουλοι, καρναβαλιστές, ενώ γλυκιά πινελιά με την παρουσία της έδωσε η Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού. Τους επισκέπτες καλωσόριζε η αποκριάτικα μεταμφιεσμένη Μπάντα του Δήμου, που παιάνιζε καρναβαλικούς ρυθμούς δίνοντας τον τόνο και διαμορφώνοντας την ανάλογη ατμόσφαιρα.
Το Καρναβαλικό Κέντρο θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.
Στο Καρναβαλικό Κέντρο, χώρο και σημείο αναφοράς του Πατρινού Καρναβαλιού, οι Πατρινοί και επισκέπτες θα μπορούν να έχουν μια αναλυτική εικόνα για το πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2013 και για τις τρέχουσες εκδηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αποκτήσουν μια σφαιρική και συγκροτημένη εικόνα της Ιστορίας και της φυσιογνωμίας του Πατρινού Καρναβαλιού με φωτογραφικό, αρχειακό υλικό, προβολές οπτικού υλικού, βραβευμένες στολές πληρωμάτων και πολλές πληροφορίες για το χαρακτήρα της μεγάλης γιορτής της πόλης.
Από την είσοδο του επισκέπτη στο Καρναβαλικό Κέντρο, αναδεικνύονται οι πτυχές του Πατρινού Καρναβαλιού ξεκινώντας από την ιστορική αναδρομή και ένα γοητευτικό οδοιπορικό στο χρόνο.
Το χθες υποστηρίζεται μέσα από την περιήγηση του επισκέπτη στις διάφορες θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης: «Άρματα και Καρναβαλικό Εργαστήρι», «Στολές και Δημιουργίες Πληρωμάτων», «Κρυμμένος Θησαυρός», «Καραγκιόζης και Καρναβάλι» και αναφορές σε όλες τις καταξιωμένες εκδηλώσεις που απαρτίζουν τον βασικό κορμό του Πατρινού Καρναβαλιού (Καρναβάλι των Μικρών, Τσικνοπέμπτη, Μπουρμπούλια, Σοκολατοπόλεμος, Παρελάσεις, Τελετή Λήξης κλπ.
Το υλικό που περιλαμβάνει η έκθεση, προέρχεται από το αρχείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», τα ψηφιοποιημένα αρχεία του Δήμου Πατρέων - που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των έργων «Στο Φακό της Ιστορίας» και «Ψηφιοποίηση Πατρινού Καρναβαλιού» - και από υλικό ιδιωτών.
Στο Καρναβαλικό Κέντρο θα υπάρχει το επίσημο πωλητήριο των αναμνηστικών προϊόντων του Πατρινού Καρναβαλιού, όπου θα διατίθενται επίσης η Patras Carnival Card, τα πιστοποιημένα αυθεντικά τοπικά προϊόντα του Πατρινού Καρναβαλιού 2013, εκδόσεις βιβλίων για το Πατρινό Καρναβάλι κλπ.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr