Τι ζητούν οι επενδυτές για να προχωρήσουν
Με τα σχέδια συμβάσεων στο χέρι έχουν μείνει οι κοινοπραξίες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για τις έρευνες πετρελαίου.
Ήδη συμπληρώθηκε πλήρης διετία από τον διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο, χρόνος πρωτοφανής για τη διαδικασία αυτή, ενώ τίποτε δεν προϊδεάζει ότι θα υπάρξει σύντομη κατάληξη.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις των πολιτικών ηγεσιών προς τις εταιρείες που προκρίθηκαν ότι οι εκκρεμότητες τακτοποιούνται, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια γραπτό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τις προθέσεις αυτές.
Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα το Euro2day.gr, το κύριο πρόβλημα στην προώθηση των συμβάσεων είναι η έλλειψη όρων που θα διασφαλίζουν σταθερό φορολογικό καθεστώς για όλο τον χρόνο ισχύος της σύμβασης.
Οι κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν και ξένες εταιρείες εισηγμένες σε μεγάλα χρηματιστήρια (επικεφαλής των κοινοπραξιών είναι τα ΕΛΠΕ για την περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού και η Energean για τα Ιωάννινα), έχουν πείσει τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ και κυρίως του υπ. Οικονομικών ότι στις συμβάσεις για τις έρευνες και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να ισχύουν σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς οι ίδιοι όροι με αυτούς που θεσπίστηκαν για την εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ.
Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου για μία ακόμη φορά δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι τα σχέδια συμβάσεων θα ετοιμαστούν με τις σχετικές προβλέψεις για σταθερό φορολογικό καθεστώς.
Ωστόσο μέχρι στιγμής οι κοινοπραξίες δεν έχουν πάρει στα χέρια τους κείμενο που να καλύπτει τις προϋποθέσεις του σταθερού φορολογικού καθεστώτος.
Όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr συνομιλητές από τον χώρο των ερευνών, αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τις έρευνες στην Ελλάδα είναι η αδυναμία να κατανοηθεί από τη δημόσια διοίκηση η έννοια του επιχειρηματικού χρόνου. Θεωρούν αδιανόητο δηλαδή να μην μπορεί η δημόσια διοίκηση να προωθήσει τις θεσμοθετημένες διαδικασίες για τους διαγωνισμούς open door και δύο χρόνια από την αρχική προκήρυξη να μην έχουν υπογραφεί συμβάσεις.
Το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση ή ανανέωση περιβαλλοντικών αδειών κ.λπ. με όλα αυτά να στοιχίζουν επιπλέον άσκοπο κόστος εκατομμυρίων, το οποίο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν στους μετόχους τους.
Πάντως να σημειωθεί ότι με βάση όλες τις εκτιμήσεις δύσκολα θα υπογραφούν συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου για τα Ιωάννινα και το Δυτικό Πατραϊκό τον Ιανουάριο, ενώ προκειμένου να τεθούν αυτές σε ισχύ θα προωθηθούν για κύρωση στη Βουλή, διαδικασία που θα απαιτήσει ακόμη περισσότερο χρόνο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr