ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:«Κλεφτοπόλεμος» μεταναστών - λιμενικών στο λιμάνι - «Χρυσές δουλειές» κάνουν οι πλαστογράφοι διαβατηρίων

Κοινοποίηση
Tweet

Οι εγκλωβισμένοι και οι «μπίζνες» των πλαστογράφων

Καθημερινή μάχη για να αποτρέψουν την πρόσβαση μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας δίνουν τα στελέχη του Λιμεναρχείου σε συνεργασία με τους αστυνομικούς και παράλληλα «χρυσές δουλειές» κάνουν οι πλαστογράφοι διαβατηρίων με τα οποία προμηθεύουν τους αλλοδαπούς.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε επιχείρηση στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, αλλά και προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων προσήχθησαν 40 αλλοδαποί υπήκοοι από Αφγανιστάν, Σουδάν και Ιράν, ενώ μετά τον έλεγχο των στοιχείων τους συνελήφθησαν έξι άτομα τα οποία στερούνταν εγγράφων παραμονής και κρατούνται προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απέλασής τους.

Ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει και στις 14 Ιουλίου. Και τότε προσήχθησαν συνολικά 54 αλλοδαποί υπήκοοι από Αφγανιστάν, Σουδάν και Συρία, ενώ μετά τον έλεγχο των στοιχείων τους συνελήφθησαν 8 άτομα τα οποία στερούνταν εγγράφων παραμονής και κρατούνται προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απέλασής τους.

Οι ελπίδες της φυγής

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου Πάτρας, το 2013 είχαν σχηματιστεί για παράνομη έξοδο από τη χώρα μεταναστών 433 δικογραφίες, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 έφτασαν ήδη τις 220. Επιπλέον πέρυσι συνελήφθησαν 928 μετανάστες και 183 διακινητές ενώ κατασχέθηκαν 89 οχήματα. Εφέτος το πρώτο εξάμηνο έχουν συλληφθεί 523 μετανάστες και 76 διακινητές ενώ έχουν κατασχεθεί 42 οχήματα.

Λιμενικοί μιλώντας στο «Βήμα» σημειώνουν ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα από την Τουρκία στη χώρα μας δεν έχουν στόχο να μείνουν στην Ελλάδα αλλά επιδίωξή τους είναι να κινηθούν προς τα δυτικά με στόχο να «τρυπώσουν» σε κάποιο φορτηγό ή πλοίο με προορισμό την Ιταλία και χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου ενδεχομένως βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα. Για τον λόγο αυτόν το Λιμενικό δίνει ειδικό βάρος και στις πύλες εξόδου της χώρας όπως τα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας. Αξιωματικοί του Λιμενικού λένε χαρακτηριστικά ότι «όσο ένας διερχόμενος αλλοδαπός έχει ελπίδα πως θα φύγει προς Ιταλία τόσο θα μπαίνει ένας άλλος από τα ανατολικά σύνορα».

Τα στελέχη του Λιμενικού που υπηρετούν στην Πάτρα καθημερινά συμμετέχουν σε έναν ιδιότυπο «κλεφτοπόλεμο» με τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τη διπλή περίφραξη και να εισέλθουν σε κάποιο από τα πλοία που αναχωρούν προς Ιταλία. Το Λιμεναρχείο για να τους αποτρέψει έχει τοποθετήσει «σκοπιές» κατά μήκος των δύο περιφράξεων, της εσωτερικής και της εξωτερικής. Σε αυτές απασχολούνται 10-15 λιμενικοί.

Στο σύρμα...

Οπως έχει διαπιστωθεί, σε παρακείμενα μεγάλα κτίρια μετανάστες λειτουργούν ως «παρατηρητές». Κοιτάζουν τις κινήσεις αστυνομικών που περιπολούν έξω από την περίφραξη αλλά και λιμενικών και τη στιγμή που κρίνουν δίνουν το «σύνθημα» για την «εισβολή» μέσω σημείων που θεωρούν «τρωτά». Συνήθως η επιχείρηση εισόδου στο λιμάνι γίνεται από τις 14.00 έως τις 19.00 που υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση και θεωρούν οι μετανάστες ότι θα μπορέσουν να κρυφθούν πιο εύκολα σε κάποιο φορτηγό για να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη. Ωστόσο άμεσα εντοπίζονται από λιμενικούς και συλλαμβάνονται, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι αλλοδαποί προκειμένου να επιτύχουν τον τελικό σκοπό τους δεν διστάζουν να κολυμπήσουν έως τους καταπέλτες των πλοίων.

Αλλοι μετανάστες με δάκρυα στα μάτια παρακαλούν τους λιμενικούς να τους αφήσουν ελεύθερους και άλλοι δηλώνουν ανήλικοι για να επιστρέψουν πάλι στα εγκαταλελειμμένα κτίρια δίπλα στο λιμάνι που έχουν μετατραπεί σε προσωρινά καταλύματά τους. Αλλοι λένε στα στελέχη του Λιμενικού ότι θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη επειδή εκεί βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα και δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα καθώς εδώ νιώθουν «εγκλωβισμένοι». Κυρίως πρόκειται για μετανάστες από Αφγανιστάν, Συρία, Σομαλία, Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ, Ερυθραία κ.α. που έχουν εισέλθει στη χώρα μας από το Αιγαίο.

«Σκοπιά» και για τα οχήματα

«Πονοκέφαλο» για τους λιμενικούς αποτελούν και τα 104 κατασχεμένα αυτοκίνητα που βρίσκονται στο λιμάνι και για τη φύλαξη των οποίων πρέπει να διατίθεται προσωπικό. Τα οχήματα αυτά έχουν κατασχεθεί για διάφορες υποθέσεις όπως για μεταφορά ναρκωτικών, μεταναστών κ.ά., ωστόσο οι τελωνειακές αρχές που είναι αρμόδιες για την παραλαβή τους και τη μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις στην Κάτω Αχαΐα τα παίρνουν σταδιακά λόγω έλλειψης χώρου, με αποτέλεσμα να παραμένουν σταθμευμένα στο λιμάνι.

Στελέχη του Λιμενικού τόνιζαν ότι αυξάνονται οι υποθέσεις με κατοχή πλαστών εγγράφων κυρίως από σύρους μετανάστες που παρουσιάζουν πλαστά διαβατήρια ευρωπαϊκών χωρών. Οταν τους ρωτάνε από πού τα προμηθεύτηκαν, η απάντηση είναι«από κάποιον στην Ομόνοια».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις