Ακόμα θα παιχθεί η ταινία του Σίντνει Πόλακ "Τα Σχέδια του Φρανκ Γκέρι"
To 20ο Επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας έχει ξεκινήσει ως γνωστό από την περασμένη Τετάρτη 17/9 και θα συνεχιστεί έως και την προσεχή Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, οπότε και θα πέσει η αυλαία της πιο σινεφίλ γιορτής της Αθήνας με απήχηση σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με την αβάντ πρεμιέρ πρώτη προβολή του πολυαναμενόμενου κοινωνικού φιλμ «Gone Girl» του Ντέιβιντ Φίντσερ με τον Μπεν Άφλεκ και την Ρόζαμουντ Πάικ, δύο μόλις μέρες μετά την επίσημη πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη.
Την ίδια ώρα το 20ο Επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας που διοργανώνεται από το Περιοδικό Σινεμά και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει την χορηγική υποστήριξη του ομίλου του ΟΤΕ, παρουσιάζει φέτος και ένα πρώτο αφιέρωμα στην κινηματογραφημένη αρχιτεκτονική με τίτλο «Αρχιτεκτονική + Φιλμ».
Το συνδετικό στοιχείο των δύο μορφών τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του κινηματογράφου αλλά και η απόλαυση της αρχιτεκτονικής στην μεγάλη οθόνη, αποτελούν το κυρίως «νήμα» και πηγή έμπνευσης για την επιλογή των ντοκιμαντέρ του αφιερώματος που θα προβληθούν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ, το αφιέρωμα «Αρχιτεκτονική + Φιλμ» περιλαμβάνει:
Οκτώ ταινίες μικρού μήκους της σειράς «ARCHITECTURES», της Γαλλικής εταιρείας παραγωγής «Films d’Ici», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (23-24-25/9/2014 στις 18.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος, στην οδό Σίνα). Μετά το τέλος της προβολής ακολουθεί εκδήλωση-έκπληξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Δύο (2) ταινίες - πορτραίτα των αρχιτεκτόνων Louis Kahn (My architect του Nathaniel Kahn, σήμερα Τρίτη 23/9 στις 19.00, Odeon Opera 2) και Frank Gehry (Sketches of Frank Gehry του αξέχαστου Αμερικανού σκηνοθέτη, τιμημένου με Όσκαρ για το «Πέρα από την Αφρική», Sydney Pollack, 26/9/2014 στις 19.00 στο Odeon Opera 2).
Ιδιαίτερα σημαντικό για τις φετινές επετειακές Νύχτες Πρεμιέρας είναι το γεγονός όπως επισήμανε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και κινηματογραφικός κριτικός Ορέστης Ανδρεαδάκης, ότι εξασφάλισαν να προβάλλουν, λίγους μόλις μήνες μετά την πρώτη προβολή που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, στη Γερμανία, την εξαιρετική όπως λέγεται ταινία που είναι και τρισδιάστατη, με τίτλο «Cathedrals of Culture».
Η όλη ιδέα του συγκεκριμένου εγχειρήματος ανήκει στον βραβευμένο Γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς (Παρίσι, Τέξας και Τα Φτερά του έρωτα), ο οποίος και κάλεσε πέντε ακόμα σκηνοθέτες, ανάμεσα τους και τον Χολυγουντιανό θρύλο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρέντφορντ για να γυρίσουν ο καθένας ένα φιλμ για ένα αρχιτεκτονικό μνημείο της χώρας του που αποτελεί ορόσημο και σημείο αναφοράς.
Τα έξι αυτά φιλμάκια συνιστούν μία ταινία συνολικής διάρκειας δυόμιση ωρών που θα προβληθεί στις «Νύχτες Πρεμιέρας» αυτό το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014, στις 17.00 το απόγευμα στην αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ 1, στην Λ. Κηφισίας και Πανόρμου, στους Αμπελόκηπους.
Όπως ανέφεραν ο Βέντερς και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, δυστυχώς κατά το παρελθόν ήταν ελάχιστες οι φορές που ένα αρχιτεκτονικό μνημείο και χώρος πρωταγωνίστησε στην κυριολεξία σε μία κινηματογραφική ταινία με πολύ ελάχιστες εξαιρέσεις. Στόχος του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ ήταν να βγει στην επιφάνεια και να φτάσει μέχρι τους θεατές η «ψυχή» αυτών των κτιρίων – αριστουργημάτων.
Ο Βέντερς επέλεξε να «ζωντανέψει» ένα εμβληματικό κτίριο της γενέθλιας πόλης του, τη Φιλαρμονική του Βερολίνου (Hans Scharoun, 1963), που πρωτογνώρισε το ’70 σε συναυλία του Miles Davis. Η Φιλαρμονική του Βερολίνου συνδέθηκε, όπως ανέφερε ο ίδιος, ιδίως με τον σπουδαίο Αυστριακό στην καταγωγή μαέστρο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν. Ο Αυστριακός σκηνοθέτης Michael Glawogger επιλέγει να επισκεφθεί και να κινηματογραφήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αγία Πετρούπολη (Yegor Sokolov, 1801) και υπογράφει, όπως σημείωσε σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Η Καθημερινή», μία άκρως ποιητική ταινία παραθέτοντας Γκόγκολ, Ντοστογιέφσκι και Μπρόντσκι.
Ο Δανός Michael Madsen κινηματογραφεί για χάρη της ταινίας την πιο «ανθρώπινη» από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, τη φυλακή Χάλντεν στη Νορβηγία (Erik Miller Architects, 2010) υπενθυμίζοντας τον ρόλο της ως χώρου σωφρονισμού και όχι τιμωρίας.
Τη σκυτάλη παίρνει κατόπιν ο σπουδαίος και χαρισματικός Αμερικανός καλλιτέχνης Robert Redford μ’ ένα «καθαρόαιμο» ντοκιμαντέρ, διάρκειας 26 λεπτών. Μας μεταφέρει σ’ ένα τολμηρό κτίριο και ίσως άγνωστο στους περισσότερους εκτός Αμερικής, το Ινστιτούτο Σαλκ στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας (Louis Kahn, 1960), το οποίο συνδέθηκε με τον διακεκριμένο επιστήμονα Jonas Salk, o οποίος ανέπτυξε και παρουσίασε το πρώτο επιτυχημένο εμβόλιο κατά της πολυομελίτιδας που είχε ταλαιπωρήσει πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο έως και την δεκαετία του ’50. Μέχρι και ο ίδιος ο Redford, σε συνέντευξη του στην Αγγλική εφημερίδα The Independent παραδέχθηκε ότι σε ηλικία 11 ετών στα τέλη του ’40, είχε περάσει μία ελαφριάς μορφής πολυομελίτιδα που ευτυχώς δεν του άφησε κάποιο πρόβλημα.
Όσο για το ίδιο το κτίριο, όπως είπε, το θυμόταν όταν φτιαχνόταν καθώς το έβλεπε όταν επέστρεφε από το Dana Point του Λος Άντζελες (ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ έχει γεννηθεί και περάσει τα παιδικά του χρόνια στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια) όπου πήγαινε να κάνει σερφ στη θάλασσα. «Ήμουν εντυπωσιασμένος από την συνεργασία αυτών των τόσο διαφορετικών, εμπνευσμένων και δημιουργικών ανθρώπων, του αρχιτέκτονα Louis Kahn και του επιστήμονα Jonas Salk και κυρίως από το γεγονός ότι μοιράστηκαν την ίδια ιδέα, να ανεγείρουν το Ινστιτούτο Salk ως έναν "ζωντανό οργανισμό"».
Στην ταινία «Cathedrals of Arcitecture» που μακάρι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της Πάτρας να φέρει και να προβάλλει και στην Πάτρα τη νέα φθινοπωρινή – χειμερινή περίοδο, συμμετέχουν ακόμα η Νορβηγίδα Margreth Olin, η οποία και σκηνοθετεί μια ωδή στην Όπερα του Οσλο (Snohetta, 2008), ένα κτίριο που βουλιάζει στο νερό αλλάζοντας την τοπιογραφία του λιμανιού και ο Βραζιλιάνος Karim Ainouz που παρουσιάζει το πρωτοπόρο Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι (Renzo Piano και Richard Rogers, 1977) μέσα από τα μάτια των επισκεπτών του.
Οι «Ναοί του Πολιτισμού – Cathedrals of Culture» είναι ένα σπονδυλωτό 3D ντοκιμαντέρ που ξεκινά από τη βιωματική εμπειρία των ανθρώπων που διασκεδάζουν, δουλεύουν και ονειρεύονται μέσα σε μερικά από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονήματα. Ο άνθρωπος λοιπόν μπαίνει στο επίκεντρο και μέσω αυτού τα κτίρια αποκτούν ψυχή.
Να προσθέσουμε ότι επιμελήτρια και εμπνεύστρια του όμορφου και ιδιαίτερου αυτού αφιερώματος, είναι η αρχιτέκτων Αννα Σκιαδά.
Οι προβολές θα πλαισιωθούν από παράλληλες εκδηλώσεις.
Α) ΔΙΑΛΕΞΗ | Τρίτη 23/9 – 19.30, Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα), «Η Βιβλιοθήκη μπροστά στην κάμερα»
Ποιος είναι σήμερα ο κοινωνικός αντίκτυπος της βιβλιοθήκης και ποια η ροή του κοινού της. Ο ρόλος της ψηφιοποίησης και οι νέες προσφερόμενες δυνατότητες πως προσαρμόζονται και τι αλλαγές επιφέρουν σε μία κλασσική οργανωτική δομή. Η παρουσία του αρχιτέκτονα πως μεταφράζεται μέσα από τη δομή και τη μορφή του κτηρίου.
Κάθε κτίριο γίνεται ένα ξεχωριστό σενάριο.
Κάθε πορτρέτο μία ιδιαίτερη περίπτωση.
Με τη συμμετοχή των εξής,
Μαρία Κατσουνάκη δημοσιογράφος, αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινή. Συντονισμός της συζήτησης.
Άννα Σκιαδά, αρχιτέκτων,
Ιωάννης Τροχόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Κέντρο Πολιτισμού, Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, αρχιτέκτων, καθηγητής αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,
Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη, αρχιτέκτων καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ,
Γιώργης Γερόλυμπος, δρ. αρχιτέκτων, φωτογράφος.
Β) ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ – Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος
Δευτ.-Παρ.: 10.00 με 20.00 και Σαβ.: 10.00 έως 15.00
Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα βλέπουμε να δημιουργείται και να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια νοητή διαδρομή πολιτισμού από το βορρά προς τον νότο, με απόληξη, στο τέλος της Λεωφόρου Συγγρού, το Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με τα εμβληματικά κτήρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano.
*Έκθεση 7 φωτογραφιών - κατόψεων από το εργοτάξιο και από το φακό του Γιώργη Γερόλυμπου, από την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου, στο χωλ του Γαλλικού Ινστιτούτου με τίτλο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: η θέα των Γερανών» ενώ αναμένεται να γίνει και επί τόπου επίσκεψη – ξενάγηση στο
Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στις 27 Σεπτεμβρίου (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια των προβολών στο Γαλλικό Ινστιτούτο).
Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει πάντως και η προβολή της ταινίας του Σίντνει Πόλακ «Τα Σχέδια του Φρανκ Γκέρι» που γύρισε το 2006 και είχε παιχθεί σε φεστιβάλ όπως της Ντοβίλ στην Γαλλία. Με συνεντεύξεις και επισκέψεις με την κάμερα στα πιο γνωστά κτίρια του Γκέρι, ο Πόλακ παρουσιάζει ένα θαυμάσιο και αναλυτικό πορτρέτο του Καναδοαμερικανού θεμελιωτή της αποδόμησης, όπως θεωρείται, εστιάζοντας στα σκίτσα, τον αυθορμητισμό και την παρορμητική του μονοκονδυλιά, όπως έγραψε η «Καθημερινή».
Το αφιέρωμα των «Νυχτών Πρεμιέρας» περιλαμβάνει και το φιλμ « Μy architect» που αφορά στον κορυφαίο Αμερικανό μοντερνιστή αρχιτέκτονα Louis Kahn. Την ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ένα φιλμ αρχιτεκτονικής εξερεύνησης, έχει σκηνοθετήσει ο γιος του Nathaniel.
Το «My Architect» που θα προβληθεί σήμερα 23 Σεπτεμβρίου 2014 στις 19.00 στην αίθουσα Odeon Όπερα 2, στην οδό Ακαδημίας, θα επαναληφθεί την Κυριακή 28/9 στις 21.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Όσο για το «Cathedrals of Culture (3D)» εκτός από την προβολή του Σαββάτου, έχει προγραμματιστεί να παιχθεί και την Κυριακή 28/9 στις 18.00 στην αίθουσα Δαναός 2, στους Αμπελόκηπους.
Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
O αξέχαστος σκηνοθέτης Σίντνει Πόλακ.
O αξέχαστος σκηνοθέτης Σίντνει Πόλακ.
Οι τρεις από τους σκηνοθέτες (ανάμεσα τους ο Βραζιλιάνος Ainouz και η Νορβηγίδα Olin) στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Οι τρεις από τους σκηνοθέτες (ανάμεσα τους ο Βραζιλιάνος Ainouz και η Νορβηγίδα Olin) στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr