Αλλά όπως τονίζει τα παιδιά έχουν πολλές υποχρεώσεις και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν
Ο Βασίλης Λαμπάτος ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας του ΝΟΠ που έγραψε τη δική της ιστορία στην ελληνική υδατοσφαίριση. Ένα άθλημα που έχει δώσει ουκ ολίγες συγκινήσεις και διακρίσεις στην Πάτρα, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο ομαδικό σε τίτλους στην πόλη μας.
Μέλος μιας χρυσής γενιάς ο Λαμπάτος ξεκίνησε την καριέρα του από τον ΝΟΠ, με τον οποίο μάλιστα κατέκτησε εκτός των άλλων και Κύπελλο Ελλάδας το 1995, τον πρώτο τίτλο σε ομαδικό επίπεδο για την Πάτρα μετά από πάρα πολλά χρόνια. Στην συνέχεια μεταπήδησε στην Βουλιαγμένη, με την οποία επίσης κέρδισε μια πρωτοφανή διάκριση, τον πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλο για την Ελληνική υδατοσφαίριση σε συλλογικό επίπεδο (Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης 1997).
Συνέχισε την λαμπρή καριέρα του στον Παναθηναϊκό και έκλεισε στις πατρινές ομάδες ΝΟΠ και ΝΕΠ. Στην “δύση” της καριέρας του ασχολήθηκε με την προπονητική, με αρκετή επιτυχία μάλιστα καθώς οδήγησε την γυναικεία ομάδα της ΝΕΠ σε αρκετές διακρίσεις, όπως κατάταξη στην τελική τριάδα του ελληνικού πρωταθλήματος και η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και συγκεκριμένα στο LEN Trophy. Την τελευταία τριετία ασχολείται με τα τμήματα υποδομής της ΝΕΠ. Τον συναντήσαμε λοιπόν στο ΠΕΑΚ και μας μίλησε για την δουλειά που γίνεται εκεί.
Ο Βασίλης Λαμπάτος πλέον μαθαίνει τα μυστικά του πόλο στα μικρά παιδιά και τονίζει: “Στην ΝΕΠ έχουμε δώσει μεγάλο βάρος με τις υποδομές και γι αυτό τα τμήματα οργανώνονται σε τέσσερα γκρουπ ηλικιών (Μικρο- μίνι παίδων- παίδων- εφήβων), με τους νέους να ακολουθούν και να έχουν άμεση σχέση με την μεγάλη ομάδα των ανδρών”.
Ο προπονητής της ΝΕΠ, αναφερόμενος στο ταλέντο των παιδιών, μας είπε: “H Πάτρα έχει πολύ ταλέντο αλλά τα παιδιά έχουν χάσει την προσήλωση τους, το ενδιαφέρον τους. Οι γονείς δεν φέρνουν τα παιδιά πλέον στον αθλητισμό και δη στα κολυμβητήρια. Με στεναχωρεί ο αριθμός των παιδιών.
Η συνεχώς μειωμένη πρόθεση των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό και στην κολύμβηση, σε συνδυασμό με την αποξένωση των παιδιών με κινητά, ίντερνετ, κοινωνικά μέσα δικτύωσης (πράγμα που μειώνει και το ομαδικό πνεύμα τους), την έλλειψη κινήτρου στα παιδιά και την αύξηση του φόρτου μαθημάτων παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο στην μείωση των επιτυχιών της Πατρινής υδατοσφαίρισης και όχι η έλλειψη ταλέντου. Χάνονται πολλά παιδιά με αυτόν τον τρόπο. Εμείς είχαμε χρόνο και για προπόνηση και για διάβασμα και για βόλτες”.
Επίσης μιλάει με περηφάνια για την γενιά των επιτυχιών του Πατρινού πόλο, της οποίας αποτέλεσε λαμπρό μέλος:
"Το δέσιμο των παικτών τότε όπως και η συνύπαρξη μιας-δυο πολύ ταλαντούχων γενεών οδήγησε σε επιτυχίες. Η Πάτρα μπορεί να έχει πολλές ομάδες πόλο . Υπάρχει ταλέντο και ο υγιής ανταγωνισμός πάντα βοηθάει να αναπτυχθούν οι ομάδες καλύτερα. Η Πάτρα μάλιστα στην υδατοσφαίριση θα μπορούσε να μπει σφήνα στις παραδοσιακές δυνάμεις του αθλητισμού και με δύο ομάδες".
Πιστεύει ακράδαντα ότι ο πατραϊκός υγρός στίβος ξεκίνησε από την αρχή, όταν έκλεισε το κολυμβητήριο της Αγυιάς:
“Μέσα σε μια μέρα αρχίσαμε απ την αρχή. Τα παιδιά μαζεύονταν από τις γειτοιές της Αγυιάς και μετά με το ΠΕΑΚ αναπτύχθηκε άλλο κοινό, αυτής της μεριάς της πόλης σε συνδυασμό με ότι είχε απομείνει από τις τελευταίες φουρνιές του προηγούμενου κολυμβητηρίου”
Δείχνει να απολαμβάνει τον ρόλο του και δηλώνει πως θέλει να τον κρατήσει για χρόνια: “Με ενδιαφέρει να μεταλαμπαδεύσω την γνώση και την εμπειρία του στην νέα γενιά".
Το μικρόβιο του προπονητή δεν φεύγει από μέσα του και μάλιστα δεν λησμονεί να εκφράσει την ευχαριστία του και την περηφάνια του για την ομάδα που μαζί με τα κορίτσια είχαν φτιάξει στην ΝΕΠ και έφερε τις τελευταίες μεγάλες επιτυχίες στην Πατρινή υδατοσφαίριση.
“Θα με ενδιέφερε η προοπτική κάποια στιγμή να προπονήσω και μια αντρική ομάδα αλλά προς στιγμήν με έχει κερδίσει αυτός ο ρόλος”.
ΗΛΙΑΣ ΜΑΤΣΑΣ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr