WELL BEING

/

Νυστέρι κατά του πάχους

Κοινοποίηση
Tweet

Ποιοι είναι υποψήφιοι για επέμβαση

Η βαριατρική χειρουργική (όπως λέγεται η χειρουργική για την παχυσαρκία) ανθεί στην Ελλάδα. Ήταν προφανές ότι αυτό θα συνέβαινε στην “πλέον παχύσαρκη χώρα της Ευρώπης”. Η διάδοσή της όμως τα τελευταία λίγα χρόνια έχει γίνει μέσα από πολλή εμπορική διαφήμιση και ελάχιστη επιστημονική στήριξη.

Οι ασθενείς συχνά πληροφορούνται λανθασμένα για το είδος της επέμβασης που πραγματικά χρειάζονται, ενώ συνήθως δεν αντιμετωπίζονται από ομάδα ειδικών επιστημόνων- προϋπόθεση απαραίτητη για την επιτυχία.

Γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία έμπειρων και ειδικά εκπαιδευμένων χειρουργών, με αναισθησιολόγους, εξειδικευμένους ψυχολόγους και διαιτολόγους, παθολόγους και ενδοκρινολόγους.

 

Οι χειρουργικοί τρόποι

Οι επεμβάσεις ακολουθούν τη βασική λογική του περιορισμού της δυνατότητας λήψης τροφής. Με διαφόρους τρόπους, είναι δυνατό:

- Είτε να μειωθεί η χωρητικότητα του στομάχου. - Είτε να περιοριστεί κατά πολύ η δίοδος της τροφής προς το στομάχι.

- Σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν κριθεί ικανοποιητικό, να τροποποιηθεί ο γαστρεντερικός σωλήνας ώστε η τροφή να μην απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό.

 

Οι μέθοδοι

Οι πλέον διαδεδομένες επεμβάσεις είναι η τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου, η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve) και η γαστρική παράκαμψη (by-pass).

Όλες οι επεμβάσεις γίνονται λαπαροσκοπικά. Ειδικά κατασκευασμένα εργαλεία και μία κάμερα με τη βοήθεια ψυχρού φωτισμού- εισάγονται στις κοιλότητες του σώματος με 4-5 τομές ενός εκατοστού και- υπό μεγέθυνση- εκτελούν με λεπτούς χειρισμούς σύνθετες επεμβάσεις.

Οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο 1 εικοσιτετράωρο στην περίπτωση του δακτυλίου και 3-5 για την επιμήκη γαστρεκτομή ή τη γαστρική παράκαμψη.

 

Τύποι επεμβάσεων

Γαστρικός δακτύλιος. Με την τοποθέτηση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου από σιλικόνη (δημιουργώντας ένα μικρό στομάχι), φαίνεται από την παρακολούθηση των ασθενών επί χρόνια ότι - παρά τις αρχικά ενθαρρυντικές μελέτες - μόνο μικρό ποσοστό των χειρουργημένων διατηρεί την απώλεια βάρους δύο χρόνια μετά την επέμβαση. Επιπλέον, ένας στους τρεις χειρουργημένους θα οδηγηθεί σε νέα επέμβαση, είτε λόγω επιπλοκής από τον δακτύλιο είτε διότι δεν χάνει βάρος. Προσφέρεται για ασθενείς με σχετικά μικρό Δ.Β.Σ. Ποσοστά επιτυχίας έως 45%.

 

Γαστρεκτομή. Κατά τη λαπαροσκοπική επιμήκη γαστρεκτομή «sleeve» αφαιρείται μεγάλο τμήμα (85%) του στομάχου. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται ένας μακρύς σωλήνας σε συνέχεια του οισοφάγου, που οδηγεί την τροφή προς το έντερο. Ο χειρουργημένος χάνει βάρος με δύο τρόπους:

- Περιορίζεται η δυνατότητα λήψης τροφής αφού πλέον από τον «σωλήνα» δεν μπορεί να περάσουν παρά μερικές κουταλιές σε κάθε γεύμα.

- Επιπλέον, η αφαίρεση του θόλου του στομάχου φαίνεται ότι σταματά την έκκριση συγκεκριμένων ορμονών, οι οποίες έχουν σχέση τόσο με την αίσθηση της «όρεξης» όσο και με την απορρόφηση των τροφών. Σήμερα θεωρείται ίσως η καλύτερη λύση για παχύσαρκους με Δείκτη Βάρους Σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερο από 40. Μεγάλο πλεονέκτημα θεωρείται επίσης ότι η επέμβαση μπορεί να τροποποιηθεί μελλοντικά σε γαστρικό bypass. Ποσοστά επιτυχίας άνω του 90%.

 

Γαστρική παράκαμψη. Χρησιμοποιείται ένα μικρό μόνο τμήμα του στομάχου, που ενώνεται με το έντερο.

 

Οδηγεί σε απώλεια βάρους με:

1) Περιορισμό της λήψης τροφής, αφού το στομάχι δεν χωράει πλέον περισσότερες από μερικές κουταλιές σε κάθε γεύμα, ενώ η δίοδος προς το έντερο δεν είναι μεγαλύτερη από 1-1,5 εκ.

2) Μείωση της απορρόφησης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, αφού παρακάμπτεται μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου.

3) Τη δυσανεξία στην πέψη τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και υδατάνθρακες. Ποσοστά επιτυχίας έως 80%.

 

Παραλλαγή του γαστρικού by-pass είναι οι δυσαπορροφητικές επεμβάσεις που είναι σύμπλοκες επεμβάσεις (χολοπαγκρεατικές παρακάμψεις), αλλά εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε ασθενείς που δεν πειθαρχούν. Στόχος είναι η παράκαμψη μεγάλου τμήματος του εντέρου, ώστε οι τροφές να μην πέπτονται κατά τη φυσιολογική οδό, αλλά ο ασθενής να οδηγείται σε ιατρογενές σύνδρομο δυσαπορρόφησης.

Αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να τρώει κανονικά, αλλά ο οργανισμός του να μην μπορεί να απορροφήσει όλες τις θερμίδες. Στα μειονεκτήματα των επεμβάσεων αυτών καταγράφεται η έλλειψη θρεπτικών ουσιών, με αποτέλεσμα να απαιτείται συχνή παρακολούθηση και λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

 

Ποιοι είναι υποψήφιοι για επέμβαση

Σήμερα θεωρείται ότι υποψήφιοι για βαριατρική επέμβαση είναι όσοι:

- Έχουν Δείκτη Βάρους Σώματος μεγαλύτερο από 40

- Όσοι έχουν Δείκτη Βάρους Σώματος 35-40, αλλά έχουν και προβλήματα υγείας, τα οποία θα βελτιωθούν μετά την απώλεια βάρους .

 

 

 

Καραΐνδρος Α. Χρήστος

Χειρουργός

Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική

Χειρουργική Παχυσαρκίας

Κιν: 6974 124439

E-mail: info@paxisarkia.gr

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being