ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Για μετανάστες στα αμπάρια του Norman Atlantic κάνουν λόγο φίλοι τους - Τους είδαν να μπαίνουν στο καράβι

Κοινοποίηση
Tweet

Η Κίνηση Υπεράσπισης Μεταναστών προσπαθεί να επιβεβαιώσει τις μαρτυρίες και την τύχη των μεταναστών

Μαρτυρίες αλλοδαπών στην Πάτρα κάνουν λόγο για τουλάχιστο 12 μετανάστες, οι περισσότεροι Αφγανοί και ανάμεσά τους 3 έως 4 Ιρανοί, που “κατάφεραν”, αφού γατζώθηκαν σε φορτηγά, να μπουν και να ταξιδέψουν κρυμμένοι στα αμπάρια του μοιραίου οχηματαγωγού Norman Atlantic.

Μέλη ΜΚΟ της Πάτρας, που συμπαρίστανται στους μετανάστες εξασφαλίζοντας τους φαγητό, ένδυση κλπ, εκτιμούν ότι υπάρχει και άγνωστος αριθμός Αφρικανών όπως Σομαλοί, Αλγερινοί, Μαροκινοί, που πιθανότατα μπήκαν στο καράβι.

Η τύχη τους -πλην τριών που έγινε γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας τις ώρες της πυρκαϊάς στη θάλασσα- μέχρι στιγμής αγνοείται.

Αυτό που επίσης αναφέρουν, για το σενάριο που θέλει τους μετανάστες να προκάλεσαν την πυρκαϊά, είναι ότι είναι αδύνατο ο μετανάστης, που κρύβεται μέσα στο καράβι και αγωνιά μην το δει κανείς, να... ανάβει φωτιές.

“Ρωτήσαμε μετανάστες που είναι στην Πάτρα, πολλοί απ΄τους οποίους προσπαθούν να ταξιδέψουν προς Ιταλία, αν είχαν συγγενείς ή γνωστούς, που μπήκαν στο συγκεκριμένο καράβι, που κάηκε στην Αδριατική”, λέει στο “Ethnos.gr” η Χριστίνα Ταμπακοπούλου, από την “Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών” Πάτρας.

Ο Αφγανός Σαρντάρ Αϊομύ, που παρασύρθηκε από νταλίκα στην οδό Κανελοπούλου στην Πάτρα και έχασε τη ζωή του, την ώρα που προσπαθούσε να επιτύχει το "ρεσάλτο στο όνειρο"...

Ο Αφγανός Σαρντάρ Αϊομύ, που παρασύρθηκε από νταλίκα στην οδό Κανελοπούλου στην Πάτρα και έχασε τη ζωή του, την ώρα που προσπαθούσε να επιτύχει το "ρεσάλτο στο όνειρο"...

“ Απο τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι οι ίδιοι γνωρίζουν ότι μπήκαν από την Πάτρα τουλάχιστο 6 άτομα, από τους οποίους οι 3 έχασαν τη ζωή τους, ενώ έχουν πληροφορηθεί με κινητά, μέσω ομοεθνών τους, ότι άλλοι 6 μπήκαν από την Ηγουμενίτσα και μαζί τους άγνωστος αριθμών Αφρικανών μεταναστών.

Οι πληροφορίες αυτές”, λέει η κ. Ταμπακοπούλου, “δεν μπορούν ως τώρα να επιβεβαιωθούν, τη στιγμή μάλιστα, που παραμένουν ελλιπή ακόμα και τα στοιχεία των κανονικών επιβατών.

Μη ξεχνάμε ότι, απ΄τους ανθρώπους αυτούς, όποιος καταφέρει να περάσει απαρατήρητος από το Λιμενικό Σώμα και τους αυστηρούς ελέγχους, παραμένει εγκλωβισμένος στο φορτηγό, στο οποίο έχει καταφέρει να μπει κι αν ακόμα έχει περιθώριο να βγει, είναι εξαιρετικά προσεκτικός ώστε να μην τον δει κανείς”.

Επιστήμονες της Πάτρας και άλλοι εθελοντές, που συμπαρίστανται στο μετανάστες, σε θέματα κυρίως σίτισης, ιατρικής και νομικής υποστήριξης κλπ, πιθανολογούν ότι είναι άγνωστος ο πραγματικός αριθμός εκείνων που έχουν μπει στ΄αμπάρια του Norman Atlantic και ενδεχομένως κάποιοι να έχουν παγιδευτεί, κάτι που θα μπορεί να διαπιστωθεί αφού ολοκληρωθεί η έρευνα των Ιταλών στα αμπάρια, όπου ήταν τα φορτηγά.

Ωστόσο, αυτό που με έμφαση μας λένε και το θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι είναι αδύνατο οι μετανάστες, στα σημεία του καραβιού, όπου κρύβονται... ν΄ανάβουν και φωτιές!

“ Ο μετανάστης που με χίλιες προφυλάξεις καταφέρνει να γαντζωθεί στο φορτηγό, όταν μπει, δεν “σουλατσάρει” στο καράβι, ούτε κινείται μέσα στ΄αμπάρια, για αυτό και είναι αστεία τα σενάρια που ακούστηκαν σχετικά με τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς, ότι δηλαδή “όλα ξεκίνησαν από φωτιές που είχαν ανάψει οι μετανάστες για να ζεσταθούν”, λέει η κ. Ταμπακοπούλου.

“Η αστειότητα του σεναρίου δικαιολογείται λόγω άγνοιας, η οποία όμως πρέπει να αποκατασταθεί. “Κουρνιάζουν”, σαν φοβισμένα αγρίμια και ταξιδεύουν με κομμένη την ανάσα! Πρέπει να μάθει ο κόσμος πως γι' αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους η Ελλάδα είναι μόνο ένας σταθμός, αφού θέλουν να φτάσουν σε χώρες του Βορρά, όπου κάποιοι έχουν συγγενείς ή άλλους συμπατριώτες τους, μπορούν να έχουν μία καλύτερη ζωή, η “λαθραία” είσοδος στα πλοία, με προορισμό την Ιταλία, είναι μία από τις ελάχιστες λύσεις που έχουν.

Και είναι πάνω από 1.200 οι αλλοδαποί (Αφγανοί, Ιρακινοί, Σομαλοί, Αλγερινοί, Μαροκινοί κ. ά.) στην παραλιακή ζώνη, που καθημερινά βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να μπορέσουν να τρυπώσουν κάτω από ή μέσα σε κάποιο φορτηγό, που θα τους βάλει σε ένα από τα πλοία.

Μη φαντάζεστε ότι επιχειρούν να μπουν σαν τουρίστες με ένα σακίδιο στην πλάτη με τα υπάρχοντά τους, με αλλαξιές ρούχων ή φαγητό για το δρόμο και νερό! Τίποτα απ΄όλα αυτά. Με κίνδυνο τη ζωή τους, γατζώνονται στα φορτηγά, με τα ρούχα μόνο που φοράνε και όποιο προσωπικό έγγραφο ή άλλο αντικείμενο μπορεί να χωρά στην τσέπη τους, χωρίς έστω και ένα μπουκάλι νερό τις περισσότερες φορές, για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η πολιτεία αντί να δει ανθρωπιστικά το πρόβλημα και να βρει λύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ της ΕΕ, προωθεί ανάλγητα μέτρα προσπαθώντας να στρέφει τους πολίτες εναντίον αλλήλων. ΄Ετσι και για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, έχει καθιερώσει και την κατάσχεση των αδειών οδηγών φορτηγών όταν στα οχήματά τους εντοπίζονται μετανάστες, ακόμα κι αν αυτό έχει συμβεί εν αγνοία τους.

Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι οδηγοί να φτάνουν να γίνονται επιθετικοί απέναντι σε μετανάστες, όταν τους βλέπουν να κινούνται κοντά σε φορτηγά οχήματα, όχι απαραίτητα λόγω ρατσιστικών κινήτρων, αλλά από φόβο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί λόγω τέτοιων επιθέσεων”.

Τα ατυχήματα είναι επίσης συχνά, με σοβαρούς τραυματισμούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των τελευταίων χρόνων, με το θάνατο του Αφγανού Σαρντάρ Αϊομύ, που παρασύρθηκε από νταλίκα στην οδό Κανελοπούλου στην Πάτρα, την ώρα που προσπαθούσε να επιτύχει το “ρεσάλτο στο όνειρο”...

Η συμπαράσταση των πολιτών
Είναι αρκετοί οι πολίτες στην Πάτρα, που έχουν από χρόνια ευαισθητοποιηθεί με το δράμα των μεταναστών, κυρίως αυτών που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, κυρίως από εμπόλεμες περιοχές και φροντίαζουν για την παροχή ανθρωπιστικής και νομικής βοήθειας στους πρόσφυγες, συσσίτια ή διανομή ρούχων, μαθήματα ελληνικής γλώσσας κ. ά.

΄Οπως μας εξηγεί η κ. Ταμπακοπούλου, η “Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών” συνεργάζεται σε τακτική βάση με την “Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και με φορείς όπως ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η PRAKSIS, το ΑΙΤΗΜΑ.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις