SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Τρέχουν μακριά από τα προβλήματα… Οι δρομείς αυξάνονται με την κρίση - Οι Σύλλογοι και οι ελλείψεις - ΦΩΤΟ

Κοινοποίηση
Tweet

Σημαντικές οι ελλείψεις υποδομών

Το τζόκινγκ είναι από χρόνια «μόδα» σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου βέβαια η δομή των πόλεων με τα μεγάλα πάρκα, τα πεζοδρόμια και τις αθλητικές υποδομές, ευνοεί την ανάπτυξή του. Το τελευταίο διάστημα πάντως το τρέξιμο φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές και στην Πάτρα.

Παρά το γεγονός ότι η πόλη είναι άκρως αφιλόξενη για όποιον θέλει να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από… οδήγηση, δεκάδες συμπολίτες επιμένουν να τρέχουν. Να τρέχουν μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, επιλέγοντας ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, με περισσότερη άθληση και λιγότερη καθιστική ζωή.

Φυσικά η οικονομική κρίση έπαιξε και αυτή το ρόλο της. Όχι μόνο γιατί μεγάλωσαν τα προβλήματα από τα οποία θέλουν να «ξεφύγουν» οι Πατρινοί, αλλά και επειδή μειώθηκαν τα διαθέσιμα ευρώ για... γυμναστήριο.

Έτσι τις καλές ημέρες (χειμώνα-καλοκαίρι) τα «στέκια» των δρομέων γεμίζουν από κόσμο. Έλος Αγυιάς, Παμπελοποννησιακό, Λιμάνι, Παραγλαύκειες και άλλα σημεία υποδέχονται τους δρομείς.

Παράλληλα μεγαλώνει κι ο αριθμός εκείνων που συμμετέχουν ενεργά σε κάποιον από τους Συλλόγους που έχουν ως αντικείμενό τους το τρέξιμο. Σύλλογος Δρομέων & Περιπατητών στο Πάρκο της Αγυιάς, Σύλλογος Βετεράνων, Σύλλογος Ρίου, Φαέθων, Σύλλογος Δρομέων Υγείας, Φειδιππίδης κ.α. είναι μερικοί εξ’ αυτών.

Τα μέλη τους κάθε ηλικίας. Από μικρά παιδιά μέχρι άνθρωποι 80+ που δεν το βάζουν κάτω, και με κάθε ευκαιρία τρέχουν για να κρατιούνται σε φόρμα ή συμμετέχουν σε μαραθωνίους.

Το thebest.gr συνομίλησε με 4 συμπολίτες-μέλη αντίστοιχων Συλλόγων της Πάτρας και κατέγραψε την εμπειρία τους καθώς και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τους Συλλόγους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πόλη όσοι αγαπούν το τζόκινγκ.

 

Ρεπορτάζ: Θάνος Χριστακόπουλος

 

 

 

Αριστέα Νικολοπούλου – Γραμματέας Σύλλογου Μαραθωνοδρόμων Αχαΐας «Φειδιππίδης»

Ο Φειδιππίδης λειτουργεί στην Πάτρα από το 2002 και έχει περίπου 80 ενεργά μέλη τα οποία διαρκώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει καθώς και στους αγώνες που συμμετέχουν τα μέλη του μαζεύονται πάντα 40-50 πιστοί φίλοι του τρεξίματος.

Όπως μας εξηγεί η Αριστέα η Πάτρα έχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης χώρων όπου μπορεί κανείς να τρέξεις ανεμπόδιστος, ωστόσο όσου αγαπούν τον αθλητισμό δεν πτοούνται.

«Τα χρόνια της κρίσης ο κόσμος έχει βγει περισσότερο στο δρόμο, έχει πάρει και τα βουνά. Έχει παίξει το ρόλο της αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώνουν γυμναστήρια. Η άσκηση, σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή, προσθέτει χρόνια ζωής», σημειώνει.

Τα σημεία που η ίδια επιλέγει για να τρέξει περιορισμένα: Το βοηθητικό του Πεμπελοποννησιακού (όπου χρειάζεται κανείς κάρτα μέλους σε Σύλλογο), η Αγυιά, το Δασύλλιο ενώ (κυρίως τα καλοκαίρια) φθάνει μέχρι την Καλόγρια.

«Θυμάμαι παλιά, πριν ανακατασκευαστεί το Στάδιο, που υπήρχε περιφερειακά μια πολύ ωραία διαδρομή περίπου 1,2 χιλιομέτρων. Τι όμορφα που ήταν, πόσοι συμπολίτες συγκεντρώνονταν εκεί και αθλούνταν. Όσο για την Αγυιά οι συνθήκες, δυστυχώς δεν είναι και οι καλύτερες. Το δάπεδο είναι χάλια, γεμάτο πέτρες και νερά το χειμώνα κ.α. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας για διαμόρφωση του χώρου αλλά δεν έχει γίνει κάτι», σχολιάζει.

 

 

 

 

 

Θόδωρος Λάζαρης: Γραμματέας & Υπεύθυνος Επικοινωνίας Συλλόγου Δρομέων Υγείας Πάτρας

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1981 και είναι από τους πρώτους Συλλόγου Υγείας της χώρας. Σήμερα διαθέτει περίπου 300-400 ενεργά μέλη με τα 150 να έχουν εγγραφεί τα δύο τελευταία χρόνια.

«Η μόδα του εξωτερικού με το τρέξιμο στις πόλεις και τους μαραθωνίους έφθασε και στην Πάτρα», εκτιμά ο Θόδωρος.

Οι διαδρομές και του ίδιου λίγο πολύ οι ίδιες: το Παμπελοποννησιακό, η Πλαζ, τα περίπου 6 χιλιόμετρα του παραθαλάσσιου μετώπου (από την 5 Πηγαδίων μέχρι το νέο Λιμάνι), τα σοκάκια πέριξ του Γλαύκου, η Καλόγρια και πάει λέγοντας.

Φανατικός του τρεξίματος θεωρεί ότι η γενικότερη φιλοσοφία της αερόβιας γυμναστικής προσφέρει ευεξία, σου φτιάχνει τη διάθεση, βελτιώνει την ποιότητα ζωής σου, σε βοηθάει να ελέγξεις το βάρος σου.

«Οι Σύλλογοι δίνουν την ευκαιρία σε κάποιον που νιώθει μόνος να τρέξει με παρέα που συμμερίζεται τις ίδιες ιδέες. Παρακινούν τον κόσμο να βγουν από το σπίτι, να τρέξουν, να πάνε εκδρομές. Εμείς τρέχουμε και μέσα στην πόλη, τις Τετάρτες, με στόχο να παρακινήσουμε και όσους βρίσκονται στη δουλειά να βρει 20-25 λεπτά για τον εαυτό του», μας λέει.

 

 

 

 

 

Κίμων Αποστολόπουλος: Πρόεδρος Φαέθων

Ο Φαέθων δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια από δρομείς που είναι αρκετά προβληματισμένοι για την κατάσταση στην χώρα. Αυτή την στιγμή στις δράσεις του συμμετέχουν πάνω από 60 άτομα, ωστόσο πρόκειται για έναν Σύλλογο που είναι ανοικτός στην κοινωνία και δεν λειτουργεί ως κλειστό κλαμπ.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος το τρέξιμο για όσους συμμετέχουν δεν είναι ο αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. «Στόχος μας δεν είναι ο πρωταθλητισμός αλλά η κοινωνία να σηκωθεί από την πολυθρόνα. Να δημιουργηθεί ένα δυναμικό κίνημα που θ΄ αλλάξει τον τρόπο ζωή μας. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας για να ξεπεράσουμε τους φόβους και τις αδυναμίες που μας προκαλεί η κρίση».

Ο ίδιος έχει τεράστια εμπειρία από μαραθωνίους έχοντας συμμετάσχει 30 συνολικά, μεταξύ των οποίων και στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.

«Πάντα μου άρεσε ο αθλητισμός, κατάγομαι άλλωστε από αθλητική οικογένεια. Ξεκίνησα από το μπάσκετ, αλλά με κέρδισε το τρέξιμο γιατί δεν ήθελαν να έρχομαι σ’ επαφή με τους «αντιπάλους». Μου αρέσει, και αυτό κάνουμε και στο Σύλλογο, ν’ αποφεύγω τον ανταγωνισμό», σημειώνει.

 

 

 

 

 

Στάθης Μούτζουρούλιας: Πρόεδρος Συλλόγου Δρομέων & Περιπατητών στο Πάρκο της Αγυιάς

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό την φροντίδα και καλύτερη λειτουργία του πάρκου της Αγυιάς στην Πλαζ που αποτελεί και τον πιο δημοφιλή χώρο τρεξίματος στην Πάτρα.

Σήμερα έχει περίπου 200 εγγεγραμμένα μέλη στις δράσεις του όμως συμμετέχουν πολύ περισσότεροι δρομείς καθώς είναι ανοικτές στον κόσμο. Έχει πραγματοποιήσει τρεις χρονιές τον ημίμαραθώνιο Ναυπάκτου-Πάτρας, και πεζοπορίες 5 χιλιομέτρων οι οποίες έχουν ως αφετηρία την Αγυιά.

«Το ενδιαφέρον του κόσμου για το πάρκο της Αγυιάς είναι μεγάλο. Ευελπιστούμε ότι σε συνεργασία με το Δήμο θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στον χώρο που σήμερα δεν είναι ιδανικές. Ειδικά φέτος με τις πολλές βροχές ο χώρο έχει τα χάλια του. Περιμένουμε να στεγνώσει για να ρίξουν τα συνεργία του Δήμου χαλίκι να διανοίξουν κάπως τη διαδρομή. Ωστόσο οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές, τουαλέτες, παγκάκια, δάπεδο κ.α. είναι τεράστιες», τονίζει ο κ. Μουτζουρούλιας.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight