Τι γράφουν στα ηλεκτρονικά τους πρωτοσέλιδα οι κορυφαίες εφημερίδες
Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ιδιαίτερα σήμερα βρίθουν ρεπορτάζ για το κλίμα και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Αρκετές ιστοσελίδες ξένων ΜΜΕ παρουσιάζουν σε μορφή live ήδη από το πρωί τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα ενώ διεθνή δίκτυα όπως το BBC και το CNN επανέρχονται συνεχώς σε ό,τι νεότερα υπάρχουν μέχρι να ξεκινήσουν οι επαφές.
Ο βρετανικός Guardian γράφει, στην κορυφή της ιστοσελίδας του, πως «ο Τσίπρας κάνει παραχωρήσεις στο παρά πέντε πριν τις κρίσιμες συνομιλίες», λέγοντας πως οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν θετικά τις προτάσεις Τσίπρα αν και μίλησαν για «εμβρυουλκό τοκετού». «Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μακριά φτάνει το ελληνικό σχέδιο για να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές και αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας» γράφει.
Η εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας πως θεωρεί επιτυχία της Αθήνας το ότι η συζήτηση διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, δείχνει στις εκροές καταθέσεων, τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, την πεντάμηνη στασιμότητα και τις ασφυκτικές προθεσμίες από το χρονοδιάγραμμα πληρωμών.
Οι Financial Times, επίσης βλέποντας θετικά τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες («Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αισιοδοξούν», γράφει), στρέφουν την προσοχή τους στο γενικότερο: «Η πραγματική πρόκληση είναι να σωθεί η Ευρωζώνη» γράφει σε άρθρο του ο Β.Μούνχαου, λέγοντας πως ένα Grexit θα γινόταν το σημείο στο οποίο η ΕΕ θα πηγαίνει από την ενοποιήση στην κατεύθυνση της αποδιάρθρωσης.
Η έντυπη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί τη Δευτέρα με πρωτοσέλιδο «εντατικές προσπάθειες διαμεσολάβησης πριν τη Σύνοδο για την Ελλάδα» ενώ στην ιστοσελίδα της τονίζονται τα «θετικά σχόλια της Κομισιόν για τις νέες ελληνικές προτάσεις».
To Spiegel επίσης μιλά για «επιφυλακτικά αισιόδοξες αντιδράσεις» μετά τις πρώτες αναφορές από το πρωί της Δευτέρας. Σε ξεχωριστό κείμενο, ως υπόβαθρο των συναντήσεων της Δευτέρας, το περιοδικό καταπιάνεται με τις ασυνήθιστες ανοικτές εκφράσεις προσωπικής δυσαρέσκειας κατά τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την τελευταία αναφορά περί ενηλίκων από την Κριστίν Λαγκάρντ. «Φίλοι που αποξενώθηκαν, εχθροί που ενισχύθηκαν» είναι ο τίτλος -που καταλήγει όμως ότι αυτά «δεν δείχνουν απαραίτητα πως οι πιθανότητες για τη Σύνοδο είναι άσχημες».
Στις αναφορές από την Κομισιόν επικεντρώνεται και η Sueddeutsche Zeitung, επίσης ωστόσο επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες πληροφορίες γύρω από τη νέα πρόταση της Αθήνας.
Η γαλλική Monde γράφει πως η Ελλάδα «εντατικοποιεί τις διαβουλεύσεις της πριν την κρίσιμη Σύνοδο της Δευτέρας», λέγοντας πως η Κομισιόν αποτιμά ως θετική βάση τις προτάσεις.
Η Figaro από την πλευρά της αναφέρει πως «εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο χρεοκοπίας και στη συνέχεια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα δινόταν η απόδειξη πως η Ευρώπη δεν είναι εκείνο το απόρθητο και άτρωτο κάστρο που είχαν φανταστεί οι ιδρυτές της».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα-: Συγκέντρωση- στήριξης των διαπραγματευτικών προσπαθειών της κυβέρνησης- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr