ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κρήτη: Ο σταφιδέμπορος που προίκισε ένα ολόκληρο χωριό

Κοινοποίηση
Tweet

Η ιστορία του Ιωάννη Καλμπάκη

Ήταν ο τόπος που γεννήθηκε και δεν τον ξέχασε ποτέ. Αν και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος τtiης ζωής του στο Ηράκλειο όπου και μεγαλούργησε ως σταφιδέμπορος ο Ιωάννης Στ. Καλμπάκης έφυγε έχοντας στο νου του το χωριό του : το Απεσωκάρι του Δήμου Γόρτυνας.

Σήμερα, 40 χρόνια μετά το θάνατο του, οι χωριανοί του δεν έχουν ξεχάσει τον Ιωάννη Καλμπάκη, αφού τα χρόνια που πέρασαν έβαλε τη «μαγιά» για να ανοίξουν δεκάδες νοικοκυριά προικίζοντας τις νύφες του χωριού του ενώ όταν φάνηκε να «ολοκληρώνεται» αυτό το έργο, η κληρονομιά που άφησε στο χωριό γίνεται κοινωφελή έργα.

Σήμερα η “προίκα” λόγω κρίσης αλλά και φορολογικών αλλαγών έχει κατέβει από τα 45.000 ευρώ στα 15.000 ποσό που ωστόσο δε θεωρείται ευκαταφρόνητο.

Τελευταίο έργο με τα έσοδα του κληροδοτήματος Καλμπάκη, που τα χρόνια που πέρασαν έκανε γνωστό το μικρό χωριό της Μεσαράς σε όλη την Ελλάδα, είναι το πνευματικό κέντρο που διαμορφώνεται στην πλατεία του χωριού.

Βέβαια ο πρώτιστος στόχος του κληροδοτήματος ήταν να προικίζει τα άπορα και αμόρφωτα κορίτσια του χωριού με τα έσοδα από το ενοίκιο, ακινήτου που αποτέλεσε επί πολλά χρόνια το κατάστημα του αειμνήστου στη λεωφόρο Καλοκαιρινού (Πλατειά Στράτα) εκείνης της εποχής στο Ηράκλειο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Ξαναρχίζει η δίκη της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Καλυβιανής

 

Περισσότερα στο cretapost.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις