SPORTS

/

Η κόρη του ανέμου είναι από την Πάτρα, ακούει στο όνομα Μαρία Πολύζου και όπως η ίδια λέει γεννήθηκε για να τρέχει!

Κοινοποίηση
Tweet

Η γυναίκα-ΘΡΥΛΟΣ του Μαραθωνίου

Η Μαρία Πολύζου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968. Αν και τώρα πια δεν ασχολείται με τον πρωταθλητισμό, υπήρξε αθλήτρια δρόμων αντοχής και βαλκανιονίκης. Σήμερα είναι διευθύντρια του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου και πρέσβειρα του Ελληνικού Αθλητισμού.

Εχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες.

Κατέχει μέχρι σήμερα το πανελλήνιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή και τα πανελλήνια ρεκόρ μαραθωνίου και ημιμαραθωνίου δρόμου.

Ηταν αθλήτρια αρχικά του Εσπέρου Πατρών και αργότερα του Πανελληνίου.

Η σπουδαία αθλήτρια με αφορμή τον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας άνοιξε την καρδιά της στο star.gr, και μίλησε για τον δικό της ξεχωριστό… δρόμο που είναι γεμάτος διακρίσεις.

Το προσωπικό της  κοντέρ έχει γράψει ατελείωτα χιλιόμετρα, ενώ εδώ και 18 χρόνια κατέχει το Πανελλήνιο Ρεκόρ Μαραθωνίου με χρόνο 2:33:40 και μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει καμία να το καταρρίψει.

Η Μαρία γνωρίζει πολύ καλά πως τίποτα δεν κρατά για πάντα, έτσι όταν  θα έρθει η στιγμή που κάποια αθλήτρια θα την πάρει την «πρωτιά» δεν θα την ενοχλήσει και αυτό γιατί έχει μία ισορροπημένη στάση για πολλά πράγματα στη ζωή της. Ξέρει  ότι όλα έρχονται και φεύγουν. Πόσο μάλλον τα ρεκόρ…

Με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων ΑΙΜΣ, Πάκο Μποράο)

Με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων ΑΙΜΣ, Πάκο Μποράο)

Η Μαρία Πολύζου κρέμασε τα παπούτσια του πρωταθλητισμού μετά το 2004. Ο αθλητισμός βέβαια, δεν έπαψε να την απασχολεί και έτσι στην επέτειο των 2.500 ετών από την Μάχη του Μαραθώνα, το 2010, έκανε κάτι μοναδικό. Θέλησε να αναβιώσει τον «Φειδιππίδιο Άθλο», να διανύσει τα 520 χλμ. της απόστασης Αθήνα-Σπάρτη- Αθήνα και τα  κατάφερε μέσα σε μόλις 6 ημέρες.

«Την δύναμη μου την έδωσε η ίδια η ιδέα να τιμήσω την Επέτειο της Μάχης του Μαραθώνα 2.500 χρόνια μετά, προκειμένου να προσκυνήσω το μνημείο του Τύμβου του Μαραθώνος και να τιμήσω με τον δικό μου τρόπο τους προγόνους, χάρις τους οποίους έχουμε εμείς Δημοκρατία και σύγχρονο Πολιτισμό».

Όπως όλοι οι Πρωταθλητές έτσι και εκείνη ξεχωρίζει κάποιες στιγμές της λαμπρής της πορείας. Εκτός από τον «Φειδιππίδιο Άθλο» ένας από  τους σταθμούς της καριέρας της που θα μείνει για πάντα χαραγμένος στην μνήμη της ήταν όταν κατέκτησε το Πρώτο Χρυσό Βαλκανικό Μετάλλιο σε Μαραθώνιο Δρόμο, σημειώνοντας Βαλκανικό Ρεκόρ τρέχοντας στην Κωνσταντινούπολη το 1990 και προς τιμήν της ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος μέσα στην Πόλη.

Μαζί με την Κατερίνα Κατώπη στο Μαραθώνιο της Ν. Υόρκης

Μαζί με την Κατερίνα Κατώπη στο Μαραθώνιο της Ν. Υόρκης

«Τρέξαμε με την δρομέα του MARATHON TEAM GREECE Κατερίνα Κατώπη, η οποία έκανε πραγματικά μία υπερμαραθώνια προσπάθεια για να φθάσει στο τέλος καθώς στο 20 χιλιόμετρο τραυματίστηκε. Ωστόσο, τρέξαμε στον Μαραθώνιο της Ν. Υόρκης, προκειμένου να καταφέρουμε να μαζέψουμε χρήματα για τους ανθρώπους που πεινάνε στην Ελλάδα,  να υποστηρίξουμε την ΜΚΟ «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»  και να καταφέρουμε να μετατρέψουμε τα 42.195 μέτρα του Μαραθώνιου δρόμου σε 42.195 μερίδες φαγητού» είπε, συμπληρώνοντας: «επίσης καταφέραμε με την Κατερίνα, να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην Αμερική, τρέχοντας σε όλο τον αγώνα του Μαραθωνίου δρόμου με την Ελληνική σημαία και να δώσουμε ένα ευρύ μήνυμα σε όλους… ότι η Ελλάδα είναι πάντα ψηλά, γιατί την έχουμε πάντα ψηλά στην καρδιά μας και στην συνείδηση μας!»

Ξεχωριστή θέση στη ζωή της έχει η κόρη της, στην οποία έχει δώσει το όνομα Αγάπη. Τα ματιά της λάμπουν όταν μιλά για εκείνη: «Η Αγάπη και ο τρόπος που κατακτά τους δικούς της προσωπικούς στόχους είναι αυτό που κάθε μέρα με κάνει να αγωνίζομαι πιο πολύ, να μην κουράζομαι, να χαμογελώ. Ειλικρινά, θαυμάζω απόλυτα τον τρόπο που βλέπει την ζωή, και κάθε τι που κάνει. Είναι ένα ξεχωριστό παιδί… που να το έχει καλά ο Θεός να προχωρήσει στην ζωή του προς το καλό!»

Στο τέλος, η κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος με μία δήλωση της με έκανε να καταλάβω πως ο αθλητισμός κυλά μέσα στο αίμα  λέγοντάς μου το εξής: «Οι αγώνες δεν τελειώνουν. Δεν βάζω ποτέ όρια. Γνωρίζω απλώς ότι όσο πατούν τα πόδια μου στην Γη, εγώ θα τρέχω. Γεννήθηκα για να τρέχω!»

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Sports