CULTURE

/

Όταν ο Μηνάς Χατζησάββας υποδυόταν τον Σιρανό στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με συμπρωταγωνιστή τον Κώστα Φαλελάκη

Κοινοποίηση
Tweet

Ήταν μία από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες του ΔΗΠΕΘΕ με Ρωξάννη την Πέγκυ Σταθακοπούλου

Μπορεί η σχέση του Μηνά Χατζησάββα με τον Κώστα Φαλελάκη να έγινε γνωστή με περιπετειώδη τρόπο, μετά τον θάνατο του γνωστού ηθοποιού, ωστόσο οι δύο τους είχαν πρωταγωνιστήσει στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας αρκετά χρόνια πριν.

Αυθόρμητος, εξομολογητικός και πολύ συμπαθής ο Μηνάς Χατζησάββας είπε μεταξύ άλλων, σε αφιερωματική εκπομπή που μεταδόθηκε από την Κρατική τηλέοραση, ανήμερα της κηδείας του, πως ένιωθε πως ήταν αγαπητός τόσο στον χώρο του, των ηθοποιών όσο και από το κοινό. «Αν έλεγαν πράγματα πίσω από τη πλάτη μου δεν ξέρω, πάντως αισθανόμουν αυτή την αγάπη», είχε πει στον Άρη Σκιαδόπουλος ο Μηνάς Χατζησάββας προσθέτοντας πως στη ζωή του λάτρευε τα ταξίδια, το θέατρο αλλά και το καλό φαγητό. Σε μία στιγμή αυθόρμητης ειλικρίνειας στο τέλος της όμορφης αυτής εκπομπής είπε και το εξής: «μην νομίζετε πως ήμουν καλός, ο εαυτός μου με ενδιέφερε τις περισσότερες φορές», μία εξομολόγηση όπου ίσως άφηνε και μία πίκρα.

Ο Μηνάς Χατζησάββας είχε μία στενή σχέση και με την Πάτρα. Ίσως η πιο λαμπρή στιγμή του εδώ ήταν πριν από 12 χρόνια, το 2003, στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόν Ροστάν όπου και υποδύθηκε τον δημοφιλή ήρωα του έργου, τον καλό αλλά ψιλοάσχημο στην όψη Σιρανό, αφού η μεγάλη μύτη του είναι το χαρακτηριστικό του προσώπου του που γεννά τον χλευασμό και το γέλιο.

Ο Σιρανό είναι ένας ποιητής, ερωτευμένος με την πανέμορφη Ρωξάνη και ιδιαίτερα ικανός στον λόγο και στη ρίμα. Στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, που είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία, την όμορφη Ρωξάννη είχε υποδυθεί η γλυκιά ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου, η σκηνοθεσία ήταν της Νικαίτης Κοντούρη ενώ το ρόλο του ερωτευμένου με την Ρωξάννη, Κριστιάν, ο οποίος ωστόσο δεν είναι ικανός στα λόγια προκειμένου να την σαγηνέψει και τον βοηθά κρυφά ο Σιρανό, είχε υποδυθεί ο ηθοποιός Κώστας Φαλελάκης, ο ταλαντούχος αυτός καλλιτέχνης και σύντροφος στη ζωή του Μηνά Χατζησάββα.

Ο «Συρανό ντε Μπερζεράκ», ρόλο που πιο τελευταία ενσάρκωσε στο θέατρο ο Αιγιώτης Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, συγκαταλέγεται στα αριστουργηματικά και συνάμα ρομαντικά κείμενα της ευρωπαικής δραματουργίας του 19ου αιώνα.

Η Νικαίτη Κοντούρη μιλώντας τότε στην εφημερίδα Το Βήμα είχε χαρακτηρίσει ως συναρπαστική και πολυσχιδή προσωπικότητα τον Σιρανό, με ψυχή μικρού παιδιού και πνεύμα ανήσυχου ανθρώπου. «Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του έρχονται να ισοσκελίσουν τη δυσμορφία του. Ο ίδιος κάνει τα πάντα για να γίνει αντιπαθής, όμως παραμένει ένα συμπαθητικός, γλυκός ήρωας. Όλοι τον τρέμουν και τον φοβούνται κι εκείνος τρέμει μπροστά στη Ρωξάνη, που έχει ερωτευθεί παράφορα.

Είναι ένας έρωτας που ποτέ δεν ολοκληρώνεται, ένας έρωτας που μένει κρυφός από την πλευρά του. Και μόνο λίγο προτού πεθάνει, στο τέλος, της τον εκμυστηρεύεται», είχε αναφέρει η σκηνοθέτιδα για τον ήρωα της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο «Βήμα».

Πρόκειται για ένα πεντάπρακτο έργο, σε έμμετρη και ομοιοκατάληκτη 15σύλλαβη μετάφραση, που είχε ανέβει με επικεφαλής τον Μηνά Χατζησάββα και άλλους 14 ηθοποιούς. Το μινιμαλιστικό σκηνικό ήταν του Γιώργου Πάτσα όπως και τα περίτεχνα κοντά 48 κοστούμια συνδυασμένα με σύγχρονα και παλαιά υλικά.

Όπως είχε περιγράψει η Νικαίτη Κοντούρη, «πρόκειται για ένα τραγικό πρόσωπο. Ο Σιρανό νιώθει αφόρητη μοναξιά, όπως όλοι οι τραγικοί ήρωες. Μόνος και ιδιαίτερος, είναι μια μίξη, ένα αμάλγαμα που συνδυάζει τρυφεράδα, αμεσότητα, χιούμορ που συνεχώς υπονομεύει τις αγριάδες του. Θα έλεγα ότι είναι ένα σκοτεινό έργο γιατί, μέσα από την εμφανή χαρά και την άμεσα αναγνωρίσιμη ευτυχία, υπάρχει ένας Σιρανό που υποφέρει και υποφέρει βαθιά. Η αντιφατική προσωπικότητα του Σιρανό δίνει το στίγμα», είχε χαρακτηριστικά πει στην εφημερίδα Το Βήμα.

Το έργο του Εντμόν Ρονστάν «Σιρανό ντε Μπερζεράκ», παραγωγής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, είχε παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Νικαίτης Κοντούρη. Μετάφραση Λουίζας Μητσάκου, μουσική του Θοδωρή Αμπαζή (ο οποίος ήταν μετέπειτα καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας), κινησιολογία Μαριέλλας Νέστορα, ξιφογραφίες Θάνου Δερμάτη και φωτισμούς Φίλιππου Κουτσαφτή.

Έπαιζαν εκτός από τον Μηνά Χατζησάββα, την Πέγκυ Σταθακοπούλου και τον Κώστα Φαλελάκη, οι Γιάννης Νταλιάνης, Αρτό Απαρτιάν, Μελίνα Βαμβακά, Θανάσης Χαλκιάς, Τάσος Γιαννόπουλος, Μενέλαος Χαζαράκης, Τάκης Μανωλόπουλος, Περικλής Βασιλόπουλος, Δημήτρης Ντάσκας, Κόρα Καρβούνη και ο Θοδωρής Σούρτας. Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας τότε ήταν ο Θέμης Μουμουλίδης.

*Οι φωτ. από την παράσταση είναι από το έντυπο πρόγραμμα που είχε βγει τότε. Ευχαριστίες στην υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σοφία Μαυρίδη που φρόντισε να τις στείλει στο thebest.gr.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture